1. Taxa pe “lacomie”

Va fi impusa bancilor si institutiilor financiare nebancare, in cazul in care indicele ROBOR la 3 si 6 luni depaseste 2% (media trimestriala). Taxa se aplica pe paliere, cel mai ridicat fiind in cazul in care media indicilor depaseste cu 2 puncte procentuale referinta.

2. Modificarea Pilonului II de pensii

O persoana, participanta la un fond de pensii, se poate retrage, pe baza de cerere individuala, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, dar nu isi poate retrage efectiv banii decat la varsta pensionarii. Insa pot opta sa se mute la Pilonul I. In plus, in sistem nu mai pot intra noi contributori. Cei care intra in campul muncii dupa intrarea Ordonantei in vigoare vor putea opta doar intre Pilonul I (de stat) sau Pilonul III (facultativ).

3. Plafonarea pretului la energie electrica si gaze naturale

Pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici se plafoneaza la 68 lei/MWh pana la finalul lunii februarie 2022, atat pentru productia onshore (terestra) cat si pentru productia offshore (gazele din Marea Neagra). In plus, pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022 pentru clientii casnici se plafoneaza si pretul la energie electrica.

4. Taxarea companiilor din energie si telecomunicatii in functie de cifra de afaceri

Operatorii economici care desfasoara activitati in domeniul energiei electrice si termice vor plati o contributie de 2% din cifra de afaceri realizata. O taxa de 3% din cifra de afaceri va fi platita si de furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice sau furnizorii de servicii postale.

Hidroelectrica nu poate...
Citeste si: Hidroelectrica nu poate suplini productia de energie a CE Oltenia

5. Taxarea in domeniul jocurilor de noroc

Se introduce taxa anuala reprezentand 3% din totalul taxelor de participare, incasate de organizatorii de jocuri de noroc, altii decat organizatorii de jocuri de noroc la distanta sau jocul de noroc online pentru care taxa anuala este de 5%.

6. Contributii ale companiilor de stat la buget

Se va distribui sub forma de dividende sau varsaminte la bugetul de stat, in cazul regiilor autonome, o cota de 35% din sumele repartizate la alte rezerve, regasite in conturile de disponibilitati banesti existente in casa si conturi la banci precum si cele aferente investitiilor pe termen scurt la data de 31.12.2018 si care la aceeasi data nu sunt angajate, prin contracte de achizitie, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finantare (se adauga la obligativitatea distribuirii a 90% din profit sub forma de dividende).

7. Facilitati pentru angajatii din constructii

Se introduc reglementari privind acordarea unor facilitati fiscale, in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028, inclusiv, care vizeaza scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor (...) in sectorul constructii. In aceeasi perioada, pentru persoanele respective contributia de asigurari sociale (pensie) se reduce cu cota de 3,75% iar cea la sanatate se elimina. Persoanele care datoreaza contributia la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II) sunt scutite de la plata acestei contributii in limita cotei de 3,75%. Salariul minim net in acest domeniu va fi de 500 de euro.

8. Infiintarea Fondului de Dezvoltare si Investitii

Fondul va fi gestionat de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si se va utiliza pentru finantarea proiectelor de investitii ale unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale in domenii prioritare principale si secundare, cum sunt: sanatate, educatie, apa – canalizare, retea de energie electrica, si retea de gaze, transport, drumuri, salubrizare, cultura, culte, sport si locuinte. De asemenea Fondul se utilizeaza si pentru finantarea proiectelor de investitii ale universitatilor.

Programul "Investeste in...
Citeste si: Plafonul pentru programul "Investeste in tine", majorat de Guvern

In plus, actul normativ prevede amanarea unor drepturi care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2019. Este vorba de acordarea de tichete cadou si tichete culturale, ajutoarele si plati compensatorii la pensionare, prevderile din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, plata orelor suplimentare, majorarea sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare. Totodata, se amana majorarea punctului de pensie de la 1.100 la 1.265 lei si a indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 640 de lei la 704 lei pentru 1 septembrie 2019 (desi erau promise de la 1 ianuarie 2019).

De asemenea, se amana termenul limita pentru restituirea taxei auto (indiferent de forma sub care a fost platrita) de la 31 decembrie 2018 la 30 iunie 2019.