Programul de guvernare al Cabinetului Orban cuprinde obiective pe termen scurt privind organizarea si desfasurarea corecta a alegerilor politice programate in 2020, reluarea dezbaterilor publice privind legile Justitiei pentru corectarea lor in acord cu recomandarile institutiilor europene, precum si restructurarea Executivului.

"Situatia politica dificila cu care Romania se confrunta astazi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt, care sa pregateasca reformele necesare pentru modernizarea Romaniei in spirit european. Obiectivele propuse urmaresc in principal: organizarea si desfasurarea corecta a alegerilor politice programate in 2020 si reluarea dezbaterilor publice privind legile Justitiei pentru corectarea lor in acord cu recomandarile institutiilor europene; restructurarea Guvernului si refacerea capacitatii administrative si a increderii cetatenilor in institutiile statului prin reasezarea structurilor de guvernare centrala si locala pe principiile eficientei institutionale si meritocratiei administrative; tranzitia de la modelul economic actual bazat pe cresterea consumului, fara asigurarea investitiilor necesare sustenabilitatii cheltuielilor publice, la un model economic care sa stimuleze dezvoltarea economica bazata pe investitii si pe cresterea competitivitatii si productivitatii, avand ca obiectiv prioritar diminuarea dezechilibrelor economice", se precizeaza in programul de guvernare.

Conform documentului, Partidul National Liberal va actiona in urmatoarea perioada pentru "introducerea unor masuri de corectare a derapajelor inregistrate in guvernarea Partidului Social Democrat si pentru reorientarea politicilor publice catre o abordare durabila in care cresterea economica sa creeze bunastare".

"In acelasi timp, o serie de probleme aparute in diverse domenii (infrastructura, educatie, sanatate, agricultura, mediu etc.) se adauga acestor teme, creand un orizont de asteptare din partea cetatenilor, ceea ce reclama adoptarea unor masuri urgente pe termen scurt. Pe de alta parte, evolutiile geopolitice si modificarile ce vor avea loc in structura Uniunii Europene au adus pe agenda publica teme noi (Brexit, imigratie, schimbari climatice etc.), pentru care societatea romaneasca cere pozitionari din partea celor responsabili", se arata in document.

Documentul prevede cateva obiective pe termen scurt:

  • Organizarea si desfasurarea corecta a alegerilor politice programate in 2020 si reluarea dezbaterilor publice privind legile Justitiei pentru corectarea lor in acord cu recomandarile institutiilor europene.
  • Restructurarea Guvernului si refacerea capacitatii administrative si a increderii cetatenilor in institutiile statului prin reasezarea structurilor de guvernare centrala si locala pe principiile eficientei institutionale si meritocratiei administrative;
  • Tranzitia de la modelul economic actual bazat pe cresterea consumului, fara asigurarea investitiilor necesare sustenabilitatii cheltuielilor publice, la un model economic care sa stimuleze dezvoltarea economica bazata pe investitii si pe cresterea competitivitatii si productivitatii, avand ca obiectiv prioritar diminuarea dezechilibrelor economice.

Obiective ale principalelor directii de politici economice si bugetare

  • Finalizarea executiei bugetare pentru anul 2019 prin adoptarea unei rectificari bugetare care sa limiteze depasirea tintei de deficit bugetar de 3% din PIB si care sa asigure resursele bugetare necesare functionarii tuturor institutiilor publice si unitatilor administrativ teritoriale.
  • Definitivarea proiectului Legii bugetului de stat si a proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2020 cu obiectivul incadrarii in tinta de deficit bugetar de 3% din PIB.
  • Revizuirea legislatiei din domeniul fiscal si economic pentru corectarea masurilor adoptate in ultimii ani cu impact negativ pentru economie: energie, telecomunicatii, sectorul bancar, Pilonul 2 de pensii, eliminarea supra-accizei la carburanti, taxarea part-time, split TVA etc.
  • Imbunatatirea performantei companiilor de stat prin aplicarea prevederilor Legii 111/2016 privind guvernanta corporativa, listarea pe piata de capital a unui pachet de actiuni la companiile unde statul este actionar (Hidroelectrica, Aeroporturi Bucuresti), concentrarea investitiilor pentru realizarea proiectelor de infrastructura energetica (BRUA, gazoductul Iasi – Ungheni – Chisinau) si sprijinirea dezvoltarii 5G a sectorului de telecomunicatii.
  • Cresterea si accelerarea absorbtiei fondurilor europene prin urgentarea procedurilor pentru realizarea proiectelor majore de investitii in infrastructura, sanatate si educatie si pregatirea Acordului de parteneriat cu Comisia Europeana pentru cadrul financiar european multianual 2021 – 2027.

Obiective principale de investitii publice

  • Finalizarea procedurilor si declansarea lucrarilor de constructie pentru Autostrada Sibiu – Pitesti, Autostrada de Centura a Capitalei si Drumul expres Pitesti – Craiova.
  • Demararea procedurilor pentru construirea autostrazii Tg. Mures – Iasi – Ungheni cu fonduri europene si finalizarea procedurilor pentru construirea autostrazii Comarnic – Brasov in Parteneriat Public – Privat.
  • Finalizarea procedurilor si inceperea constructiei pentru spitalele regionale de la Iasi, Craiova si Cluj cu fonduri europene.
  • Corelarea programelor de investitii pentru dezvoltarea comunitatilor locale cu programele de finantare din fonduri nerambursabile europene in cadrul exercitiului financiar multianual 2021 – 2027.

Masuri urgente

  • Adoptarea Ordonantei de Urgenta privind restructurarea Guvernului.
  • Asigurarea conditiilor pentru buna organizare a alegerilor prezidentiale din 10 noiembrie si 24 noiembrie.
  • Nominalizarea candidatului pentru functia de Comisar european din partea Romaniei.
  • Rectificarea Legii bugetului de stat si a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2019.
  • Elaborarea proiectelor Legii bugetului de stat si a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2020.
  • Organizarea examenului de rezidentiat pentru absolventii facultatilor de medicina.
  • Pregatirea infrastructurii de transport si a sectorului energetic pentru perioada de iarna.
  • Avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu si consolidarea serviciului de probatiune pentru monitorizarea condamnatilor eliberati conditionat.
  • Initierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.
  • Prorogarea intrarii in vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistratilor de la 1 ianuarie 2020.
  • Desecretizarea documentelor din MAI necesare in ancheta privind Dosarul 10 august.
  • Adoptarea masurilor necesare pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene si pentru solutionarea situatiilor care fac obiectul procedurilor de infringement.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri