Comisiile de Aparare si pentru Administratie Publica din Senat au dat unda verde, marti, initiativei legislative privind declasificarea unor documente, printre care hotararea CSAT 17/2005, care sta la baza mai multor protocoale incheiate de institutii ale statului cu SRI, scrie Ziare.com.

Drept urmare, persoanele care se considera prejudiciate pot cere revizuire de sentinte, anulare de probe si despagubiri. Printre acestia se numara Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, care sunt si initiatorii proiectului de lege, alaturi de deputatul PSD, Mircea Gheorghe Draghici.

Dragnea si Tariceanu ar scapa de dosare si ar fi si despagubiti

Initiativa legislativa prevede desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si DNA, astfel incat, apoi, persoanele care se considera prejudiciate sa poata cere revizuire de sentinte, anulare de probe si despagubiri.

Atat Dragnea, cat si Tariceanu ar beneficia direct de acest lucru. Liviu Dragnea ar putea cere revizuirea condamnarii in dosarul Referendumului si ar afecta si desfasurarea procesului in cazul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman, unde seful PSD a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Totodata, in sute de dosare de coruptie solutionate cu sentinte definitive se va putea cere revizuirea.

Citeste si:
Un milion de copii nu beneficiază de învățământ online, promis de PSD
Un milion de copii nu...

Iordache a sesizat CCR in locul lui Dragnea referitor la un conflict intre Parchet si Parlament privind protocolul din 2016 (Surse)
Dancila ataca Inalta Curte la CCR privind completul care il judeca pe Dragnea si acuza lipsa de impartialitate a instantei supreme
Scandalul protocoalelor si miza OUG 6 dezbatuta in Parlament: Anularea unor probe din dosarele penale

DNA cere mai multi ani de inchisoare pentru Dragnea: Inculpatul nu a facut decat sa adopte o conduita nelegala, antisociala si imorala
Liviu Dragnea da in judecata Inalta Curte si colegiul ei de conducere

Dragnea si Tariceanu vor adoptare in procedura de urgenta

Concret, Dragnea si Tariceanu, alaturi de deputatul PSD Mircea Draghici, cer declasificarea hotararii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr. 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilor, precum si a tuturor documentelor care contin informatii clasificate in baza acesteia.

Propunerea legislativa mai prevede ca persoanele care se considera vatamate intr-un drept ori intr-un interes legitim de efectele produse de documentele declasficare au posibilitatea, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, sa se adreseze instantelor, cu actiuni de revizuire, pretentii, raspundere civila delictuala, pentru constatarea incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale si repararea prejudiciului suferit.

Citeste si:
Tariceanu ameninta: Daca desfiintati SS, urmeaza motiune de cenzura
Tariceanu ameninta: Daca...

Ei cer dezbaterea si adoptarea in procedura de urgenta.

Sefii Parlamentului pun sub semnul intrebarii democratia din Romania si statul de drept

In expunerea de motive, sefii coalitiei de guvernare sustin ca avem in fata "o problema sociala" in ce priveste "legalitatea incheierii unor protocoale secrete de catre Serviciul Roman de Informatii cu Directia Nationala Anticoruptie, precum si cu alte structuri ale sistemului judiciar. (...) Incheierea unor astfel de protocoale secrete afecteaza grav chiar esenta statului de drept, incalcand principiul cooperarii loiale intre autoritatile statului, afirmat de Constitutie".

Ei sustin ca "protocolul incheiat de SRI cu DNA contine prevederi care adauga la Codul de Procedura Penala", fapt pe care il catalogheaza drept inadmisibil si care ar afecta independenta judecatorilor si procurorilor.

Initiatorii insista ca protocoalele au dus la "grave abuzuri si la incalcarea unor drepturi constitutionale ale persoanelor aflate in urmarire penala sau inculpate in procese penale. Nu putini cetateni au fost condamnati penal in baza unor probe culese si administrate potrivit acestor protocoale secrete. Neavand acces la materialul probator adunat de procuror prin inregistrarile secrete efectuate ilegal de organele de cercetare penala speciale (apartinand SRI), persoanele inculpate nu s-au putut apara in fata judecatorilor si nu au avut parte de un proces echitabil.

Citeste si:
Comunicatiile radio ale jandarmilor din 10 august, declasificate
MAI: Comunicatiile radio ale...

In acest fel, li s-au incalcat drepturi recunoscute de Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si consacrate prin jurisprudenta CEDO".

Ei mai sustin si ca desecretizarile din ultima perioada ale unor protocoale incheiate intre SRI si structuri ale sistemului judiciar au creat un val de neincredere "a cetatenilor in actul de justitie, dar si in capacitatea statului roman de a gestiona actul de justitie sociala, in cadrul constitutional existent".

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Orban: Poveștile că mergem din ușă în ușă să facem teste nu sunt serioase
Setari Cookie-uri