Guvernul a adoptat joi, printr-o Hotarare, al doilea pachet de investitii strategice care urmeaza sa fie pregatite si atribuite in parteneriat public-privat de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza. (CNSP). Concret, au fost aprobate opt proiecte de investitii, printre care realizarea liniei ferate de mare viteza pe ruta Timisoara – Cluj, Craiova – Sofia, Timisoara – Belgrad si Cluj – Budapesta, constructia magistralei de metrou M7, dar si extinderea Portului Constanta sau amenajarea complexului hidrotehnic Turnu Magurele – Nicopole pe fluviul Dunarii.

O noua statie de metrou Bragadiru - Voluntari

Guvernul a aprobat in sedinta de joi construirea unei noi statii de metrou, care va lega Bragadiru de Voluntari.

"Se va construi o magistrala de metrou pe ruta Bragadiru - Alexandriei - Colentina - Voluntari, in lungime de 25 km, cu aproximativ 30 de statii, un terminal si un depou, traseu pe care vor circula aproximativ 30 de trenuri.

Realizarea investitiei va conduce la cresterea mobilitatii populatiei si va decongestiona traficul de suprafata, dar va determina si cresterea ariei zonei metropolitane a Bucurestiului, prin dezvoltarea urbanistica a asezarilor adiacente", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Cu toate acestea, Executivul nu precizeaza cand vor incepe lucrarile si cat vor dura, desi lucrarile la Magistrala 5 de metrou, care va permite trenurilor sa circule prin subteran pana in Drumul Taberei, nu sunt gata nici pana in acest moment, desi ar fi trebuit sa se incheie inca din 2014.

Cale ferata de mare viteza

Un alt obiectiv important este realizarea liniei ferate de mare viteza, in lungime de aproximativ 1.275 km, care va asigura reducerea timpului de legatura dintre Capitala si principalele orase de pe traseu si va crea posibilitatea realizarii unor conexiuni precum Timisoara – Cluj, Craiova – Sofia, Timisoara – Belgrad si Cluj – Budapesta.

"Se stimeaza atragerea unui numar important de calatori de la transporturile aeriene si rutiere catre transportul feroviar, atragerea turistilor, a tinerilor cu inalta calificare in centrele universitare, de cercetare sau industriale care exista sau care se vor dezvolta pe traseu, dar si a investitorilor straini, prin crearea unor sectoare industriale specializate", precizeaza Guvernul printr-un comunicat de presa.

Extinderea portului Constantei

De asemenea, proiectul cu numarul 3 promis este extinderea Portului Constanta prin construirea unor terminale suplimentare de operare poate deveni un important punct de atractie pentru investitori si creeaza premisele pentru operarea de nave de mare capacitate, care "va conduce la cresterea capacitatii de transport maritim pentru pasageri si marfuri, implicit la cresterea volumului schimburilor comerciale", scrie Digi24.

Complex hidrotehnic Turnu Magurele – Nicopole pe fluviul Dunarea

Al patrulea proiect vrea amenajarea complexului hidrotehnic Turnu Magurele – Nicopole pe fluviul Dunarea pe sectorul aval de Portile de Fier I si II, ceea ce va conduce la imbunatatirea conditiilor de navigatie pe Dunare si la dezvoltarea economica pe termen lung in zona orasului Turnu Magurele. De asemenea, se va asigura alimentarea cu apa a localitatilor riverane, acestea nemaifiind dependente de nivelul Dunarii.

Centrala hidroelectrica de acumulare

Tot un obiectiv investitie strategica in parteneriat public-privat este si Centrala hidroelectrica de acumulare prin pompaj Tarnita- Lapusesti, unde se doreste cresterea sigurantei in functionarea SEN (Sistemului Energetic National), centrala fiind conceputa a se realiza cu o putere totala instalata de 1000 MW.

New Costinesti - sistem de resorturi de lux

De asemenea, Guvernul promite construirea unui sistem de resorturi de lux la Marea Neagra – New Costinesti. Astfel, se vor realiza noi spatii de cazare la standarde occidentale, prin valorificarea a aproximativ 2,5 km de plaja la Marea Neagra, din zona Costinesti – 23 August.

Acest proiect consta in construirea a 4 resorturi de lux, pe o suprafata totala de peste 800 de hectare de teren, dar si a 8 hoteluri de 5 stele cu peste 4.000 de camere. In acest obiectiv este cuprinsa si constructia unei retele de drumuri judetene care sa faca conectarea noii statiuni de agrement cu drumul national DN39.

Clinica multifunctionala „Dr. Calistrat Grozovici” si construirea Spitalului regional Targu Mures

Totodata, Executivul vrea sa construiasca si Clinica multifunctionala „Dr. Calistrat Grozovici”, in incinta Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, proiectul prevazand construirea a doua corpuri de cladire cu o suprafata desfasurata de circa 51.000 mp, pe mai multe nivele, care vor avea in componenta sectie de urgenta, unitate ambulatoriu, unitati ATI, sali pentru consultatii, imagistica, radioterapie, bloc operator, farmacie, camere de garda, cabinete, heliport, amfiteatru si sali de cursuri pentru studenti, laboratoare, bloc de cercetare, sali de sedinta, vestiare, spatii pentru vizitatori, spatii tehnice.

Ultimul proiect vizeaza construirea Spitalului regional Targu Mures, cu o capacitate de aproximativ 800-1.000 de paturi. Guvernul spune ca acest Spital va asigura asistenta medicala pentru cazurile medicale complexe, care nu pot fi rezolvate la nivelul judetelor sau al municipiilor arondate, va fi dotat cu heliport si elicopter pentru urgente, cat si cu clinici de specialitate si centre de cercetare dotate corespunzator.

"Pe langa spital, se vor construi atat cartiere de locuinte pentru medici si personalul auxiliar, cat si instrastructura de cazare pentru rudele si insotitorii pacientilor", mai transmite Guvernul prin comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri