Lucian Sova demisioneaza din functia de ministru al Transporturilor si anunta nereguli la Metrorex si CFR

Ministrul transporturilor, Lucian Sova, isi da demisia din functie, joi, lasand astfel vacant postul pentru care deja a fost nominalizat deputatul PSD Mircea Draghici. Este o schimbare de atitudine venita peste noapte din partea ministrului, care miercuri declara ca nu isi va da demisia decat daca ii cere partidul, scrie Digi24.

La scurt timp dupa anuntul demisiei, ministrul Lucian Sova a transmis presei doua comunicate prin care anunta nereguli la Metrorex si CFR.

Astfel, potrivit comunicatelor, Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, Lucian Sova, a efectuat verificari la Metrorex, care au vizat respectarea prevederilor legale si contractuale in derularea contractului de proiectare si executie a Magistralei 5 de metrou- Drumul Taberei- Pantelimon. (Tronson 1. Drumul Taberei-Universitate. Sectiunea Raul Doamnei- Hasdeu (Opera). Verificarile au fost efectuate in perioada 22-31.08.2018. In urma controlului au fost constatate deficiente in implementarea proiectului care au condus la intarzieri in derularea contractului dar si la suplimentarea costurilor pentru Metrorex.

"In urma controlului efectuat rezulta indicii cu privire la existenta unor nereguli sau posibile fraude in implementarea proiectului asa cum sunt ele definite in Ordonanta de urgenta nr. 66/2011, privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora.

Raportul arata ca valoarea contractului a fost subestimata la lansarea procedurii de achizitie iar in derulare au intervenit majorari substantiale ale valorii acestuia, informatii ce reprezinta indicii de frauda", se precizeaza in comunicat.

Citeste si:
Iohannis i-a revocat pe ministrii demisionari Stanescu si Sova
Iohannis i-a revocat pe...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Ministerul Transporturilor sustine ca va sesiza institutiile europene abilitate sa investigheze posibila frauda masiva, de vreme ce proiectul a beneficiat si de finantare nerambursabila.

"Avand in vedere prevederile legale, precum si faptul ca proiectul este finantat din fonduri ale Uniunii Europene, organele de control considera necesara sesizarea Departamentului pentru lupta Antifrauda-DLAF, pentru cercetarea si luarea masurilor.

Totodata, membrii Consiliului de Administratie al Metrorex precum si conducerea societatii vor analiza constatarile si concluziile raportului Corpului de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Sova si vor dispune masurile legale pentru stabilirea, cercetarea si sanctionarea dupa caz a personalului responsabil pentru deficientele constatate", se mai arata in comunicatul Ministerului Transporturilor.

De asemenea, Corpul de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Sova, a constatat, in urma unor verificari la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa S.A, ca institutia ar fi pierdut un posibil profit in valoare de peste 19 milioane de lei, in urma unei licitatii pentru transport de carbune.

Citeste si:
Ministrul Transporturilor vrea tren metropolitan în București
Ministrul Transporturilor...

Joi dimineata, Sova era asteptat la Guvern ca sa discute cu premierul Viorica Dancila si sa-i inmaneze demisia.

Miercuri, Olguta Vasilescu a fost propusa oficial de PSD pentru functia de ministru al Dezvoltarii, iar Mircea Draghici a fost nominalizat la postul de ministru al Transporturilor. Anuntul a fost facut de catre premierul Viorica Dancila, dupa o sedinta CEx a PSD. Decizia a fost luata in unanimitate.

Initial, pentru functia de ministru al transporturilor a fost nominalizata Lia Olguta Vasilescu, dar presedintele Iohannis a refuzat propunerea si nu a semnat nici decretul de revocare din functie a lui Lucian Anton. Nefiind vacantat, postul a ramas ocupat, astfel ca s-a iscat o controversa in legatura cu o noua propunere pentru aceasta functie.

Lucian Sova si Paul Stanescu - in cazul carora presedintele nu a semnat revocarea - au transmis miercuri ca nu vor demisiona din functiile de la Guvern. Premierul Viorica Dancila le-a spus jurnalistilor ca ar trebui sa-i intrebe pe acestia de ce nu demisioneaza.

Citeste si:
CNAIR a platit 115.000 de lei ca sa se plimbe ministrul cu elicopterul
CNAIR a platit peste 100.000...

Liviu Dragnea declarase ca CEx asteapta de la cei doi ministri propusi pentru remaniere „demisiile de onoare”.

Sursa foto: Simion Mechno | Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri