De cand platim garantia pentru ambalajele reutilizabile si cum putem recupera banii

Guvernul introduce, incepand cu luna martie a anului viitor, garantia de 0,5 lei pentru ambalajele reutilizabile. Modificarea a fost adoptata martea trecuta de Executiv, printr-un OUG cu privire la regimul deseurilor si la legea privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje.

Astfel, incepand cu data de 31 martie 2019, se introduce o garantie pentru ambalajele reutilizabile in valoare de 0,5 lei/buc, garantie care se va aplica si ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse intre 0,1 si 3 litri, destinate anumitor tipuri de bauturi incepand cu 31 martie 2022.

Ce trebuie sa stii despre garantia pentru ambalajele reutilizabile

Romanii vor trebui sa plateasca 0,5 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil. Acesti bani vor fi recuperati in baza bonului fiscal. In ceea ce priveste borcanele si sticlele, acestea pot fi duse, la schimb, atunci cand se cumpara alte produse ambalate si reutilizabile. Asta inseamna ca de la 31 martie 2019 vom vedea romani care intra in supermarket cu sacose pline de ambalaje.

Operatorii economici care comercializeaza cu amanuntul produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati:

- sa informeze consumatorii asupra valorii garantiei banesti si asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective;

Citeste si:
Nestle a inaugurat Institutul de Stiinta al Ambalajelor
Nestle inaugureaza Institutul...

- sa primeasca la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt intr-o stare corespunzatoare pentru a fi reutilizate;

- sa returneze, la solicitarea consumatorului, in baza bonului fiscal, valoarea garantiei banesti in cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt intr-o stare corespunzatoare pentru a fi reutilizate.

Operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate in ambalaje reutilizabile sunt obligati:

- sa marcheze sau sa inscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma «ambalaj reutilizabil»

Citeste si:
Franța pregătește o taxă de 50.000 euro pentru unele mașini
Franța pregătește o taxă de...

- sa organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile astfel incat sa realizeze, incepand cu anul 2019, un procentaj de returnare de minimum 90%.

"Pana la data de 1 ianuarie 2021, in baza evaluarii eficientei economice, sociale si de mediu, precum si a impactului asupra intreprinderilor mici si mijlocii, prin hotarare a Guvernului, se stabileste un sistem de garantie-returnare care sa se aplice pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticla, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 l si 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piata nationala bere, mixuri de bere, mixuri de bauturi alcoolice, cidru, alte bauturi fermentate, sucuri, nectaruri, bauturi racoritoare, ape minerale si ape de baut de orice fel”, se arata in ordonanta.

Comerciantii si operatorii care nu vor respecta legea vor fi amendati cu sume cuprinse intre 4.000 si 50.000 de lei.

Exemple de ambalaje reutilizabile

- Cutiile pentru dulciuri; foliile care invelesc carcasele CD-urilor; pungile in care se expediaza cataloage si reviste; servetele dantelate pentru prajituri; rolele, tuburile si cilindrii in jurul carora este infasurat un material flexibil, cum ar fi folia de plastic, folia de aluminiu sau hartia.

Citeste si:
Iohannis vrea majorarea etapizată a alocațiilor
Iohannis vrea majorarea...

- Flacoanele din sticla pentru solutii injectabile; suporturile pentru compact discuri; umerasele pentru haine, cutiile de chibrituri; sistemele de izolare sterila, cum ar fi pungi, tavi si materiale necesare mentinerii sterilitatii produsului; capsulele pentru bauturi, exemplu: cafea, cacao, lapte, buteliile din otel reincarcabile.

Nu sunt considerate ambalaje reutilizabile:

Ghivecele pentru flori, cutiile pentru scule; pliculetele pentru ceai; invelisurile de ceara din jurul branzei; membranele mezelurilor; umerasele pentru haine; capsulele de cafea, dozele de cafea din folie de aluminiu si dozele de cafea din hartie de filtru; capsulele solubile pentru detergenti; lumanarile pentru morminte, recipientele pentru lumanari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri