Lia Olguta Vasilescu a reactionat, joi, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a motivat, in doua scrisori transmise premierului Dancila, refuzul numirii ministrilor la Transporturi si Dezvoltare.

"Vreau sa va spun ca e exact ceea ce ne asteptam. A scris ceva ca sa nu se spuna ca nu a dat o motivare, dar nu are nicio legatura cu ce a solicitat CCR. La prima numire pentru functia de ministru al Transporturilor vreau sa-i amintesc domnului Iohannis ca este o functie politica si ca si dumnealui, desi era profesor de fizica, si-a dorit sa fie vicepremier si ministru de Interne, nefiind politic, din cate stiu eu, si nici avand alta calificare decat aceea de profesor de fizica.

In ceea ce priveste a doua respingere, vreau sa reiterez ceea ce am spus si eu si colegii mei ca nu exista niciun fel de motiv de nelegalitate sau de incompatibilitate. Sa nu uitam ca am mai fost ministru, sa nu uitam ca sunt deputat ales in Parlamentul Romaniei si s-ar fi constatat pana acum daca ar fi fost o stare de nelegalitate sau de incompatibilitate. Sunt cetatean roman cu domiciliul in Romania. De asemenea, nu am niciun fel de condamnare penala, cum stiti foarte bine. El cere o dovada pentru aceste lucruri", a declarat Vasilescu intr-o interventie telefonica la Antena3.

Aceasta a aratat ca acum exista un blocaj institutional pe care il constata si Uniunea Europeana, in contextul in care cei mai importanti lideri europeni vin joi la Bucuresti, pentru ceremonia oficiala de lansare a Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, noteaza Ziare.com.

"Exista un blocaj institutional la aceasta ora, pe care il constata si UE. Comisia Europeana este la Bucuresti. CE ar fi trebuit sa se intalneasca cu guvernul in ansamblul sau... asta e situatia in care ne-a adus Iohannis. Daca el asa intelege...", a mai afirmat fostul ministrul.

Intrebata daca evita un conflict direct cu seful statului, fostul ministru al Muncii a replicat ca nu ii place sa victimizeze, acesta fiind motivul pentru care nu a mai avut aparitii publice in ultima perioada.

"Mie nu imi place postura de victima. Nu vrea sa ma victimizez sau sa vorbesc despre persoana mea. Asta este o lupta ca excede persoanele eu sau Iohannis. Intram in conflict institutional declansat intr-o perioada in care Romania nu avea nevoie de un asemenea conflict.

Putea sa iasa ieri, alaltaieri (sa motiveze refuzul presedintele Iohannis - n.red.) . A iesit azi, cand avem toata Comisia Europeana la Bucuresti", a explicat Lia Olguta Vasilescu.

Intrebata care este pasul urmator in acest conflict, fostul ministru a precizat ca nu a avut discutii cu colegii din PSD, insa cel mai probabil se va ajunge la Curtea Constitutionala a Romaniei.

"Nu am vorbit inca cu colegii mei de la partid, dar sunt convinsa ca vor declansa, probabil, un nou conflict institutional in sensul ca vor face o adresa la CCR, pentru ca, iata, Curtea a cerut sa fie motive de nelegalitate pentru care sa poata fi respinsi ministri. Am asteptat sa scrie (Klaus Iohannis - n.red.) negru pe alb motivarea si vedeti cum arata", a mai completat Vasilescu.

Ce spune Florin Iordache: Vasilescu si Draghici „indeplinesc conditiile legale”

Lia Olguta Vasilescu si Mircea Draghici „indeplinesc conditiile legale” pentru a fi numiti ministri, a declarat, la Digi24, Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor. Replica s-a a venit dupa ce seful statului si-a motivat refuzul de a-i numi in Guvern pe cei doi si pe Ilan Laufer. „Este un refuz de forma, pe care presedintele a inteles sa il motiveze”, a insistat Iordache.

„Legea e foarte clara. Discutam de Legea 90, cat si de Constitutie. Cei doi colegi ai mei indeplinesc conditiile cerute de lege. Este vorba de articolul 3 din Legea 90 privind organizarea si functionarea Guvernului si de Art. 105 din Constitutie care vizeaza incompatibilitatile. Daca la primul refuz putem discuta de chestiuni de oportunitate, in urma deciziei CCR, presedintele discuta numai de legalitate. Si unul, si altul dintre colegii mei indeplinesc conditiile cerute de lege, acelea care vizeaza cetatenia, domiciliul, cat si dosarul penal. Acest refuz este un refuz de forma, pe care presedintele a inteles sa il motiveze”, a spus Iordache.

„Haideti sa vedem si pozitia Guvernului, cum raspunde doamna prim-ministru la acest demers al presedintelui!”, a adaugat vicepresedintele Camerei Deputatilor.

Ce variante are Guvernul?

Intr-o interventie in direct la Antena3, Toni Grebla, secretarul general al Guvernului, a sustinut ca Executivul are in momentul de fata doua variante: fie merge la CCR si sesizeaza un nou conflict constitutional cu Iohannis, fie revine la Palatul Cotroceni cu aceleasi propuneri pentru aceleasi protofolii care acum sunt ocupate de interimari.

Avand aceste variante, "una nu o exclude pe cealalta daca Iohannis va starui in atitudinea pe care a avut-o pana acum".

Despre scrisorile de joi ale presedintelui, secretarul general al Guvernului a precizat ca acestea contin motive care "ar fi putut fi scrise de orice candidat la o facultate de Drept in 10 minute de dupa decizie, nu la o luna de zile dupa", sustine Ziare.com.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri