Modificarile propuse la legea Curtii de Conturi, institutie condusa de Mihai Busuioc, omul de incredere al lui Liviu Dragnea, intra miercurea viitoare (23 mai) in comisia de buget a Senatului, au declarat pentru G4Media.ro surse parlamentare.

Romania risca suspendarea tuturor platilor facute de UE

Actul normativ a fost adoptat deja de Camera Deputatilor pe 25 aprilie, iar Senatul este for decizional. G4Media a scris, in exclusivitate, ca Romania risca suspendarea tuturor platilor facute de UE in proiectele europene din cauza modificarilor aduse la legea Curtii de Conturi. Motivul: expertii europeni sunt ingrijorati de modificarile operate in Parlament la actul normativ, care nu mai garanteaza independenta acestei institutii care verifica inclusiv modul cum sunt cheltuite fondurile europene de catre administratiile locale.

”Modificarile au trecut de Camera Deputatilor, iar daca vor trece si de Senat, se vor suspenda automat platile pentru toate programele pana cand ne vom asigura ca avem un audit independent. Acest lucru se va intampla automat, daca din legea de functionare a Curtii de Conturi dispar garantiile de independenta”, au explicat oficiali din cadrul Comisiei Europene.

Cea mai grava modificare adoptata de Camera Deputatilor - Ce se intampla cu presedintele Curtii de Conturi

Una dintre cele mai grave modificari adoptata de Camera Deputatilor ii acorda presedintelui Curtii de Conturi competenta exclusiva de sesizare a organelor de urmarire penala in cazul in care, in urma controlului, se constata ca o institutie a cheltuit banii publici cu incalcarea legii.

In legea aflata in vigoare, sesizarea organelor de urmarire penala se face de catre conducatorul departamentului care realizeaza raportul de audit.

”In situatiile in care in rapoartele de audit se constata existenta unor fapte pentru care exista indicii temeinice ca au fost savarsite cu incalcarea legii penale, temeinicia acestora se supune controlului de calitate si de legalitate efectuat de o structura de specialitate din cadrul Curtii de Conturi. Pe baza raportului intocmit de structura de specialitate, se supune aprobarii plenului sesizarea organelor in drept. Sesizarea organelor in drept se efectueaza de Presedintele Curtii de Conturi. In termen de 10 zile de la sesizarea organelor in drept se informeaza entitatea auditata in scris”, se arata in modificarea adoptata de Camera Deputatilor la articolul 33 al legii de functionare a Curtii de Conturi.

In prezent, acelasi articol prevede urmatoarele: ”In situatiile in care in rapoartele de audit se constata existenta unor fapte pentru care exista indicii ca au fost savarsite cu incalcarea legii penale, conducatorul departamentului sesizeaza organele in drept pentru asigurarea valorificarii constatarii si informeaza entitatea auditata”.

Avertismentul Bruxelles-ului e legat de platile pentru proiectele aflate acum in derulare, ceea ce ar insemna oprirea de facto a tuturor proiectelor cu finantare europeana.

Aceste avertismente din partea Bruxelles-ului referitoare la suspendarea tuturor platilor, indiferent de axa de finantare (infrastructura, agricultura etc), sunt fara precedent.

Reamintim ca PSD controleaza deja in mare masura conducerea institutiei. Presedintele Curtii este Mihai Busuioc, fost secretar general in guvernele PSD, unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Liviu Dragnea. Din plenul Curtii mai fac parte Bogdan Stan (fostul sef al ANAF) si Florin Tunaru (fost vicepresedinte ANAF), amandoi colaboratori ai presedintelui PSD.

Modificarile radicale au fost aduse de PSD la un proiect de lege inofensiv depus in noiembrie 2017 de mai multi parlamentari PNL si PSD.

USR a avertizat, dupa adoptarea actului normativ in Camera Deputatilor, ca majoritatea PSD-ALDE a decis sa modifice legea de functionare a Curtii de Conturi ca sa transfere toate atributiile importante de la plen catre presedinte. ”Miza este blocarea verificarilor Curtii de Conturi si folosire politica a inspectorilor”, a explicat USR intr-un comunicat.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri