Romania este statul membru al Uniunii Europene cu cel mai scazut indice privind starea democratiei in anul 2018, cele mai eficiente regimuri democratice fiind in Suedia si Danemarca, se arata intr-un raport realizat de The Economist Intelligence Unit.

Potrivit raportului The Economist Intelligence Unit, clasamentul statelor Uniunii Europene in ceea ce priveste democratia este urmatorul: Suedia (3), Danemarca (5), Irlanda (6), Finlanda(8), Olanda, Luxemburg, Germania, Marea Britanie, Austria, Malta, Spania, Estonia, Portugalia, Franta, Belgia, Italia, Cehia, Cipru, Slovenia, Lituania, Letonia, Grecia, Slovacia, Bulgaria, Polonia (54), Ungaria (57), Croatia (50) si Romania (66).

Indicele democratiei din raportul realizat de The Economist Intelligence Unit se bazeaza pe cinci categorii: pluralismul si procesul electoral, libertatile civile, functionarea guvernului, participarea politica si cultura politica. In functie de punctaj, fiecare tara se incadreaza intr-unul din urmatoarelor regimuri: „democratie totala”, „democratie imperfecta”, „regim hibrid” si „regim autoritar”.

Democratia totala se caracterizeaza prin respectarea libertatilor politice si civile si un sistem mass-media si de justitie independente. Democratia imperfecta se defineste prin alegeri libere si corecte, dar exista slabiciuni la capitolele guvernare si participare politica. In cadrul unui regim hibrid, alegerile electorale sunt puse sub semnul intrebarii, coruptia este raspandita, sistemul justitiar este slab, iar societatea civila nu se face auzita. Regimul autoritar se defineste astfel: pluralismul politic nu exista, alegerile electorale nu sunt corecte, institutiile media sunt, adesea, controlate de stat, iar sistemul de justitie nu este independent.

In cel mai recent raport realizat de The Economist, Costa Rica a trecut de la „democratie imperfecta” la „democratie totala”, iar Nicaragua a ajuns la un regim autoritar. 42 de tari au experimentat o scadere a scorului, comparativ cu 2017, iar rezultatele a 48 de tari s-au imbunatatit.

In ceea ce priveste procentul populatiei lumii, mai putini oameni traiesc in regim democratic, doar 4,5% din acestia traind in democratii totale. Peste o treime din populatie traieste in regimuri autoritare, o mare parte fiind reprezentata de China.

Democratia in Europa

In 2018, indicele democratiei in Europa de Est s-a imbunatatit usor, la 5,42, de la 5,40, anul anterior. O imbunatatire a scorului regiunii se datoreaza Armeniei, Estoniei si Macedoniei, desi indicii Rusiei si Georgiei au scazut. Indicii a 11 tari din 28 au ramas similari, 8 tari au experimentat o deteriorare a scorului, in timp ce scorul a 9 tari s-a imbunatatit.

Romania, alaturi de Croatia, Ungaria si Slovacia, se numara printre tarile care au inregistrat o scadere a indicelui democratiei, in timp de Estonia, Cehia, Lituania si Letonia si-au imbunatatit scorul.

Cu un punctaj de 6,38, Romania ocupa locul 66 in clasament si se situeaza la limita dintre democratie cu greseli si regim hibrid. Tara a obtinut un scor de 9,17 la categoria „pluralism si proces electoral”, 5,71 la capitolul „functionarea guvernului”, 5,00 la sectiunea „participare politica”, 4,38 la „cultura politica” si 7,65 la „libertati civile”.

Scorul Romaniei la categoria „libertati civile” a scazut in urma adoptarii legilor care influenteaza sistemul de justitie. In raport se mentioneaza si eliberarea din functie a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, la cererea ministrului de Justitie si impotriva recomandarilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Cine are cea mai performata democratie din lume?

Primul loc in clasamentul celor mai eficiente democratii este ocupat de Norvegia (9,87), Islanda (9,58) primeste medalia de argint, iar podiumul este completat de Suedia (9,39). In continuare se claseaza Noua Zeenlanda, Danemarca, Canada, Irlanda, Finlanda, Australia, Elvetia, Olanda, Luxemburg, Germania (8,68), Marea Britanie, Uruguai, Austria, Mauritius, Malta, Spania si Costa Rica (8,07).

Topul democratiilor cu greseli incepe cu Coreea de Sud (8.00), categorie in care se afla si Romania, la egalitate cu Singapore, pe pozitia 66, dupa Tunisia si Indonezia si inaintea Ecuadorului si a Namibiei.

Regimurile hibride sunt in Albania (5,98), Moldova (5,85), Burkina Faso (4,75) si Irak (4,06), iar regimuri autoritare sunt in Iordan (3,93), Emiratele Arabe Unite (2,76) si Coreea de Nord (1,08).

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri