Tudorel Toader, convins ca presedintele va respecta decizia CCR: "Toti trebuie sa ne indeplinim obligatiile"

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si-a exprimat convingerea joi, la Timisoara, ca presedintele Klaus Iohannis va respecta hotararea Curtii Constitutionale in ceea ce il priveste pe procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, apreciind ca jurisprudenta Curtii si Constitutia arata ca "toti trebuie sa ne indeplinim obligatiile izvorate din Legea fundamentala", scrie Agerpres.

"Eu am mai spus (...) si imi exprim ferma convingere: nu cred ca Presedintele Republicii - indiferent cine e azi, cine va fi maine sau peste sapte ani de zile - va da romanilor un exemplu de nerespectare a Legii fundamentale, pentru ca atunci cel care a trecut strada de ce sa raspunda, daca altul nu respecta Constitutia? Prin urmare, nu avem amenda 'de la - pana la' sau inchisoare 'de la - pana la', dar avem obligatia respectarii Constitutiei si sanctiunile, care nu sunt cele clasice, pentru ca un singur titular al acestei demnitati avem in tara - sunt cele care pot sa decurga chiar din Legea fundamentala", a spus ministrul Justitiei.

Conform lui Toader, romanii l-ar putea sanctiona, la vot, pe cel care nu ar respecta prevederile constitutionale.

"Eu nu cred ca (...) romanul, poporul, va privi favorabil o posibila conduita in care, repet, eu nu cred, de nerespectare a unei decizii a Curtii Constitutionale, de nerespectare a Constitutiei. Nu cred. Pana la urma, sanctiunea suprema - ca si puterea asta (...) vine de la popor, de la cel care-ti da puterea in procesul electoral - si alegatorii te pot sanctiona la momentul respectiv. (...) Plus de asta, exista si o alta sanctiune, mult mai severa, dar la care eu nu vreau nici macar sa pronunt institutia, pe care dumneavoastra o stiti, si care, ultima data s-a aplicat acum sase ani de zile", a completat Tudorel Toader.

Intrebat daca va fi afectata independenta procurorilor, asa cum a afirmat Presedintele, ministrul Justitiei a raspuns ca nu are inca decizia si motivarea Curtii Constitutionale, precizand insa ca fiecare are libertatea de exprimare garantata de Constitutie, insa afirmatiile facute trebuie sa fie unele corecte.

Citeste si:
Alertă de COVID-19 la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
La Universitatea Alexandru...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri