Prima reactie a DNA dupa decizia CCR

Procurorii DNA reactioneaza la „discutiile generate de comunicatul emis de Curtea Constitutionala”, privind conflictul constitutional dintre presedinte si Guvern, comunicat in care se spune ca „presedintele urmeaza sa semneze decretul de revocare a procurorului-sef al DNA”, scrie Digi24.

„Este momentul sa tragem un semnal de alarma si sa ne exprimam ingrijorarea fata de potentiala afectare a statutului de independenta a procurorilor, care reprezinta o premisa esentiala a luptei impotriva coruptiei. Fara garantiile legale existente in prezent, lupta impotriva coruptiei nu ar fi fost posibila, iar pierderea acestor garantii risca sa afecteze grav investigatiile desfasurate de procurorii anticoruptie”, se arata in comunicatul DNA.

Si procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a reactionat la decizia CCR. Acesta considera ca judecatorii constitutionali au plasat „nu sub autoritatea, ci sub exercitiul potential discretionar al ministrului Justitiei, care este om politic sau, dupa caz, sustinut politic”.

„Garantul constitutional al independentei Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, a fost redus la un rol steril, invitat sa faca figuratie”, a spus Horodniceanu.

„Este o aberatie logica daca vrem o justitie independenta. In aceasta consacrare a interpretarii legii, linia de demarcatie intre puterile statului este stearsa in detrimentul independentei unei parti din autoritatea judecatoreasca, magistratul procuror. Asta fara a pune in discutie caracterul obligatoriu al deciziei CCR”, a mai spus seful DIICOT.

Citeste si:
DNA, verificări la Jandarmerie: şeful instituţiei şi-ar fi pontat...
DNA face verificări la...
Citeste si:
27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
27 de idei pentru un mic...

Ministerul Public a anuntat ieri ca „a luat act de decizia de astazi a Curtii Constitutionale a Romaniei privind existenta unui conflict constitutional intre Guvern si presedintele Romaniei si asteapta motivarea acesteia”.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri