Presedintele Traian Basescu a declarat la aniversarea a 150 de ani de la infiintarea Curtii de Conturi, ca aceasta este una dintre institutiile statului modern si ca istoria sa este legata de instoria Romaniei.

Traian Basescu a declarat ca sarbatorirea a 150 de ani de la infiintarea Curtii de Conturi reprezinta un ”moment de referinta, de reflectie si de analiza”. ”Curtea de Conturi a Romaniei a fost una din institutiile statului modern roman”, a declarat seful statului, pecizand ca a fost infiintata de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, fiind o institutie cu o istorie ”zbuciumata”, care si-a gasit pe deplin rolul dupa 1991, cand a devenit o institutie constitutionala, potrivit Mediafax.

Traian Basescu a mai declarat ca, privind in istoria Curtii de Conturi, se poate observa chiar istoria Romaniei si a aratat ca prima Curte de Conturi, infiintata in 1864, condusa de Alexandru Romalo, avea dimensiuni mici, fiind formata din presedinte, opt judecatori si opt referendari, un procuror si un substitute de procuror, misiunea acestei institutii fiind mult mai restransa decat atributiile pe care le are astazi Curtea de Conturi.

Presedintele Basescu a mai spus ca in 1929 Curtea de Conturi a primit o mai mare autoritate, cand, pentru prima data, prin noua lege a Curtii de Conturi, se introduce controlul preventiv la toate ministerele si institutiile publice. ”Soarta Curtii de Conturi a Romaniei a fost legata de istoria Romaniei. In 1948, odata cu inceperea instaurarii regimului comunist, Curtea de Conturi este desfiintata, pentru ca un sistem totalitar nu putea accepta o institutie independenta, care sa nu fie sub control politic, dar pana si comunistii au inteles ca fara controlul banului public este dificil, si in perioada 1973-1989 incepe sa functioneze si functioneaza Curtea Superioara de Control financiar, o institutie comunista dar care substituia, pana la un anumit nivel, lipsa existentei unui organism independent”, a mai declarat Traian Basescu.

Curtea de Conturi devine un partener al institutiilor europene

Seful statului a precizat ca, desi nu a fost o institutie independenta, ”aceasta Curte Superioara de Control financiar poate fi introdusa in istoria functionarii Curtii de Conturi ca un germene de control asupra banului public”. El a menaionat ca dupa Revolutie, in 1991, noua Constitutie, la articolul 139, defineste noua Curte de Conturi ca institutie a statului de drept, care incepe sa functioneze, deplin, in 1993.
”Acesta a fost momentul in care putem spune ca Curtea de Conturi a devenit o autoritate constitutionala, cu rol de auditor extern”, a mai afirmat Traian Basescu, adaugand ca rolul acesteia este de a controla formarea, administrarea si utilizarea resurselor financiare ale statului si ale institutiilor publice, fiind ”misiunea fundamentala a Curtii de Conturi”, asa cum e proiectata de Constitutia Romaniei.
”Intre timp, Curtea de Conturi a dobandit noi atributiuni, iar in 2002 primeste misiunea de a veghea, de a audita nu numai banii de la bugetul de stat cat si fondurile de preaderare si pe urma cele alocate de Uniunea Europeana Romaniei. Din acest moment, Curtea de Conturi devine un partener al institutiilor europene, in primul rand”, a declarat Traian Basescu.

Seful statului a spus ca misiunea acestei institutii a fost, de-a lungul timpului, de a promova responsabilitatea si corectitudinea, precum si cele mai bune practici in gestionarea performanta a banului public. ”Prin rapoartele Curtii, ea ofera autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale valoare adaugata in ceea ce priveste managamentul financiar si contribuie la cresterea performantei utilizarii resurselor financiare ale sectorului public”, a mai declarat Basescu.

Seful statului s-a referit si la perioada recenta, de criza economica, caracterizata prin austeritate bugetara si un trend negativ al indicatorilor macroeconomici, aratand ca, in aceasta perioada, Curtea de Conturi a avut un rol extrem de important. ”Criza a schimbat regulile jocului si a facut necesara adoptarea unor decizii atipice, adaptate contextului si momentului, facand cu atat mai important o buna si coerenta utilizare a fondurilor publice”, a spus Basescu, apreciind ca este importanta monitorizarea contextului european si international.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri