Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ca este "categoric impotriva" emiterii unei ordonante de urgenta prin care sa fie anulate toate protocoalele secrete si efectele acestora, calificand un astfel de act normativ drept "o amnistie mascata", potrivit Agerpres.

"Este o amnistie mascata. Sunt categoric impotriva ordonantei de urgenta in acest domeniu. Nu face obiectul reglementarii, conform Constitutiei, unei ordonante de urgenta. PNL are ca prioritate, pentru actuala sesiune parlamentara, intrarea in dezbatere si adoptarea modificarii legii de organizare si functionare a CCR. Principala modificare pe care o propunem este exercitarea controlului constitutional de catre Curtea Constitutionala si asupra ordonantelor simple si asupra ordonantelor de urgenta, astfel incat sa nu mai existe riscul, asa cum s-a intamplat de multe ori, ca ordonante de urgenta care s-au declarat neconstitutionale dupa adoptarea ca lege, sa produca efecte catastrofale pentru societatea romaneasca", a afirmat, duminica, Orban dupa sedinta Biroului Politic National si a grupurilor parlamentare.

El sustine ca "Dragnea si acolitii lui sunt disperati sa dea o amnistie si o gratiere".

"Inca nu am vazut un proiect de text. Nu este prima oara cand se face vorbire asupra acestei posibile reglementari. S-a mai vorbit despre acest subiect in sensul de declansare automata de revizuire a sentintelor care au fost date ca urmare a aplicarii protocoalelor. Acest lucru se poate face doar daca ele au lezat drepturile si libertatile fundamentale si daca au incalcat Constitutia sau legislatia in vigoare. Din punctul meu de vedere,este total neoportuna. Dragnea si acolitii lui sunt disperati sa dea o amnistie si o gratiere. Asta a fost obiectivul lor inca din martea neagra, cand PNL, desi era parte in majoritatea guvernamentala, a salvat, practic, Romania de aparitia unei asemenea catastrofe legislative cum e legea amnistiei si gratierii", a adaugat Orban.

Orban s-a pronuntat impotriva ordonantelor de urgenta

"Dupa legea de functionare si organizare a Guvernului, doi oameni, ministrul initiator si cu premierul, cel care aproba, pot sa dea legi care sa genereze obligatii si drepturi pentru cetatenii romani, in cel mai grav dispret fata de democratie, fata de principiul reprezentarii. Atat eu, cat si PNL suntem impotriva acestor ordonante de urgenta, ele trebuie sa dispara. (...) Iar stupizeniile pe care le-am auzit, sa fie elaborate proiectele de acte normative la nivelul aparatului prim-ministrului, o asemenea aberatie mai rar mi-a fost dat sa vad. Inseamna ca trebuie sa desfiintam ministerele, din punctul de vedere al functiei de reglementare. Una dintre functiile ministerelor este cea de reglementare, cum sa initieze niste neica nimeni adusi in aparatul de lucru al Guvernului propuneri de reglementare in domeniul fiscal, in domeniul energiei, cand ei sunt niste habarnisti. De aceea exista ministere, pentru ca aduna specialisti care au inclusiv capacitatea de a exercita functia de reglementare, de a initia proiecte de acte normative. Aceasta chestiune este izvorata tot din dorinta nesabuita a lui Liviu Dragnea de a da ordonanta de urgenta pe amnistie si gratiere, trecand peste ministerul Justitiei", a mai spus Orban.

Citeste si:
Florin Citu: Guvernul a sters 90% din datoria Cubei catre Romania
Florin Citu: Guvernul a sters...

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat ca i s-a solicitat, in sedinta CExN de sambata, premierului Viorica Dancila sa adopte in Guvern o ordonanta prin care sa fie anulate toate protocoalele secrete si prin care sa fie anulate si efectele acestora.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
SS recunoaste ca a cerut DNA dosarul agentului guvernamental la CEDO