Tara este, din ce in ce mai clar, intr-o degringolada totala – de la economie, trecand prin justitie, pesta porcina, balbe aparent infinite ale guvernantilor, coruptie, injurii si chiar violente asupra populatiei, pentru a enumera doar cateva. Cu toate acestea, din guvernarea PSD-ALDE se nasc si lucruri bune – din pacate, complet independent de ei, si chiar impotriva vointei lor.

Omenirea a avut “obiceiul” de a inova cel mai puternic, de a se regasi si redefini ca urmare si in timpul unor crize puternice – fie ele razboaie, cataclisme sau crize economice majore. In acele momente, Omul a luat masuri, a inovat, “s-a trezit” la realitate. Insasi Uniunea Europeana a luat fiinta intr-o perioada de criza, cu scopul de a opri razboaiele intre vecini si a forma o mare alianta impotriva pericolelor mai mari, din exterior. Si astfel a urmat cea mai lunga perioada de pace din istoria omenirii pe Batranul Continent.

Similar, guvernarea autoritara a PSD-ALDE, incalcarile repetate ale legilor, abuzurile deja greu de numarat ale partidului, ingradirea libertatilor cetatenilor si subjugarea justitiei aduc, dupa sine, poate paradoxal, multiple beneficii pe termen mediu si lung. Esential este, insa, ca romanii sa profite de acestea si dupa ce Partidul Social Democrat, asa cum functioneaza astazi, nu va mai fi.

In primul rand, din cenusa PSD-ului, partid cu evidente carente democratice si avand adanci radacini comuniste, se nasc noi alternative pentru romani. Ma refer, evident, la USR, MRI sau proaspat infiintatul partid Demos. Este pentru prima oara in 28 de ani cand romanii au, cu adevarat, de ales, pe langa cele doua mari partide deja consacrate – PSD si PNL.

USR a dus o opozitie acerba, desi complet in minoritate, principalul beneficiu realizat de partid fiind, insa, faptul ca au oferit transparenta unor acte guvernamentale si parlamentare care, altfel, ar fi putut fi usor trecute cu vederea si/sau musamalizate de Partidul Social Democrat.

Din USR s-a nascut si un prim exercitiu major, transparent si democratic al tarii – strangerea a circa 1 milion de semnaturi, din toata Romania, pentru eliminarea persoanelor cu probleme penale din functii publice prin modificarea Constitutiei. Subliniem cuvantul “transparent”, pentru ca cele 3 milioane de semnaturi pentru “familie” nu au fost stranse vizibil, neexistand nici macar o fotografie cu formularele completate, neexistand corturi ale sustinatorilor sau, per total, vreo dovada ca acestea au fost stranse “pe bune”.

Copiii Revolutiei s-au trezit din somn

Tot urmare a abuzurilor PSD si a pericolului pe care acest partid il aduce insasi democratiei si statului de drept, copiii celor care au iesit la Revolutia din 1989 s-au trezit si au realizat, pentru prima oara, forta pe care o au in stat. Forta de a protesta, de a se opune in strada dar si in institutii publice impotriva abuzurilor care ii afecteaza in mod direct sau indirect. Spiritul civic a renascut si intreaga lume moderna a vazut si a fost martora, prin ei, asupra neregulilor grave din tara.

Un alt lucru pozitiv rezultat din guvernarea dezastruoasa si, pe alocuri, de-a dreptul incompetenta a PSD-ALDE, este cresterea intentiei de vot a romanilor. Romania a ajuns in acest punct doar pentru ca, in 2016, au votat un numar foarte mic de romani raportat la numarul total – sub 40%, Bucurestiul situandu-se tot sub acest prag.

In mod clar din ce in ce mai multi oameni, din toate categoriile sociale, au simtit pe propria piele rezultatul indiferentei/comoditatii in ziua votului. De la cresterea generalizata a preturilor la cresterea ROBOR si a inflatiei, trecand prin atacul impotriva justitiei si a persoanelor care (inca) tin stindardul justitiei ridicat, trecand prin deteriorarea infrastructurii, a spitalelor si scolilor, dar si agasati de minciunile si agresivitatea nemaintalnita a unor “reprezentanti ai poporului” precum Serban Nicolae, Eugen Nicolicea sau “deputatul mitraliera” Catalin Radulescu, sau de incompetenta unor ministri precum Carmen Dan, Olguta Vasilescu sau a Vioricai Vasilica Dancila, romanii vor depune, fara indoiala, mai multe eforturi pentru ca in momentele cheie sa mearga la vot – fie ca vorbim de Europarlamentare, Prezidentiale, Locale sau Parlamentare.

Examenul Romaniei va incepe anul viitor, in 2019, la Europarlamentare.

Poate cel mai important lucru reusit, indirect, de PSD-ALDE si dezastrul generat si girat in tara este, insa, constientizarea motivelor pentru care tara nu evolueaza si nu a evoluat cum ar fi putut sa o faca. Cei mai multi dintre cetateni au realizat ce inseamna sa ai un Guvern si Parlament profund corupt. Oamenii au realizat cat de important este sa te implici, de la cel mai mic gest – a arunca hartia la gunoi sau a atrage atentia celui care nu o face, pana la a protesta alaturi de zeci de mii de alti romani pe strazile din tara.

Romanii au invatat sa se informeze, desi nu este intotdeauna usor, sa filtreze informatiile, sa aprecieze cu adevarat democratia, libertatea de exprimare si sa protesteze atunci cand drepturile le sunt incalcate.

Toate acestea sunt lucruri extrem de importante in examenul maturizarii unui popor. Da, Romania nu arata asa cum ar trebui sa arate in an centenar, este chiar departe de ceea ce ne dorim cu totii, insa, pana la urma, intoxicarile, incompetenta si deciziile care franeaza tara luate de Guvern si Parlament nu au facut decat sa ne trezeasca.

Mai sunt doi ani, cu examene dese, in care avem ocazia sa dovedim ca am invatat ceva si ca nu suntem dispusi sa repetam greselile trecutului.

Sursa foto: Aria Stamate

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri