Secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, i-a adus la cunostinta ministrului Apararii, Gabriel Les, ca a sesizat Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel in legatura cu derularea programului de inzestrare cu corvete, procedura fiind suspendata, relateaza Agerpres.

"Vineri, 11 ianuarie 2019, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achizitie aferenta Programului de inzestrare esential 'Corveta multifunctionala', a prezentat ministrului Apararii Nationale un raport de informare cu privire la acest subiect. Astfel, secretarul de stat a adus la cunostinta faptul ca Departamentul pentru Armamente, prin semnatura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, in temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea in deplina legalitate a procedurii, de natura sa afecteze realizarea interesului national de securitate in ceea ce priveste Programul de inzestrare esential 'Corveta multifunctionala'", se arata intr-un comunicat al MApN.

Conform MApN, procedura de achizitionare a corvetelor a fost suspendata.

"Avand in vedere acest aspect, precum si faptul ca, la aceasta data, exista un litigiu pe rolul Curtii de Apel Constanta prin care Santierul Naval Constanta SA, ca parte la 'Asocierea dintre Naval Grup Franta si Santierul Naval Constanta SA', solicita 'anularea in tot a HG nr. 48 / 2018', act normativ care fundamenteaza derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achizitie, pana la clarificarea aspectelor semnalate", afirma sursa citata.

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les, anunta pe 5 decembrie 2018 ca procedura pentru achizitia corvetelor era inca in termen si era supusa unui audit intern, fiind vorba de o suma de 1,6 miliarde de euro.

"Este inca in termen (n.r. - procedura), este la auditul intern. Este o achizitie de 1,6 miliarde de euro. Dincolo de tot ceea ce se speculeaza in acest moment, intentia mea si a MApN este extrem de clara: sa cumparam ceea ce este nevoie la asa suma mare, sa raspunda cerintelor operationale si sa integram tot mai mult in industria noastra de aparare. Tocmai discutand de o asemenea suma, de o tehnica atat de complexa, chiar nu vreau sa facem erori", spunea Les, la acea data.

Guvernul a aprobat hotararea privind corvetele multifunctionale pe 15 februarie 2018.

"Prin acest act normativ, practic, Guvernul stabileste conditiile si procedurile de parcurs in vederea atribuirii unui acord cadru si a unor contracte subsecvente aferente sau contract multianual de furnizare a patru corvete construite si dotate la un santier naval din Romania, precum si a suportului logistic initial", anunta atunci purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.

MApN informa ca acesta este al doilea program de inzestrare a Armatei care impune integrarea productiei si transfer de inalta tehnologie in Romania, implicarea industriei nationale de aparare si crearea de locuri de munca, dupa lansarea, la 12 ianuarie 2018, a programului de achizitie a 227 de transportoare blindate pentru trupe 8x8 PIRANHA V, derulat impreuna cu General Dynamics, si care prevede productia in tara, prin firma GDELS a Companiei Nationale ROMARM SA - Filiala Uzina Mecanica Bucuresti, a 197 de transportoare.

"Unul dintre criteriile de calificare impuse agentilor economici (...) este angajamentul privind efectuarea operatiunilor compensatorii aferente contractelor subsecvente acordului-cadru/contractului multianual in cauza, prioritar, in urmatoarele domenii: transfer de tehnologie pentru constructia, dotarea si mentenanta corvetelor, modernizarea fregatelor T22R din compunerea Fortelor Navale Romane, dezvoltarea unui centru de instruire la nivelul Fortelor Navale Romane si intreprinderea tuturor eforturilor pentru semnarea acordului de compensare in cel mai scurt termen posibil de la momentul semnarii contractului multianual/contractelor subsecvente", mentiona Ministerul Apararii.

Sursa foto: Shutterstock / Alex Zabusik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri