Monitorul Oficial a publicat, sambata, decretul semnat de presedintele Klaus Iohannis privind prelungirea, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciuca la sefia Statului Major al Apararii (SMAp), relateaza Agerpres.

Seful statului avertiza, vineri, intr-un comunicat de presa, ca intarzierea publicarii acestui decret "are grave consecinte si atrage raspunderea juridica a tuturor persoanelor implicate.

"Imediat dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, Decretul Presedintelui Romaniei nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul sefului Statului Major al Apararii, a fost transmis, in conditiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputatilor, in vederea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei. Monitorul Oficial al Romaniei este publicatia oficiala a statului roman, in care se publica actele prevazute de Constitutie, de Legea nr. 202/1998, precum si de alte acte normative", preciza comunicatul Administratiei Prezidentiale.

La finalul sedintei CSAT de vineri, presedintele Iohannis declara ca a semnat decretul prin care ii prelungeste mandatul generalului Nicolae Ciuca la conducerea SMA, el precizand ca propunerea facuta de ministrul Apararii, Gabriel Les, nu a fost aprobata.

"Aceasta propunere facuta de ministrul Apararii nu respecta rigorile legii. In consecinta, CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apararii, o situatie foarte neplacuta, care arata o data in plus, daca ar fi fost nevoie, ca PSD nu este capabil sa gestioneze problemele mari ale tarii. In situatia in care am ajuns, practic, nu exista o propunere valabila pentru persoana care va prelua functia de sef al Statului Major al Armatei. Deci, nu exista o propunere pentru seful Armatei. Mandatul generalului Ciuca se termina pe 31 decembrie. Romania nu poate sa ramana fara sef al Armatei. Aceasta situatie generata de incompetenta PSD trebuie rezolvata. Dupa sedinta CSAT, am rezolvat-o. Am luat decizia si am semnat si trimis spre publicare decretul prin care se prelungeste mandatul de sef al Armatei pentru generalul Ciuca", a spus Iohannis.

El a subliniat ca generalul Nicolae Ciuca este "un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase". "Bine ar fi fost ca aceasta chestiune sa isi fi gasit mai repede solutionarea, dar in continuare cred ca Armata Romaniei trebuie sa stie cine o conduce si cum o conduce", a precizat presedintele.

Ministrul Apararii a declarat ca propunerea sa pentru sefia Statului Major al Apararii a fost generalul Dumitru Scarlat, care reprezinta Romania la NATO si Uniunea Europeana. Potrivit lui Les, seful statului i-ar fi spus in sedinta CSAT ca nu vrea "sa mute oamenii de aici colo, ca sunt buni pe unde sunt".

"Ca sa fie sef al Statului Major al Apararii, trebuia sa fie sef de categorie de forta. Si am facut propunerea de mutare a dansului (generalul Dumitru Scarlat - n.r.) la SMFT, cu toate ca dansul a mai fost sef al Statului Major al Fortelor Terestre, si domnul general Uifaleanu sa ii ia locul la NATO si UE. Aceste propuneri au fost respinse. N-a avut argumente, doar ca nu sunt legale, fara sa spuna de ce nu sunt legale. (...) Din ce citesc eu in lege si propunerea de prelungire se face tot de catre ministrul Apararii", a adaugat Les.

Sursa foto: Shutterstock / Chinnapong

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri