Guvernul pregateste adoptarea OUG-ului de modificare a Codurilor Penale

Guvernul pregateste in sedinta de astazi programata pentru ora 16.00, adoptarea OUG-ului de modificare a Codurilor Penale sub pretextul punerii in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, conform G4Media.

OUG-ul ar putea contine, pe langa modificarile cerute de punerea in acord a Codurilor cu deciziile CCR, si cateva texte fara legatura cu deciziile Curtii, menite sa-l scape, intre altii, pe liderul PSD Liviu Dragnea.

Adoptarea OUG-ului fusese programata initial pentru sedinta care a avut loc vineri, 29 martie, insa prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a sunat-o joi pe Prim-ministrul Viorica Dancila, pentru a se asigura ca vor continua discutiile tehnice. Potrivit surselor citate, Dancila i-ar fi promis lui Timmermans ca Guvernul nu va adopta in sedinta de vineri Ordonanta de urgenta pentru modificarea codurilor penale ceruta de PSD.

Una dintre modificarile la Coduri care ar putea sa-l ajute pe Dragnea si care nu are legatura cu deciziile CCR este reducerea termenelor de prescriptie. Reducerea termenelor de prescriptie ii ajuta pe toti inculpatii si ar putea opera ca o amnistie mascata.

Daca modificarile propuse de Tudorel Toader prin ordonanta de urgenta ar intra in vigoare, atunci termenul de prescriptie generala in cazul infractiunii de instigare la abuz in serviciu pentru care este acuzat Liviu Dragnea s-ar fi implinit pe 19 decembrie 2018.

Citeste si:
O conducere schimbătoare: 4 ani, 5 guverne, 5 ministere, 22 de...
O conducere schimbătoare: 4...

O alta modificare care l-ar putea ajuta pe liderul PSD este extinderea termenului de recurs in anulare la completurile de cinci judecatori de la Inalta Curte. Astfel, s-ar acorda posibilitatea ca persoanele condamnate de completurile de 5 judecatori in perioada 2014 – 2018 (completuri declarate nelegale de CCR) sa faca o contestatie in anulare – chiar daca au iesit din termenul legal de 30 de zile de depunere a contestatiei. Aceasta modificare i-ar redeschide lui Liviu Dragnea procesul Referendumul, finalizat in 2016 cu o condamnare definitiva de 2 ani de inchisoare cu suspendare. Daca sentinta i-ar fi anulata, ar insemna ca liderul PSD nu ar mai avea cazier si ar putea fi inclusiv premier.

Sursa foto: AGERPRES FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri