Uniunea Salvati Romania, unul dintre partidele de opozitie, lupta la Bucuresti sa treaca multiple proiecte in beneficiul cetatenilor. De cele mai multe ori se lovesc insa de PSD si de Gabriela Firea care, fara a citi sau discuta pe marginea proiectelor, profita de majoritate si le resping. Am intrebat reprezentanti ai partidului si acestia ne-au pus la dispozitie cateva dintre cele mai relevante initiative.

1. Reglementarea publicitatii stradale

Autoritatile locale au pierdut controlul asupra publicitatii stradale din Bucuresti. Centrul istoric si imobile care au importanta istorica si culturala pentru identitatea Capitalei au devenit invizibile in spatele mesh-urilor. Spatiul public (fatade, spatii verzi amenajate, trotuare, piete si scuaruri) este invadat de publicitate transformand capitala intr-o jungla vizuala nesanatoasa, lipsita de impact turistic si nerentabila pentru bugetul orasului. USR propune reglementarea mai clara a publicitatii stradale, astfel incat sa nu strice estetica orasului.

Vezi aici de ce si cum vrea USR sa interzica mesh-urile si prismele publicitare in Bucuresti.

2. Prioritizarea lucrarilor de consolidare ale cladirilor cu risc seismic ridicat

Prevederile OG 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente atribuie in competenta Consiliului General al Municipiului Bucuresti masurile de identificare si inventariere a constructiilor si monitorizarea actiunilor de interventie privind reducerea riscului seismic al acestora, cuprinzand expertizarea tehnica, proiectarea si executia lucrarilor de interventie si stabilirea prioritatilor la nivel de municipiu.

Prin Hotararea CGMB nr. 607/2017 se prevede punerea in aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, in vederea finantarii de la bugetul local, in limita fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie, a cheltuielilor privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie la constructiile cu destinatia de locuinta multietajate precum si la spatiile cu alta destinatie decat cea de locuinta, incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si implementarea unor modalitati de facilitare la rambursare.

Vezi aici mai multe amanunte despre proiect.

3. Imbunatatirea experientei pacientilor in spitalele din Bucuresti

Consideram ca este inadmisibil ca in 2016 sa intri intr-un spital dintr-o capitala europeana si sa nu existe o receptie cu personal calificat care sa te indrume unde ai nevoie. Sa nu existe indicatoare care sa te ghideze catre sectia la care vrei sa ajungi. Sa nu ai nicio posibilitate sa dai feedback despre experienta ta intr-un spital public.

Consideram ca timpul bucurestenilor este foarte important si vrem sa schimbam modul in care este tratat de catre institutiile statului.

De aceea USR a depus un proiect, redactat impreuna cu Colegiul Pacientilor, ce priveste eficientizarea activitatii spitalelor si imbunatatirea experientei pacientilor in cele 19 spitale administrate de Primarie.

Proiectul este un plan de imbunatatire a signalisticii si serviciilor de receptie in spitale. Cu totii stim ce calvar este pentru o persoana care trebuie sa beneficieze de servicii spitalicesti pentru a se orienta, a afla unde trebuie sa mearga si unde poate primi serviciile de care are nevoie.

Acest proiect a fost aprobat, la peste 7 luni de la depunerea sa.

4. Transparenta maxima si monitorizarea continua a proiectelor de investitii

Dreptul cetatenilor si al consilierilor la informatii legate de investitiile realizate de Primaria Capitalei este garantat. Cu toate acestea, de prea multe ori acest drept este obstructionat administrativ, iar informatiile esentiale sunt tinute in umbra de catre decidenti sau chiar de catre functionarii publici. Nu doar pentru cetateni, ci si pentru consilieri este greu sa afle cand este demarat un proiect, cand sunt planificate fazele determinante, care este stadiul platilor sau care este stadiul la zi al lucrarilor.

Prin urmare, USR, prin consilierul general Florin Grigorescu, a propus un proiect de hotarare prin care sa fie asigurata transparenta maxima pentru obiectivele majore de investitii si, in acelasi timp, sa se poata realiza omonitorizare continua a acestora de catre consilierii locali. Astfel ar urma sa fie infiintat un registru al proiectelor de investitii majore si, pentru fiecare proiect, sa fie desemnat un responsabil din partea Primariei. Acest responsabil va informa din oficiu pe toti consilierii cu privire la demararea lucrarilor, la etapele principale din proiect si va pune la dispozitia acestora toate informatiile necesare. Orice consilier interesat va putea sa participe in calitate de observator si cu rol consultativ la sedintele sau etapele determinante ale unui proiect si va avea acces din oficiu la toate informatiile de interes public legate de proiectul respectiv.

5. Auditul spitalelor din subordinea Primariei Bucuresti

Proiectul USR privind auditul celor 19 spitale din subordinea CGMB vizeaza evaluarea si eficientizarea serviciilor medicale oferite pacientilor in unitatile finantate de la bugetul Capitalei cu peste 100 de milioane de lei anual.

Proiectul depus de consilierii generali USR in noiembrie 2016 este menit sa se deruleze in perioada martie 2017-iunie 2018 si vizeaza efectuarea unui audit profesionist asupra activitatii retelei de spitale din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), atat ca intreg, cat si individual, la nivel de unitati spitalicesti.

Reteaua celor 19 spitale aflate in administrarea Capitalei a beneficiat de o finantare de aproape un miliard de lei in perioada 2009-2015 si consuma anual peste 100 de milioane de lei din bugetul orasului – adica aproximativ 10% din bugetul general.

Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) s-a confruntat de-a lungul timpului cu diverse probleme, de la resursele insuficiente, la calitatea serviciilor oferite, si nu a beneficiat pana acum de un audit integrat care sa ofere solutii de eficientizare si optimizare a serviciilor.

Vezi aici mai multe proiecte propuse de USR, precum si explicatiile aferente.

Totodata, USR vine cu solutii concrete pentru imbunatatirea traficului si mobilitatii urbane. Gabriela Firea a promis ca “va revolutiona traficul in Bucuresti” in doar 6 luni de la preluarea mandatului. Aceasta nu a facut absolut nimic, insa, in acest scop. Afla mai multe despre proiectul USR aici.

USR a prezentat, transparent, bilantul primului an de mandat. Acesta poate fi consultat aici. Bilantul celui de-al doilea an poate fi si el consultat, transparent, aici.

In paralel, Gabriela Firea a STERS de pe site-ul Primariei TOATE licitatiile si deciziile luate de PSD inainte de 2017.

Ce asteptari aveti de la USR in administratia locala? Va invitam sa comentati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri