Dan Barna, liderul USR, munceste de la 9 dimineata la 9 seara. Cu toate acestea, rade des, zambeste si isi pastreaza optimismul. “Cum supravietuim stresului, provocarilor, problemelor intampinate la nivel politic? Ne bucuram de micile succese pe care le avem, in ciuda oprelistilor agresive din partea PSD-ALDE!”, spune el, asezandu-se intr-un birou aflat la etaj, in Palatul Parlamentului.

Colegii sai din USR lucreaza de zor in anticamera pentru a gasi solutii pentru blocarea/contestarea ALTOR legi ale justitiei care ar urma sa subrezeasca si mai rau lupta anti-coruptie. Majoritatea sunt tineri si, dupa cum urmeaza sa imi spuna chiar Barna, mare parte din ei vin cu experienta din mediul privat.

Chiar Dan Barna vine din aceasta zona. In 2006 lansa Fonduri-structurale.ro, el fiind anterior intrarii in politica antreprenor in finante europene – unul de succes, chiar. In 2016, i s-a oferit o pozitie de secretar de stat in Guvernul Ciolos, fix pe specializarea lui, apoi a decis sa se implice in politica, “in speranta ca va putea face ceva. Contextul a facut ca fix acum un an sa ajung si presedintele partidului Uniunea Salvati Romania”.

Intreg interviul a fost punctat de mici pauze in care Dan a trebuit sa raspunda la telefoane importante. Uneori era fericit, alteori vizibil frustrat, alteori se ridica si pasea prin birou, vorbind cu interlocutori si gesticuland in incercarea de a gasi solutii cat mai bine.

“Chiar vorbeam cu un batran, Ghita, din Agnita, Sibiu, si mi-a spus, personal, ca pe el nu-l intereseaza politica. Dar il intereseaza ca isi vede nepotii o data pe an, de Craciun. Si ca fiii lui au plecat din tara desi “aveau de lucru bun”.

“Fiecare zi vine cu cel putin cateva provocari semnificative, problemele sunt foarte diverse si cred ca pozitia noastra, ca opozitie, este ea insasi cea mai provocatoare. Am in fiecare zi cel putin o criza, cateodata si un mic succes – si din acestea din urma ne alimentam!”.

Il simt ca face, aici, paralela si cu viata din business-ul privat. Pana la urma, succesele sunt cele care alimenteaza orice antreprenor, care il fac sa continue, sa evolueze, sa isi doreasca sa mearga mai departe, sa persevereze.

Fata de business, in politica mai ai acces la o alta “baterie”. Una de care liderii PSD din prezent nu se pot bucura ci, din contra, ii darama – oamenii “de rand”, multimea. “Atunci cand amarul este mare, dezamagirile sunt multe, ma reincarca intalnirile cu oamenii de pe strada care vin la mine si imi strang mana, imi spun ca imi multumesc, ne felicita si ne transmit ca exista, inca, speranta”.

“Simt ca oamenii chiar se bazeaza pe noi si numarul acestora a crescut simtitor in ultima perioada. Mesajele noastre au inceput sa ajunga din ce in ce mai mult in societate si stii ca batalia zilnica pe care o duci in Parlament nu este degeaba. Sunt milioane de romani care au iesit in strada, milioane care cred intr-o Romanie decenta”, spune, apasat, Barna.

Fara Penali in Functii Publice

Am tinut sa scriu intertitlul cu majuscule, intrucat este, pana la urma, primul mare efort vizibil, la firul ierbii, pornit de un partid din Romania si care are ca scop imbunatatirea vietii tuturor.

L-am intrebat pe Dan Barna care este stadiul initiativei.

“Hai sa incepem cu ultima luna de strangere a semnaturilor. Pe atunci nu aveam necesarul si deja veneau colegi, consilieri la mine, sa imi propuna un exit, o masura de avarii. Nici n-am vrut sa aud de asa ceva, nu am acceptat, eram convins ca vom reusi! Si da, populatia a decis – vor sa nu fim condusi de oameni cu dosare penale, si a fost un mesaj EXTREM de puternic. In septembrie am avut zeci de mii de semnaturi blocate de primari care au refuzat sa valideze, pe motive abuzive”.

Printre aceste motive abuzive se numara lipsa scarii de bloc – “ei spun ca daca nu scrii scara, nu poti identifica cetateanul; sau ca lipsea al treilea prenume…pentru toate aceste abuzuri care incalca legea, deschidem sau am deschis dosare penale!”.

In fine, la final de septembrie USR a reusit sa depuna 850.000 de semnaturi la Parlament, toate valide, 23 de judete depasind 20.000 de semnaturi.

Parlament – CCR – blocaj la Liviu Dragnea

In prezent, acestea sunt la Parlament, si foarte curand USR va face o solicitare institutiei sa le trimita la CCR pentru validarea si introducerea in plen, pentru a urmari procedura.

Sunt convins ca Iohannis a utilizat atributiile cum a considerat ca este mai bine, este unul dintre oamenii care a aratat ca este de partea corecta si decenta a statului roman.

“Aici va aparea situatia in care actualul birou permanent s-ar putea sa REFUZE sau sa intarzie pe termen nedefinit punerea pe ordinea de zi a initiativei cetatenesti de modificare a Constitutiei. Stim cu totii ca presedintele Camerei Deputatilor este d-nul Liviu Dragnea care, iarasi stim cu totii, este deja condamnat penal cu sentinta definitiva. Si doar nu o sa aprobe el asa ceva cu propria mana. Ma astept sa incerce sa blocheze initiativa in Parlament”.

De altfel, subliniaza Dan Barna, in programul de guvernare al USR – fie daca Guvernul Dancila va pica, fie la urmatoarele alegeri, pe primul loc se afla aceasta initiativa si implementarea ei.

Pe cand un program de guvernare COERENT?

Multi dintre cetateni au votat PSD in 2016 pentru ca acestia au avut un program de guvernare “stufos”, coerent, desi in mare parte mincinos si deloc respectat. De asemenea, unii critica USR pentru faptul ca NU au un program de guvernare vizibil, coerent.

“Vom avea pana la finalul anului un program de guvernare clar, o viziune pe care o vom propune intregii societati. Suntem in faza avansata a construirii programului, sunt colegi dedicati demersului. USR a reusit cumva sa creasca spectaculos. Acum un an, cand am preluat mandatul, aveam 50 de filiale USR in tara si 1.700 de membrii, acum avem peste 170 de filiale si peste 5.000 de membrii, si primim zilnic cereri de adeziune, oamenii continua sa ni se alature”, spune Dan Barna, vizibil mandru.

USR pune accent atunci cand analizeaza candidaturile pe valorile personal-umane ale lor, pe langa cele profesionale.

In ceea ce priveste alegerile locale, liderul USR spune ca exista planuri ca opozitia, inclusiv PNL, sa aiba un singur candidat, comun.

“Multi au dificultati sa verbalizeze mai departe de experienta de munca, si aici se vad carentele vechi ale invatamantului romanesc. Omenii sunt obisnuiti sa raspunda ca la scoala”.

In ceea ce priveste fondurile USR, Dan Barna spune ca este subventia de la stat, care “nu este neaparat mica”, dar si cotizatiile membrilor. “Asteptam si noi sa ne intre banii aia promisi de Soros, dar se pare ca nu ne gaseste CNP-urile…”, spune el razand si ironizand pe cei care (inca) mai cred minciunile PSD/Antena 3. In ceea ce priveste donatiile, acestea au contat, dar nu au fost semnificative.

Efortul din spatele campaniei Fara Penali a fost unul masiv. “Multi considera ca s-a intamplat magic, ca pur si simplu au rasarit corturile in strada, ca toata munca noastra, infrastructura…au aparut dupa o ploaie de magie. Nu, au fost foarte multi nervi consumati, multe insistente, multi voluntari…”.

Acest lucru se datoreste faptului ca le-a reusit campania “Fara Penali” si, mai mult, a fost singurul partid care s-a pozitionat clar impotriva “referendumului discriminarii”.

“La referendum am mai daramat un repros care ni se adresa – acela ca suntem foarte vocali, ca suntem galagiosi, dar nu ne putem organiza. Am aratat cum in 10 zile am angrenat 12.000 de cetateni care s-au inscris ca delegati pentru a asigura corectitudinea procesului de vot. Le multumim mult!
Cum au reusit angrenarea atator oameni? “In USR sunt oameni competenti, cu background foarte solid in business. Si daca unii colegi sunt capabili sa dezvolte business-uri in Silicon Valley, sunt capabili sa dezvolte si aplicatii vizibile de inscriere pentru un scop important”.

Dan Barna considera ca Liviu Dragnea a fost lovit puternic de esecul din “referendumul urii”.

“Pentru Dragnea, referendumul era un exercitiu de revalidare, folosind o tema sensibila pentru romani a incercat sa justifice un sprijin popular. Oamenii au inteles insa ca nu era despre familie, traditii, si au mai inteles ca un astfel de referendum nu schimba nimic. Asa ca nu au votat, simplu”.

USR + MRI = ?

In ultima perioada s-au inmultit zvonurile privind iminenta posibilitate a unui parteneriat, inclusiv pe liste electorale, intre USR si partidul lui Ciolos, Miscarea Romania Impreuna.

“Da, clar, luam in calcul asa ceva. Decizia va fi luata insa dupa consultari in comitetul intern al partidului. Avem o delegatie de cinci colegi cu care se poarta negocieri pentru a gasi cea mai buna varianta de colaborare. Urmatorul obiectiv major politic vor fi alegerile europarlamentare, si ma intalnesc destul de des cu Dacian Ciolos pentru a discuta. Este, intr-adevar, o asteptare semnificativa de a merge pe liste comune”.

In ceea ce priveste alegerile locale, liderul USR spune ca exista planuri ca opozitia, inclusiv PNL, sa aiba un singur candidat, comun. “Daca nu am face asta, si mai ales avand in vedere ca votul este, din pacate, intr-un singur tur, va castiga tot Firea si orasul va continua sa fie distrus”.

Raul cel mai mare din Romania prezentului

Este vizibil cu ochiul liber ca Romania o duce din ce in ce mai rau – inflatie record in UE, ROBOR in crestere, leul se devalorizeaza, investitiile sunt ca inexistente, mare parte din buget se varsa in pensii speciale, aparatul de stat este supradimensionat de oameni numiti pe criterii politice, justitia este sub continuu asalt de “trupa de soc” de la varful PSD, multi cu probleme penale etc.

Il intreb, insa, pe Dan Barna care ar fi raul cel mai mare, din perspectiva lui. Sincer, ma asteptam sa spun ca atacul impotriva justitiei.

Fara sa ezite, Barna spune ca raul cel mai mare este faptul ca cetatenii tind sa se obisnuiasca cu ideea de a fi condusi de infractori.

“Este foarte grav ca un om precum Valcov, condamnat pentru furt de bani publici in prima instanta, se ocupa EXACT de…bani publici! Faptul ca noi acceptam ca Dragnea sa ghideze Romania, si acceptam acest lucru fara sa fim revoltati zilnic, este un mesaj prost pentru tinerii in care ne punem speranta ca vor duce Romania mai departe”, spune liderul USR.

Romanii pleaca din tara nu atat din lipsa de resurse, pentru ca multi pleaca chiar si din pozitii bine platite, cat pentru ca societatea si actuala guvernare nu le ofera speranta si mai ales PERSPECTIVE. “Practic, nu mai ai incredere in tara ta, si este extrem de trist. Dar nu ai cum sa te miri ca romanii pleaca in valuri din tara, cand Romania a incaput pe mainile unor oameni precum Dragnea sau Valcov. Este somaj in Romania pentru ca 4 milioane de romani au ales sa munceasca in strainatate!”.

“Din pacate, pare ca intram intr-o blazare a acceptarii infractorilor si acest lucru NU trebuie sa se intample!”, subliniaza liderul partidului de opozitie USR.

Partidul condus de Dan Barna este vizibil in special in mediul online, crescand insa si prin actiuni vizibile la nivel “de strada”.

“Incercam sa intram si pe sticla prin actiuni precum cea recenta in care incercam sa schimbam Avocatul Poporului, pe d-nul Ciorbea. Din pacate, televiziuni precum Antena 3 iau o ata si o transforma in ghem. In ultimele luni insa, chiar si cei sceptici au realizat ca partidul a crescut la nivel de competenta, performanta”.

Ar trebui sa existe “meseria de om politic”?

Una dintre problemele cu vechea clasa politica este aceea ca, din cauza traditiilor “bizantin-feudale, de nepotism si de rubedenizare a sectorului public, foarte multi dintre asa-zisii politicieni sunt de fapt subsecvente genetice ale fostilor politicieni comunisti. Mare parte dintre ei sunt complet rupti de realitate, n-au vandut in viata loc in mediul privat nici macar un bat de vata de zahar, n-au condus o scoala, habar n-au de realitati, n-au avut o cariera sau profesie reala, deci este greu spre imposibil sa iei decizii de calitate”, subliniaza Dan Barna.

Liderul USR sustine ca un politician trebuie sa fie un om care sa aiba cel putin o meserie practicata si stapanita, din societatea reala, din business.

“Am avut o comisie de curand pe afaceri europene, cu echipa d-nei Plumb. Foarte multi dintre cei de acolo se uitau ca la teatru. Neavand nicio experienta anterioara in acest domeniu, este si greu sa intelegi, sa te implici. Si aici nu vorbesc de partide, USR, PNL, PSD, vorbesc de indivizi care ar trebui, indiferent de partidele de unde provin, sa aiba un background solid”.

Dan Barna spune ca peste 90% din liderii USR au background de business, iar 98% dintre ei nu au facut politica inainte. “Sunt, practic, veniti din ceea ce eu numesc “viata reala”. La acest lucru se refera si intiativa pe care o sustinem, Oameni-Noi.ro.

Printre alte modificari pe care le va face USR cand vor alcatui o majoritate parlamentara, pe langa “fara penali in functii publice”, se numara modificarea legislatiei penale in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia (ceea ce PSD a refuzat constant sa faca, in ciuda tuturor semnalelor de alarma – n.r.) – si acest lucru se va putea face usor, rapid. Totodata, USR va reveni la alegerea primarilor in doua tururi, reducerea pragului electoral pentru noi partide, dar si o deschidere mai mare pentru ca cetatenii sa se poata implica activ in politica statului.

In programul USR va fi inclusa si sustinerea respectarii deciziei cetatenilor privind referendumul pe 300 de parlamentari. “Sunt interese pur pecuniare ale unei vechi clase politice obisnuiti sa castige astfel. USR foarte explicit va milita, cand vom ajunge la guvernare, pentru a introduce aceasta reglementare blocata in Parlament de majoritatea PSD”.

Cateva masuri economice pe care le-ar lua USR

Ca masuri economice, USR va demara listarea la bursa a companiilor tip Hidroelectrica si ale celor profitabile, pentru a genera flux de capital in economie.

“Am discutat recent in SUA cu investitori semnificativi, controland bugete mai mari decat PIB al Romaniei, si ne-au spus clar: Romania POATE fi interesanta pentru ei, DACA ar avea in CE sa investeasca”.

Totodata, demararea infrastructurii, in special a constructiei de autostrazi, este esentiala. “Si acest lucru nu se poate realiza printr-un ministru magic, ci creand o societate dedicata special pe realizarea proiectelor de infrastructura. Practic, o societate care sa isi vada de proiecte INDEPENDENT de Guvern, de cine se perinda pe la Ministerul Transporturilor. Asa au facut toate tarile. Este absurd ce face si ce a facut PSD din ’90 pana in prezent”.

Cresterea salariului minim pe economie, justificat intr-o masura

Cresterea salariului minim pe economie este necesara intr-o masura si este justificata tot intr-o anumita masura, insa, considera Dan Barna, pe de alta parte nu exista niciodata, in ceea ce propune PSD, un studiu in spatele deciziilor lor.

“Nu avem niciun fel de calcul de impact, niciun fel de studiu de analizat! CLAR, veniturile trebuie sa creasca, pentru a se alinia la cele europene, insa, ca de obicei, sentimentul este acelasi – deciziile sunt luate din pix, fara niciun fel de studiu. De ce crestere la 1.080 si nu 1.100 de lei?! Am sentimentul de petarde aruncate de d-na Vasilescu care isi spune ca are o idee….dar nu are si studiu de impact. Sunt pur si simplu anunturi facute in public, apoi PSD se uita sa vada cum sunt primite”.

Candidatii pentru Europarlamentare

In mai 2019 vor avea loc primele alegeri care vor decide viitorul Romaniei pe urmatorii ani – Europarlamentarele.

“In prezent avem in desfasurare alegerile interne, facem exact ca in SUA. Va exista vot electronic a tuturor membrilor USR, acestia vor putea vota cine sa ne reprezinte la Europarlamentare. Democratie completa in USR. Noi stabilim lista USR si, in eventualitatea, unei candidaturi comune cu Dacian Ciolos si partidul sau, vor fi mai multi candidati”.

“Sunt foarte optimist si sunt convins ca USR, fie ca va merge singur, fie pe liste comune cu MRI, va avea un rezultat peste cel de la Parlamentare, din 2016”.

Pentru alegeri locale, cum spunea si anterior, USR va sta la masa discutiilor si cu PNL si cu MRI si cu cine va mai dori din opozitie, pentru a gasi un candidat comun puternic. “Firea trebuie indepartata, pentru a stopa distrugerea Bucurestiului. Inca nu s-a conturat candidatura comuna”.

Opozitie din interiorul USR

Il intreb pe Dan Barna cum arata si daca exista opozitie in interiorul USR.

“Bineinteles, ca in orice partid exista si o opozitie interna, este firesc intr-un partid viu, tanar. Si tocmai de aici rezulta inca o valoare – diversitatea de opinii si pareri, insa, chiar si in aceasta opozitie, toti tragem spre un scop comun – toti ne dorim, la propriu, sa salvam Romania de situatia in care se afla in prezent!

Program pentru pensionari/varstnici?

Una dintre cele mai stabile surse de voturi ale PSD sunt pensionarii, usor de pacalit cu cresteri de pensie, sau chiar o galeata de ulei si malai.

“Am avut constant initiative care privesc tocmai stoparea furtului de bani publici, mai exact a scurgerii lor – pensiile speciale sunt un instrument prin care bugetul este profund dezechilibrat, fara echitate. Credem ca o stabilizare a bugetului de pensii si al sistemelor sociale se poate intampla doar in masura in care ai o economie stabila, una in care investitiile sunt posibile. Un efect pervers al PSD este acela prin care diaspora romaneasca de succes nu mai vine aici sa dezvolte afaceri – entuziasmul din timpul guvernarii Ciolos a fost stins, cu brutalitate. Romanii din diaspora nu au incredere sa se intoarca acasa”.
Insist pe subiect, spunandu-i lui Dan Barna ca da, stoparea furtului din bani publici si stabilizarea economiei, aducerea romanilor inapoi acasa, vor ajuta fara doar si poate si pensionarii, insa multi dintre acestia se lasa cumparati de PSD foarte usor, prin promisiuni mincinoase.

“Lucrurile sa stii ca s-au schimbat. Batranii au inceput sa fie mai atenti la ce le spun copiii lor, multi plecati din tara. Romania aceea, dependenta de galeata si de ulei, despre care vorbim deseori, e din ce in ce mai mica si mai constienta ca modelul nu poate continua. Isi vad personal copiii plecand din tara si ii revad doar de sarbatori. Si stiu – cauza este clasa politica corupta”.

“Chiar vorbeam cu un batran, Ghita, din Agnita, Sibiu, si mi-a spus, personal, ca pe el nu-l intereseaza politica. Dar il intereseaza ca isi vede nepotii o data pe an, de Craciun. Si ca fiii lui au plecat din tara desi “aveau de lucru bun”. Apoi a semnat initiativa Fara Penali in Functii Publice”.
Ce este PSD? Dar PNL?

PSD este, in viziunea lui Dan Barna, “un partid in care componenta corupta si imorala a ajuns sa preia conducerea. Acesta este PSD – nu zic ca toti de acolo sunt de proasta calitate, nu este cazul, dar actuala conducere a PSD-ului a capturat partidul si l-a dus in zona in care primeste eticheta de partid de hoti”.

PNL este vazut de Barna ca un “partid care are nevoie de reforme majore, dar pe care ezita sa le faca, fiind prada unei istorii care nu mai este de actualitate”.

Independenta justitiei, subminata. Romania incalca tratatele UE

USR a pornit multiple procese impotriva mai multor membri PSD, inclusiv impotriva societatilor comerciale ale lui Gabriela Firea, prin care aceasta sifoneaza bani publici si numeste apropiati ai ei in functii de conducere.

“Modificarea fundamentala este, insa, la nivelul Justitiei. Ministrul a ajuns stapanul ei, si independenta atat de necesara, semnata chiar prin tratatul de aderare la UE, in care se vorbeste de independenta DNA, vedem ca nu mai exista. Prin ordonantele si legile date in ultimul an si jumatate, Justitia sangereaza si vedem, de exemplu, cum Dragnea practic si-a concediat procurorul din dosar”.

Cu background juridic, Dan Barna spune ca Tudorel Toader spune, in realitate, ca procurorii care sunt acum in sistem trebuie sa indeplineasca noile conditii pentru a putea profesa, “este o interpretare extrem de evidenta. CSM a dat o recomandare, dar asta nu inseamna nimic, in practica, din pacate”.

USR incearca, prin motiune simpla, sa il indeparteze pe Tudorel Toader din fruntea Ministerului de Justitie. Il intreb ce s-ar intampla daca, in locul lui, va veni cineva chiar MAI incompetent, sau cineva care asculta si mai mult de ordinele lui Dragnea.

“Nu putem intra in logica “vin nemernici mai mari in urma acestuia de acum”!

In ceea ce priveste Klaus Iohannis, Presedintele tarii, Dan Barna spune ca nu ii reproseaza nimic. “Sunt convins ca a utilizat atributiile cum a considerat ca este mai bine, este unul dintre oamenii care a aratat ca este de partea corecta si decenta a statului roman. Asteptarile noastre sunt ca Presedintele sa isi exercite atributiile, inclusiv prin participari active la sedinte de Guvern, printr-o atitudine activa si sanctionarea dura a derapajelor majore”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri