Luni, plenul Senatului ar putea vota proiectul de lege privind pensiile, realizat de fostul ministru al Muncii, Lia Olguta Vasilescu, si asumat de guvern. In cazul in care legea intra in vigoare in forma transmisa de guvern, in 2022 cheltuielile cu pensiile ar fi mai mult decat duble fata de acest an, noteaza G4Media.

Impact bugetar dublu in 2022

Proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei anul viitor (cand se va aplica doar de la 1 septembrie), un impact de 24,8 miliarde de lei in anul 2020 (alegeri locale si parlamentare), iar in ultimul an de aplicare (2022) ar urma sa aiba un impact de 81 miliarde de lei, in conditiile in care cheltuiala statului roman cu pensiile in acest an este de 61,5 miliarde de lei.

Comisia pentru munca a Senatului a adoptat cu sase voturi ‘pentru’ si 3 ‘abtineri’, in urma cu doua saptamani, raportul de admitere cu amendamente la proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. Amendamentele adoptate in Comisie, ale PNL si UDMR, nu au fost de fond.

Critici in opozitie

Senatorul PNL, Carmen Harau, a explicat la dezbaterile generale din plenul Senatului ca proiectul de lege privind sistemul public de pensii nu va primi votul PNL pentru ca „creeaza false iluzii pensionarilor si nu le concretizeaza” intrucat majorarile pensiilor sunt prevazute „pentru anul 2022 sau chiar mai tarziu”.

Senatorul USR, Florina Presada, a atras atentia asupra costurilor pe la care le presupune recalcularea pensiilor si a criticat acordarea pensiilor speciale.

„Daca PSD isi dorea echitate in sistemul de pensii, ar fi abrogat pensiile speciale”, a spus Presada. Ea a anuntat ca senatorii USR se vor abtine la votul asupra acestui act normativ.

Articolul prevedere o crestere a punctului de pensie care va intra in vigoare treptat, principalele prevederi urmand sa se aplice de la 1 septembrie 2019, apoi treptat pana in 2022.

Proiectul prevede ca valorile punctului de pensie (in functie de care se calculeaza pensiile) sunt urmatoarele:

  • 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019
  • 1.775 de lei de la 1 septembrie 2020
  • 1.875 de lei de la 1 septembrie 2021

Legea prevede ca incepand din anul 2022, valoarea punctului de referinta creste anual cu rata medie a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat. Punctul de referinta este un alt indicator luat in calcul la stabilirea valorii pensiei si reprezinta raportul dintre valoarea punctului de pensie si nivelul mediu al stagiilor de cotizare, adica 25.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri