Ludovic Orban: Decizia BNR de a restrictiona creditarea, luata prea tarziu; e posibil sa avem o crestere economica de 1-2%

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat duminica, la Bailesti, ca decizia BNR privind reducerea nivelului maxim al gradului de indatorare a fost luata prea tarziu, pentru ca restrangerea consumului se manifesta pe piata de circa trei luni.

"Decizia BNR nu este o decizie care a fost luata devreme si care ar provoca o restrangere a consumului, asa cum incearca sa acrediteze cei de la PSD. Restrangerea consumului este un trend de trei luni de zile, care s-a manifestat pe piata inaintea deciziei BNR, iar BNR a luat decizia, dupa opinia mea, prea tarziu, pentru ca o buna perioada de timp consumul a fost alimentat artificial prin cresteri de venituri in sectorul public si prin relaxarea conditiilor de creditare, adica ne-am intors iar in perioada 2007, cand se lua credit cu buletinul", a spus Ludovic Orban intr-o conferinta de presa, scrie Agerpres.

Presedintele PNL a explicat ca foarte multe persoane, avand si venituri mai mari, au manifestat "optimism" si si-au asumat riscuri foarte mari, indatorandu-se intr-un procent foarte mare raportat la veniturile pe care le au, existand astfel riscul incidentelor de plati. Potrivit lui Orban, restrangerea consumului va duce la disparitia singurului motor de crestere economica folosit de Guvernul PSD-ALDE, motiv pentru care este posibil ca in 2019 cresterea economica sa nu depaseasca 2%.

"Restrangerea consumului tocmai acestui fapt se datoreaza: ca oamenii s-au dus mai mult decat le permitea plapuma, iar in momentul de fata nu mai au din ce sa cumpere si asta e restrangerea cererii pe piata, care va duce la disparitia singurului motor de crestere pe care l-au folosit guvernantii PSD-ALDE, si anume, cresterea consumului. In momentul in care le dispare si acest motor de crestere, asteptarile noastre sunt ca in 2019, nu ca va fi crestere de 3-3,5%, ci e posibil sa avem o crestere economica de unu, maximum doua procente, ceea ce ar insemna o catastrofa pentru proiectiile bugetare in baza legii salarizarii publice si legii pensiilor. Nu mai vorbesc de toate celelalte pomeni pe care le-au facut in diferite domenii", a afirmat Ludovic Orban.

Nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta incepand din 1 ianuarie 2019, in timp ce pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale, potrivit Regulamentului pentru modificarea conditiilor de creditare aprobat miercuri de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Citeste si:
Orban către PSD: Dacă vreţi să schimbaţi data alegerilor, faceţi...
Premierul Orban: Nu înțeleg...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri