Presedintele USR, Dan Barna, a declarat vineri, la finalul unei intalniri la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dancila si cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca cei doi oficiali guvernamentali i-au dat asigurari ca ”nu intentioneaza si nu au in discutie” in acest moment o eventuala ordonanta de urgenta privind amnistia si gratierea.

”Apropos de amnistie si gratiere. Am adus in discutie acest subiect si atat doamna premier, cat si ministrul Justitiei au fost foarte fermi spunand ca nu intentioneaza si nu au in discutie in acest moment o astfel de ordonanta sau o astfel de reglementare. Lucrul a fost foarte clar, explicit, repetat de vreo doua-trei ori ca sa nu fie niciun fel de echivoc”, a declarat Dan Barna, potrivit G4Media.

Presedintele USR, Dan Barna, si deputatii Stelian Ion si Cristian Ghinea si de juristul Vlad Gheorghe, au discutat vineri, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dancila si cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, despre ordonanta de urgenta pentru modificarea Codurilor penale, anuntata de conducerea PSD la inceputul acestei saptamani.

Potrivit lui Barna, USR i-a solicitat sefei guvernului inghetarea in urmatoarele sase luni a oricaror modificari privind Justitia prin ordonanta de urgenta. Intrebat care a fost raspunsul premierului, liderul USR a raspuns: ”Doamna prim-ministru a spus ca va analiza si ca in prezent nu are niciun text in fata asupra caruia sa se exprime”.

Intalnirea fara precedent dintre premier si reprezentantii unui partid de opozitie are loc cu doar doua zile inainte de doua sedinte importante ale PSD, Comitetul Executiv si Consiliul National, unde sunt asteptati sa vina sute de PSD-isti din tara. Oficial, motivul sedintelor este numirea lui Mihai Fifor in fruntea Consiliului National, dar surse din partid au declarat pentru G4Media.ro ca scopul real al sedintelor este adoptarea unei pozitii a partidului in sprijinul amnistiei si gratierii. De altfel, primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, anuntase in urma cu patru zile ca la acest CEX al PSD se va discuta despre asumarea unei pozitii pe amnistie si gratiere.

Intalnirea a avut loc la solicitarea liderului USR, Dan Barna, care i-a cerut premierului ”o audienta in regim de urgenta” si a durat aproape o ora si jumatate, Dan Barna caracterizand-o drept una ”consistenta”.

„A fost o discutie consistenta, am stat aproximativ 80 de minute (…) si am avut ocazia ca in aceasta intalnire sa-i transmitem direct doamnei premier al Romaniei (…) punctul de vedere al USR, conform caruia, in acest moment, emiterea unei ordonante pe justitie ar crea in Romania criza de perceptie si o criza sociala fara precedent, care ar acoperi cu totul perspectiva preluarii Presedintiei, pentru ca discutia a fost undeva intre aceste doua elemente. Tema a fost evident cea pe justitie, dar, in egala masura, am accentuat si acest element important – Romania va prelua in cateva zile cea mai prestigioasa pozitie de politica externa pe care statul nostru a avut-o de la Principatele lui Alexandru Ioan Cuza pana acum. Si din aceasta perspectiva, o ordonanta de urgenta consideram ca ar crea o vulnerabilitate de mesaj, care pe perioada Presedintiei va fi permanent adusa in discutie”, a afirmat Barna intr-o conferinta de presa ulterioara intrevederii de la Guvern.

Potrivit acestuia, daca se emite o astfel de ordonanta, nu doar ca se incalca posibilitatea de decizie a Parlamentului, dar si Guvernul, care trebuie sa conduca sase luni Consiliul Uniunii Europene, va fi mereu vulnerabil pe acest subiect.

„USR a fost astazi la Guvern pentru a arata ca suntem responsabili cu urmatoarele 6 luni ale Romaniei, pentru a transmite direct, si nu prin presa, prin manifestari civice sau parlamentare, ci direct premierului si ministrului Justitiei acest mesaj, ca o ordonanta de urgenta in momentul de fata ar sabota complet cea mai prestigioasa pozitie de politica externa a Romaniei. USR a solicitat expres un, sa-i spunem, moratoriu, inghetarea pe 6 luni a dosarului Justitiei in Romania, pentru ca Romania sa beneficieze cu adevarat de oportunitatea de a avea Presedintia rotativa a Consiliului UE si sa poata fi acel jucator de politica europeana pe care ni-l dorim cu totii. Doamna premier a spus ca va analiza, pana in prezent nu are niciun text in fata asupra caruia sa se exprime (…) si ca nu a luat nicio decizie”, a precizat Barna.

El a mentionat ca ministrul Justitiei a vorbit pe tema deciziilor CCR, directivelor europene si ceea ce s-a votat in Parlament, elementele de oportunitate politica si a spus ca textul ordonantei este in lucru la Ministerul Justitiei si ca va mai dura ceva timp pana va fi finalizat.

La randul sau, deputatul USR Stelian Ion a declarat ca Guvernul nu poate da ordonante de urgenta care sa se suprapuna peste proiecte de lege aflate in procedura parlamentara avansata.

„Am prezentat in discutiile cu premierul si cu ministrul Justitiei un set de 12 argumente, puncte, prezentate si in scris. Am pus accentul pe unele dintre acestea. Un argument foarte important este acela ca Parlamentul este unica autoritate legiuitoare si exista decizii ale Curtii Constitutionale care arata ca intr-o procedura parlamentara atat de avansata pe anumite legi nu poti veni ca Guvern suprapunandu-te peste activitatea Parlamentului si nu poti da o ordonanta de urgenta pe exact aceleasi chestiuni. Am avut aici o disputa juridica cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in sensul ca noi am apreciat ca sunt aplicabile acele decizii ale CCR, domnul ministru a considerat ca nu ar fi aplicabile, pentru simplul fapt ca in acele decizii se discuta despre ipoteza unei angajari de raspundere a Guvernului, nu despre ordonante de urgenta. Argumentele din acele decizii sunt perfect valabile”, a spus Stelian Ion.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri