Fostul premier, Dacian Ciolos, i-a transmis, vineri, o scrisoare deschisa premierului Viorica Dancila, prin care i-a cerut demisia, in urma violentelor de la protestul din 10 august, in Piata Victoriei, spunand ca ar fi "ultimul lucru cu adevarat patriotic".

"Aveti datoria de onoare de a rezolva situatia tensionata in care se gaseste societatea romaneasca si singura solutie este demisia dumneavoastra de urgenta. Se implineste o saptamana de cand statul roman, puterea politica, Guvernul Romaniei pe care il conduceti si Ministerul de Interne aflat in subordinea dumneavoastra au ales sa atace cetateni romani nevinovati, care protestau legitim.

Toleranta si dialogul sunt parti integrante ale democratiei. Prin folosirea abuziva, ilegala si disproportionata a violentei impotriva propriilor cetateni, Guvernul PSD-ALDE a cazut un test important, a trecut o limita dincolo de care exista o singura solutie: demisia", a scris fostul premier, Dacian Ciolos, in scrisoarea deschisa, adresata actualului prim-ministru, Viorica Dancila, scrie Ziare.com.

Fondatorul Miscarii Romania Impreuna mai spune ca "atacul asupra cetatenilor din piata este o decizie politica prin semnatura prefectului Bucurestiului".

"Incercati sa nu va refugiati in retorica minciunii si a conspiratiei. Nu o sa va amintesc de datoriile legale pe care le aveti si nici nu voi sublinia ca este inadmisibil ca prim-ministrul Romaniei sa le ofere teorii abracadabrante propriilor cetateni. Sunt convins ca stiti toate acestea, chiar daca partidul din care faceti parte a promovat un astfel de discurs politic in ultimii doi ani.

Exista deja dovezi clare ca am avut parte de violente disproportionate impotriva cetatenilor romani care isi exercitau pasnic dreptul de a protesta. Stim ca atacul asupra cetatenilor din piata este o decizie politica prin semnatura prefectului Bucurestiului. Este evident ca fortele de ordine nu au intentionat nicio clipa sa indeparteze provocatorii din piata si, atunci cand au incercat sa evacueze Piata, s-au dedat unor agresiuni inacceptabile. Pentru o minima reparatie este nevoie de demisia dumneavoastra de urgenta", a completat Ciolos.

Fostul premier tehnocrat avertizeaza ca evenimentele care au avut loc pe 10 august, in Piata Victoriei, nu vor face bine Romaniei, in contextul preluarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

"Violenta interventiei fortelor de ordine din noaptea de 10 spre 11 august 2018 impotriva protestatarilor aflati in Piata Victoriei din Capitala a adus Romania in atentia intregii lumi - din pacate, nu in felul in care ne-am fi dorit - cu doar cateva luni inainte de preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Imaginile difuzate in aceste zile de presa nationala si internationala arata o Romanie condusa autoritar si represiv, intr-un mod incompatibil cu valorile europene si, implicit, cu asumarea conducerii intregii Uniuni. Intelegeti ca aveti si avem datoria de a demonstra ca suntem un stat matur, care isi poate asuma singur destinul sau democratic. Demisionati, pentru a da o sansa Romaniei de a exercita rezonabil si demn presedintia Consiliului Uniunii Europene.", potrivit sursei citate.

Un alt lucru pentru care Dacian Ciolos in cere demisia Vioricai Dancila este faptul ca "Romania se indeparteaza de la parcursul democratic, ca membru NATO si UE".

"Pasivitatea dumneavoastra in a comunica public despre actiunea din 10-11 august si in a cere angajarea raspunderii persoanelor cu drept de decizie care au incalcat flagrant drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor romani reprezinta o indepartare de la idealurile Revolutiei din decembrie 1989 si de la parcursul democratic al statului roman, ca membru NATO si UE. O astfel de atitudine este incompatibila cu functia de prim-ministru. Doamna Viorica Dancila, ultimul lucru cu adevarat patriotic pe care il puteti oferi poporului roman este sa demisionati de urgenta", a conchis Ciolos.

Jandarmii au intervenit in forta, pe 10 august, cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, in Piata Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflati in fata sediului Executivului.

Peste 450 de persoane, intre care 35 de jandarmi, au primit ingrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piata Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei avand arsuri de pana la 15% din suprafata corpului.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri