Gunther Krichbaum, presedintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german si un bun cunoscator al situatiei din Romania, i-a trimis miercuri, dupa votarea modificarilor la Codurile Penale in Parlament, o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, in care solicita din nou activarea articolului 7 impotriva Romaniei, conform G4Media.

Scrisoarea integral:

”Stimate Domnule Presedinte al Comisiei,

Dupa cum stiti, urmaresc in calitate de Presedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene evolutiile politice interne din Romania deja de ceva vreme cu o foarte mare ingrijorare. Dupa alegerile din 2016, diversele guverne si majoritatea parlamentara care le sustine lucreaza sistematic la impiedicarea luptei imperios necesare impotriva coruptiei si la demontarea standardelor statului de drept. Astazi, Parlamentul roman a slabit, asa cum era de asteptat, legislatia penala anticoruptie. Aceasta este o continuare a destructurarii agresive a valorilor comune ale Uniunii Europene in Romania.

De mai multe ori am solicitat Comisiei – ultima data intr-o scrisoare catre domnul Prim-Vicepresedinte Timmermans la 14 februarie 2019 – demararea unei proceduri conform art. 7 din Tratatul UE. Este pentru mine de neinteles, avand in vedere evolutiile, ca Comisia nu a urmat acesteia. Este de presupus ca atitudinea ezitanta a Comisiei a fost prost inteleasa de catre responsabilii din Romania chiar ca o incurajare de a continua atacurile impotriva statului de drept.
Eu imi pun intrebarea ce masuri ale guvernului Romaniei si a majoritatii parlamentare de acolo mai sunt necesare, pentru ca Comisia sa preia in sfarsit initiativa. De aceea doresc sa va solicit din nou sa actionati in consecinta si sa demarati o procedura conform art. 7. Aceasta ar fi, chiar inainte de alegerile pentru Parlamentul European, un semnal al credibilitatii Uniunii Europene si o incurajare a fortelor pro-europene din Romania.”

Trotinetele electrice,...
Citeste si: Trotinetele electrice, interzise pe strada in Romania

Context. Gunther Krichbaum i-a trimis in 14 februarie o scrisoare prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, in care critica dur guvernul Romaniei pentru investigarea Laurei Codruta Kovesi de catre sectia pentru magistrati. Krichbaum ii cere voalat lui Timmermans sa declanseze procedura care a inceput deja in cazul Poloniei: ”ce alti pasi viitori in directia demontarii statului de drept se mai asteapta din partea Guvernului Romaniei pana cand Comisia va declansa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene?”

Activarea Articolului 7 din Tratatul UE impotriva unui stat membru UE duce la blocarea dreptului de vot al acelui stat in Consiliul UE, ceea ce se traduce prin suspendarea de facto a drepturilor sale de membru.

Gunther Krichbaum arata in scrisoare ca prin acest dosar a fost incalcata ”o linie rosie”: ”initierea anchetei judiciare este foarte clar motivata politic, pentru a torpila candidatura foarte promitatoare a Laurei Kovesi pentru functia de procuror sef al Parchetului European. Aceasta manevra imi aminteste de timpurile intunecate al dictaturii comuniste, pe care credeam ca Romania le-a depasit de mult”.

Dancila: Eliminam autorizatia...
Citeste si: Viorica Dancila: Eliminam autorizatia de constructie

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Basescu: Migratia este o problema de securitate a UE