Pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor se afla un proiect al social-democratilor, care modifica o lege prin care se propune ca faptele de coruptie in urma carora se obtin foloase necuvenite pentru altii sa nu mai fie incriminate. Legea a fost adoptata in mod tacit de Senat si urmeaza sa fie dezbatuta si votata de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Este vorba despre o initiativa legislativa de modificare a legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie si prevede pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 5 ani a anumitor fapte precum efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia sau folosirea de informatii care nu sunt destinate publicitatii doar daca acestea sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine, nu si pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite, scrie G4Media.

Prevederea potrivit careia se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani ”folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii” se regaseste si in varianta aflata in vigoare a actului normativ.

Practic, initiatorii au modificat articolul 12 al legii 78/2000 astfel incat sunt considerate fapte de coruptie doar daca faptele au fost savarsite in scopul exclusiv al obtinerii pentru sine de bani sau bunuri si doar cu conditia ca foloasele necuvenite urmarite a fi obtinute sunt de natura materiala.

Modificarea a fost initiata de deputatul PSD Catalin Radulescu si semnata de alti 15 deputati PSD, printre care si Andreea Cosma.

Citeste si:
Ce spune ministrul Sanatatii despre cazul de la Buzau
Ce spune ministrul Sanatatii...

Initiativa legislativa a fost inregistrata la Senat pe 12 decembrie 2017 si a avut termenul de adoptare tacita pe 14 mai.

Care sunt schimbarile dorite de PSD-isti

Varianta propusa de deputatii PSD si adoptata tacit de Senat:”sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite (…) folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii”.

Varianta aflata in legea in vigoare: ”sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savaarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (…) folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii”.

Radulescu propune modificarea art. 12 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, astfel:

Citeste si:
Cat ne-au costat deputatii in primele 6 luni ale anului
Deputatii ne-au costat 92 de...

"Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite:

a) efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale;

b) folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Radulescu, cel care semneaza expunerea de motive, a fost condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare de pentru dare de mita si efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia.

Citeste si:
Dancila a mers cu elicopterul in singura regiune fara autostrazi
Dancila a mers cu elicopterul...

"Sintagma "pentru sine sau pentru altul" a urmarit, inconceptia legiuitorului, evitarea situatiei in care autorul faptei, desi comite o infractiune, ar putea sa invoce, in apararea sa, faptul ca nu este beneficiarul foloaselor rezultate, in fapt, o asemenea abordare nu are legatura cu realtatea. Astfel, este absurd sa presupunem faptul ca o persoana comite o asemenea infractiune fara nici un fel de interes ori beneficiu personal, doar pentru a aduce foloase necuvenite unei terte persoane," se mai arata in expunerea de motive.

Sursa foto: Agerpres/ Radu Tuta

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Incompatibilitatile si conflictele de interese, prescrise dupa 3 ani