Comitetul Executiv National (CExN) al Partidului Social Democrat se reuneste vineri in sedinta la Palatul Parlamentului, tema centrala de discutie prefigurata fiind demersul public asumat de mai multi lideri ai formatiunii printr-o scrisoare deschisa in cuprinsul careia se cere demisia lui Liviu Dragnea din functiile de presedinte al PSD si de sef al Camerei Deputatilor si asigurarea interimatului la sefia partidului de catre premierul Viorica Dancila, presedinte executiv al social-democratilor.

Scrisoarea deschisa prin care se cere "demisia imediata" a lui Liviu Dragnea din functiile de presedinte al PSD si al Camerei Deputatilor a fost asumata, initial, de un comitet de initiativa format din vicepresedintele PSD Paul Stanescu, viceprim-ministru si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, de Gabriela Firea, vicepresedinte PSD si primar general al Capitalei, si de Adrian Tutuianu, vicepresedinte PSD si vicepresedinte al Senatului, scrie Agerpres.

In cuprinsul scrisorii, document conceput in 19 puncte, semnatarii sustin, printre altele, ca situatia juridica "vulnerabila" a lui Liviu Dragnea "a devenit vulnerabilitatea majora a partidului" si ca este de datoria lor "de oameni politici responsabili" sa analizeze aceasta situatie si sa decida care sunt masurile necesare pentru oprirea acestei tendinte, dar si sa consolideze structurile partidului pentru a ramane principala forta politica a tarii, capabila sa castige alegerile europarlamentare si prezidentiale din 2019 si pe cele locale si parlamentare din 2020.

Totodata, semnatarii mentioneaza printre cauzele care au dus la actuala situatie conflictele interne si "razboiul permanent in care se afla PSD".

Initiatorii demersului afirma, de asemenea, ca "toate luarile legitime de pozitie pe tema 'Statului Paralel', a abuzurilor comise in justitie, in baza protocoalelor ilegale dintre SRI si diverse institutii, au fost contracarate cu ideea ca PSD actioneaza din interes propriu, in beneficiul unor lideri sau acoliti ai acestora".

Primarul Gabriela Firea sustine ca aceia care au semnat scrisoarea sunt suficient de multi cat sa conteze in CExN al PSD.

"Suntem suficient de multi presedinti de organizatii judetene, membri ai Comitetului Executiv care aderam la principiile si valorile exprimate in acest document, dar decizia a fost aceea ca pentru aceasta etapa sa fim cele trei persoane care sa asumam public continutul acestei declaratii comune privind starea PSD. Noi nu vrem destabilizarea PSD, asa cum s-a vorbit in aceasta perioada. Vreau sa atragem atentia ca PSD nu poate fi condus discretionar de o singura persoana, asa cum se intampla cel putin in ultimul an de zile, iar ceea ce am exprimat eu in cadrul Comitetului Executiv de la Neptun nu a fost o situatie singulara. (...) Noi nu dorim sa rupem partidul, noi spunem ca nu este normal ca o formatiune politica ce a primit votul romanilor pentru a conduce tara intr-un fel bun sa fie blocata si strivita ca perceptie publica pentru faptul ca se iau niste masuri care nu sunt rodul si rezultatul consultarilor", a declarat miercuri Gabriela Firea.

Senatorul Adrian Tutuianu a afirmat, la randul sau, ca scrisoarea reprezinta un semnal de alarma si un apel public catre toti colegii de partid care vor migra catre alte formatiuni daca o serie de probleme nu se vor rezolva.

"Este o scrisoare in care am incercat printr-o modalitate succinta sa facem o analiza a situatiei actuale a PSD si am propus un numar de masuri pe care trebuie sa le luam in perioada urmatoare. Cred ca foarte important este sa avem in vedere interesele Romaniei si, foarte important pentru noi, ca membri ai PSD, este sa avem in vedere interesele partidului si sa-i dam nu doar o situatie de prezent, ci mai ales sa ne gandim la viitor. Am meditat mult, textul pe care l-am prezentat este un text convenit cu toti semnatarii acestei scrisori, el a comportat mai multe discutii. (...) Noi suntem membri ai PSD, vom continua sa ne exprimam in forurile statutare ale PSD (...). Este o scrisoare care trage un semnal de alarma, am facut un apel public la toti parlamentarii PSD, la toti liderii de filiale, la presedintii de consilii judetene, la primarii partidului, consilieri locali, consilieri judeteni sa ni se alature in acest demers", a declarat Tutuianu.

Al treilea membru al Comitetului de initiativa care a lansat scrisoarea, vicepremierul Paul Stanescu, este de parere ca PSD se afla intr-un moment de cotitura.

"Mi-am asumat aceasta declaratie, alaturi de doamna Firea si domnul Tutuianu, constient fiind ca Partidul Social Democrat se afla intr-un moment de cotitura. A sosit timpul sa spunem lucrurilor pe nume, intr-un cadru cat mai larg, pentru ca numai asa putem lua deciziile corecte. Am identificat, alaturi de colegii mei, cauzele care au condus la situatia noastra actuala, una deloc favorabila, in ciuda masurilor bune din punct de vedere economic si social pe care le-a luat Guvernul. Am propus, de asemenea, un plan de masuri, unele imediate, altele pe termen mediu, care sa ne asigure pastrarea guvernarii, a pozitiei de cea mai puternica forta politica a Romaniei si premisele castigarii alegerilor care vor avea loc anul viitor", a precizat Stanescu intr-o declaratie transmisa AGERPRES.

Joi seara, prezent la Braila, Paul Stanescu a afirmat ca spera ca, dupa reuniunea CExN, toti parlamentarii social-democrati care au plecat din partid sa revina in PSD si sa se intareasca astfel majoritatea parlamentara.

"Grupul de initiativa si-a asumat si isi asuma in continuare tot ceea ce e scris in scrisoare fara discutie. Obiectivul nostru principal este guvernarea. Asta inseamna sa mentinem coalitia cu ALDE, asta inseamna sa ne aducem inapoi toti parlamentarii care au plecat. Sper ca, dupa CEx-ul de maine, toti parlamentarii social-democrati care au plecat sa revina in PSD. Pentru ca, in ultima perioada, s-a intamplat ca anumiti parlamentari sa plece, riscul este mare, daca ramanem in aceeasi situatie, cea de astazi, sa plece la alte partide, sa ramana independenti", a declarat Stanescu.

Intrebat daca a avut o discutie cu premierul Viorica Dancila legata de preluarea presedintiei PSD in cazul in care Liviu Dragnea nu ar mai fi liderul partidului, Stanescu a spus ca, personal, a avut o discutie cu aceasta si ca a ramas sa se decida daca va accepta sau nu conducerea PSD.

Citeste si:

    Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut o luare de pozitie dupa aparitia scrisorii, miercuri, in cadrul careia a ironizat demersul si a anuntat convocarea CExN pentru vineri, 21 septembrie.

    "Voi da curs solicitarii sa citesc acea epistola. N-am citit-o pe toata, dar din cat am apucat sa citesc am inteles de fapt care este cea mai mare suparare din acea scrisoare: sa nu ne mai certam cu Iohannis, de fapt, sa ne aliniem cu Iohannis, cu SRI, cu SPP, cu DNA si cu partidele de opozitie. Eu, ca presedinte, nu pot sa duc si nu voi duce acest partid sa devina o unealta a acestor institutii, care nu trebuie sa se implice in politica. In rest, la CExN o sa vorbesc suficient de bine, de mult si de apasat", a afirmat Dragnea.

    Reactiile din partea liderilor de la centru si din teritoriu ai PSD nu au intarziat sa apara. Unii presedinti de organizatii s-au pozitionat alaturi de semnatarii scrisorii, in timp ce altii se declara impotriva acestui demers. Scrisoarea a primit si sustinerea fostilor premieri social-democrati Victor Ponta si Sorin Grindeanu.

    Citeste si:

      Pozitionat de partea contestatarilor lui Dragnea, secretarul general al PSD, Marian Neacsu, considera ca scrisoarea deschisa contine o serie de principii sanatoase privind actiunea politica a partidului, care din pacate au fost abandonate in ultima perioada.

      "Sunt intru totul favorabil ideii de revenire la modul colegial si democratic de luare a deciziilor in partid si, mai ales, celei de asigurare a continuitatii si mai ales a coerentei guvernarii. In calitate de secretar general, propun ca in perioada imediat urmatoare acest document sa fie analizat de toate organizatiile partidului si dezbatut in cadrul Comitetelor Executive Judetene, astfel incat presedintii de organizatii sa participe la Comitetul Executiv National cu un mandat clar din partea membrilor de partid. In felul acesta vom pastra si unitatea partidului si guvernarea si vom putea sa privim cu incredere catre alegerile de anul viitor", a subliniat Marian Neacsu intr-o declaratie transmisa AGERPRES.

      Presedintele PSD Giurgiu, Niculae Badalau, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca se raliaza pozitiei exprimate in scrisoarea privind demisia lui Liviu Dragnea si considera ca aceasta este "un demers democratic, menit sa salveze partidul intr-un moment dificil".

      "Ma raliez declaratiei comune a colegilor mei, un demers intru totul democratic, menit sa salveze partidul intr-un moment dificil. Suntem cu totii datori sa facem o analiza onesta si deschisa a situatiei in care a ajuns PSD si sa punem degetul pe rana, pentru ca in politica nu e loc nici de sentimente, nici de resentimente. Totodata, consider ca, daca scrisoarea, pe care am transmis-o catre liderii partidului in cadrul sedintei Comitetului Executiv din ianuarie, ar fi fost discutata, nu ne-am mai fi aflat astazi in acest impas. Suntem vulnerabili, ca partid si ca guvern, pentru ca avem un lider vulnerabil, care, atat prin situatia sa juridica, cat si prin modul sau de actiune din ultima perioada, a atras asupra PSD oprobriul unei insemnate parti a societatii romanesti", a sustinut Niculae Badalau.

      Liderul PSD Buzau, Marcel Ciolacu, chestor al Camerei Deputatilor, a anuntat ca sustine scrisoarea si a spus ca Dragnea "a ajuns un om orbit de putere, orgolii si spaime imaginare".

      "Sustin scrisoarea semnata de colegii mei, pentru ca am convingerea ca PSD poate sa faca in continuare lucruri bune pentru Romania. Pentru a realiza asta, trebuie sa intelegem ca solidaritatea de partid nu inseamna sa fim pasivi unor decizii gresite care continua de prea mult timp. Aceste decizii gresite se suprapun cu dorinta de si mai multa putere a lui Liviu Dragnea. Un presedinte PSD care a facut lucruri bune, dar care, astazi, din pacate, nu mai este omul pe care l-am cunoscut in urma cu ceva ani. Din pacate, Liviu Dragnea a ajuns un om orbit de putere, orgolii si spaime imaginare. Nu putem accepta ca libertatea de exprimare in PSD sa fie suprimata, colegi de-ai nostri sa fie dati afara iar deciziile sa se ia in mod arbitrar de un singur om. Nu putem tolera sa vedem cum fractura din societate se adanceste pe zi ce trece si ca ura care ne desparte a ajuns mai puternica decat lucrurile care trebuie sa ne uneasca si sa ne duca inainte ca natiune. Nu putem asista la izolarea Romaniei pe plan extern si la asocierea ei cu state sanctionate si puse la colt pentru nerespectarea valorilor si principiilor europene", a scris Ciolacu pe Facebook.

      Fostul premier Mihai Tudose, deputat social-democrat, ales joi seara in functia de presedinte al Organizatiei judetene a PSD Braila, a declarat ca a primit mandat din partea colegilor pentru a solicita in sedinta CExN programata vineri demisia lui Liviu Dragnea de la conducerea PSD.

      La randul sau, presedintele PSD Caras-Severin, deputatul Ion Mocioalca, are mandatul filialei pe care o conduce de a cere, "fara echivoc", plecarea lui Liviu Dragnea din fruntea PSD, dar si din cea a Camerei Deputatilor, dupa votul dat joi, la Resita, in sedinta Comitetului Executiv Judetean.

      Un alt sustinator al demersului, deputatul Gheorghe Simon, considera ca scrisoarea privind demisia lui Liviu Dragnea este menita sa clarifice situatia din partid si modul in care PSD trebuie sa actioneze pe viitor. "Consider ca acest demers este unul democratic, normal si benefic pentru PSD, dar mai ales pentru Romania", a afirmat, intr-o postare pe Facebook, Simon.

      Presedintele organizatiei PSD Maramures, Gabriel Zetea, a declarat ca unele argumente din scrisoare sunt incontestabile, dar ca semnatarii scrisorii ar fi trebuit sa expuna documentul spre discutii in interiorul partidului inainte de a-l face public.

      Pe de alta parte, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, s-a aratat "mahnita" de aceasta scrisoare, pe care o considera "o lovitura incorecta, aplicata intr-un moment prost ales".

      "Este un demers care nu face decat sa destabilizeze partidul (...). Fac un apel la unitate, catre toti liderii si membrii partidului, sa-si manifeste solidaritatea cu partidul si conducerea lui in aceste momente in care se incearca divizarea noastra", a declarat Rovana Plumb.

      Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, vicepresedinte al PSD, a precizat ca nu va vota impotriva lui Paul Stanescu si a precizat ca demisia este o decizie pe care trebuie sa o ia Liviu Dragnea.

      Biroul Permanent Judetean (BPJ) al PSD Neamt a decis, in sedinta de joi, sustinerea actualei conduceri a PSD, a presedintelui Liviu Dragnea si a Guvernului PSD - ALDE.

      Intr-o postare pe pagina de socializare a presedintelui filialei, Ionel Arsene, si a filialei PSD Neamt, se arata ca decizia a fost luata in unanimitate iar acesta este "mandatul ferm" pe care organizatia il acorda presedintelui Arsene, pentru sedinta Comitetului Executiv National de vineri.

      BPJ al PSD Bihor a decis joi, prin votul unanim al membrilor, sustinerea din partea organizatiei pentru conducerea aleasa statutar a partidului si pentru presedintele Liviu Dragnea.

      "Cu unanimitate, membrii Biroului Permanent Judetean al PSD au decis sustinerea in continuare a lui Liviu Dragnea si a conducerii, ramanerii la guvernare", a declarat, pentru AGERPRES, liderul PSD Bihor, Ioan Mang.

      BPJ al PSD Constanta, intrunit joi intr-o sedinta, a decis cu unanimitate de voturi sa il sustina in continuare pe Liviu Dragnea la sefia partidului, a declarat secretarul executiv al filialei, Lucian Lungoci.

      "Organizatia judeteana PSD Constanta il sustine in continuare pe domnul Liviu Dragnea in functia de presedinte ales al partidului si face apel la unitate in jurul acestuia", a afirmat Lungoci.

      Organizatia PSD Teleorman il sustine neconditionat pe presedintele partidului, Liviu Dragnea, a declarat joi, pentru AGERPRES, presedintele PSD Teleorman, Adrian Gadea. El a afirmat ca a fost surprins de scrisoarea prin care mai multi social-democrati solicita demisia lui Dragnea si considera ca respectivele chestiuni trebuiau sa fie discutate mai intai in interiorul formatiunii, in forurile statutare.

      BPJ al PSD Cluj a decis joi sa-l sustina pe Liviu Dragnea, considerand ca acesta nu trebuie sa demisioneze. Deciziile au fost luate cu unanimitate de voturi, potrivit unui comunicat al PSD Cluj.

      Organizatia judeteana Salaj a PSD l-a mandat joi pe presedintele Tiberiu Marc sa nu sustina la sedinta Comitetului Executiv National de vineri scrisoarea semnata de Paul Stanescu, Gabriela Firea si Adrian Tutuianu si a facut apel la "unitate, stabilitate si decenta".

      De asemenea, Organizatia judeteana Sibiu a PSD l-a mandatat joi pe presedintele acesteia, ministrul Turismului, Bogdan Trif, sa transmita vineri Comitetului Executiv National un mesaj de unitate si de sustinere a programului de guvernare.

      Comitetul Executiv al PSD Arges a adoptat joi o rezolutie in care, printre altele, solicita conducerii partidului deschidere spre dialog si o remaniere pentru impulsionarea activitatii guvernamentale.

      Potrivit unui comunicat semnat de presedintele PSD Arges, senatorul Serban Valeca, Comitetul Executiv a decis, cu majoritate de voturi, sa sustina "mentinerea unitatii partidului si indeplinirea programului de guvernare in baza caruia PSD a castigat alegerile si votul majoritar al argesenilor".

      Organizatia Pensionarilor Social Democrati a anuntat joi ca "isi exprima aprecierea fata de conducerea partidului si de masurile luate prin programul de guvernare", precum si sustinerea fata de deciziile luate de Liviu Dragnea "pentru intarirea si unitatea partidului".

      Liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, a afirmat ca orice tema poate fi discutata in cadrul Comitetului Executiv National, fara a fi din start corecta sau gresita.

      "Nu vreau sa trag o concluzie, pentru ca atunci ar insemna ca reuniunea CExN este inutila. (...) Din punctul meu de vedere, sunt cateva lucruri pe care nu le-am inteles in aceasta scrisoare, si anume, faptul ca ar trebui sa ne ingrijoreze adversitatea lui Iohannis, si a gruparii #Rezist si a altor formule de manifestare ale unui sistem ticalos, profund anticonstitutional si profund abuziv. Acest aspect nu cred ca poate sa intre in discutie. (...) Sunt adeptul in continuare al unei remanieri consistente la nivelul Guvernului, inca de la precedentul CExN al PSD de la Neptun, cand am atras atentia asupra faptului ca sunt intarzieri mari, ca in general exista blocaj intre ministere si mai ales ca in buna masura proiectele pe care noi ni le-am asumat public si in legatura cu care exista mari asteptari din partea opiniei publice sunt intarziate sau blocate in mod sistematic. De aceea, pastrand atitudinea mea cat se poate de deschisa fata de dreptul la opinie al oricarui coleg, as vrea sa le ascult argumentele", a declarat Serban Nicolae.

      Deputatul PSD Florin Iordache a facut un apel la stoparea conflictelor din partid.

      "Haideti sa oprim aceste conflicte interne, pentru ca eu cred ca PSD, in toate domeniile de activitate, a facut niste lucruri foarte bune si numai cei care sunt rauvoitori sau nu vor sa vada toate lucrurile bune pe care PSD le-a facut deconteaza lucrurile negative si eventualele conflicte interne. Eu cred ca trebuie sa ne oprim cu aceste discutii, dezbateri, nemultumiri in plan extern, asa cum apar acum in media, le discutam la partid, punem cruce, mergem mai departe, ca avem multe lucruri de facut, de la referendum pana la continuarea guvernarii, Presedintia (Consiliului UE - n.r.) de la 1 ianuarie", a declarat Iordache miercuri la Parlament.

      Presedintele interimar al PSD Brasov, Marius Dunca, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca principiile enuntate in scrisoarea prin care se cere demisia lui Liviu Dragnea sunt "normale, democratice", insa in document se aduc "o serie de acuze bazate pe presupuneri, continuand cu potentiale solutii care sunt in planul de guvernare al PSD".

      "Romania si romanii nu mai au nevoie de lupte pentru putere acum. Au nevoie de oameni seriosi si responsabili, care nu se grabesc sa dea vina pe altii cand planurile esueaza. Avem alte prioritati decat sa ne mazilim intre noi. Daca am facut o scrisoare publica, ce am rezolvat?'', a spus Dunca.

      Vicepresedintele PSD Mihai Fifor, care a anuntat ca vineri nu va putea participa la sedinta CExN al partidului deoarece va fi in vizita oficiala la Washington, a afirmat ca are "obligatia" de a fi alaturi de premierul Viorica Dancila si de a sustine guvernarea PSD-ALDE, precum si "nevoia de stabilitate si coerenta" in tot ceea ce partidul intreprinde. Joi, intr-o postare pe Facebook, Fifor si-a exprimat convingerea ca in cadrul CExN pot fi gasite solutii pentru orice nemultumire, prin dialog constructiv.

      Sursa foto: Agerpers

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Politic »


      Comunicate de presă

      Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


      Setari Cookie-uri