La inceputul sedintei de Guvern, premierul Viorica Dancila a dat o noua replica in legatura cu adoptarea in Parlamentul European a Rezolutiei privind statul de drept in Romania, precum si a raportului MCV publicat de Comisia Europeana.

Dancila si-a inceput discursul prin a reitera ca Guvernul este foarte bine pregatit sa gestioneze mandatul Romaniei la presedintia Consiliului UE, cu toate ca atat Opozitia, cat si presedintele Klaus Iohannis, si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu acest subiect in repetate randuri, scrie Ziare.com.

"Vreau sa clarific un aspect foarte important, avand in vedere comentariile iresponsabile din spatiul public din ultimele zile. O spun inca o data, ferm: Romania este pregatita pentru preluarea si exercitarea cu succes a presedentiei (sic!) Consiliului UE. De la inceputul mandatului, Guvernul Romaniei a initiat si dezvoltat un amplu proces de pregatire. Programul de actiunie este finalizat, au fost create mecanismele de lucru si au fost stabilite modalitatile de desfasurare a actiunilor.

Sunt lucruri foarte bine cunoscute atat pe plan intern, cat si extern. Saptamana viitoare vor veni la Bucuresti presedintele Parlamentului European, liderii grupurilor politice si alti oficiali de rang inalt de la nivel european. Avem capacitatea sa dovedim partenerilor nostri europeni ca Romania e un stat membru echilibrat si responsabil, determinat sa contribuie la construirea viitorului UE, indiferent de abordarile pur politice dintr-un moment sau altul", a spus Dancila, la inceputul sedintei de Guvern.

La sfarsitul saptamanii trecute ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu a plecat din Guvern (inca nu este clar daca demis sau prin demisie), iar aceasta este prima sedinta la care particila George Ciamba, fost secretar de stat la MAE, numit acum pe functia eliberata de Negrescu.

Citeste si:
Tomac: Daca USR il sustine pe Paleologu, Dancila nu intra in turul doi
Eugen Tomac: USR-PLUS sa-l...

Atac asupra Parlamentului European

In continuare, premierul a atacat votul de marti din Parlamentul European la Rezolutia privind respectarea statului de drept in Romania.

"Votul de marti din PE este un asemenea moment si va asigur ca nu ne va abate de la obiectivele noastre. Consider Rezolutia expresia unor interese electorale a unor grupuri politice europene. Votul nu a fost despre Romania sau despre dreptate. Ma refer aici la respingerea amendamentelor de condamnare explicita a protocoalelor intre servicii si institutiile sistemului judiciar.

E greu de inteles punerea la zid a Jandarmeriei romane pentru modul de interventie identic cu cel al fortelor de ordine din alte state membre. Insa cel mai greu de explicat este votul unor europarlamentari romani impotriva Romaniei. Am vazut ca au spus ca s-a votat impotriva Guvernului Romaniei. Rezolutia nu era impotriva Guvernului sau a altei institutii, se refera la Romania.

Legat de acest aspect, ii rog sa dea dovada de mai multa responsabilitate pe cei care vorbesc de iesirea Romaniei din UE. Ramanerea in UE e singura noastra cale si nu s-a pus niciodata niciodata problema apartenentei noastre la UE", a mai spus Dancila.

Citeste si:
Dancila trimite Corpul de Control la TAROM dupa dezvaluirile de ieri
Dancila trimite Corpul de...

Dancila, suparata ca CE nu a luat de bun ce i-a zis Guvernul: Nu putem fi de acord cu recomandarile

Aceasta a reluat si criticile la adresa Comisiei Europene, pentru concluziile dure din raportul MCV.

"In acelasi timp, sunt dezamagita de concluziile MCV in conditiile in care Romania a dovedit ca e un partener loial si corect al UE. Guvernul a fost in permanenta in contact cu expertii Comisiei Europene si a oferit clarificari si argumente de fiecare data. Din pacate, am constatat ca au fost pur si simplu ignorate.

Nu putem fi de acord cu recomandari suplimentare si sa acceptam ce nici un alt stat membru nu ar putea accepta. O astfel de solicitare face imposibil de atins obiectivele MCV, in conditiile in care regulile se schiba in mers.

Vedem recomandari care vor sa ignoram prevederi legale instituite prin votul Parlamentului si validate de CCR. Ca premier si fost europarlamentar cer egalitate de tratament pentru tara mea si pentru romani. Cred intr-o Europa unita, puternica, in care toti cetatenii se bucura de respect si drepturi egale", a conchis Dancila.

Citeste si:
EXCLUSIV Reactiile mediului de afaceri dupa caderea Guvernulului
EXCLUSIV Primele reactii ale...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Dancila: Nu am luat in calcul varianta alegerilor anticipate