Ordonanta de Urgenta privind noile masuri fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial

Ordonanta de Urgenta privind noile masuri fiscale, inclusiv "taxa pe lacomie” pentru banci, a fost publicata sambata in Monitorul Oficial. Noile prevederi vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea art. 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata sambata in Monitorul Oficial cu numarul 1117.

Guvernul a adoptat, in 21 decembrie, printr-o Ordonanta de Urgenta, "taxa pe lacomie”, prin care bancile platesc un impozit pe active, daca nivelul ROBOR aplicat creditor depaseste 2%.

In forma adoptata, Guvernul a facut cateva modificari fata de varianta anuntata initial de ministrul Finantelor, potrivit HotNews. Vestita taxa pe lacomie a fost redenumita in taxa pe activele financiare ale bancilor. Aceasta este de 0,1% pentru un ROBOR intre 2% si 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.

Prin noua OUG, care prevede mai multe modificari fiscale, cei care au contribuit la Pilonul II vor putea opta doar pentru Pilonul I (cel de stat), daca au contribuit cinci ani la Pilonul II. Ordonanta de urgenta privind masurile fiscale prevede si plafonarea la 68 de lei a pretului la gaze si energie electrica pentru urmatorii 3 ani pentru toti consumatorii casnici.

Citeste si:
OUG pentru acordarea stimulentului de risc pentru 38.000 de...
Guvernul a aprobat OUG...

De asemenea, au fost modificari in ceea ce priveste sistemul de pensii private, acum fiind posibilitatea de a trece la Pilonul I, dar nu mai pot fi scosi banii. In cazul plafonarilor de preturi, acestea vizeaza gazele si energia electrica pentru consumatorii casnici si industriali. Totodata, s-a impus o taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

Citeste si: Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta care arunca in aer mediul de afaceri! Care sunt principalele prevederi?

Sursa foto: Shutterstock / Syda Productions

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri