Mai multi actuali europarlamentari candideaza, la alegerile din 26 mai, pentru un nou mandat in Parlamentul European. Unii dintre ei vor sa isi continue activitatea inceputa in 2015, precum Maria Grapini sau Siegfried Muresan, in timp ce altii aspira la al treilea mandat: Norica Nicolai, Iuliu Winkler, iar politicieni precum Adina Valean sau Renate Weber sunt pe locuri eligibile pentru al patrulea fotoliu european.

PSD

Rovana Plumb candideaza pentru al treilea mandat ca eurodeputat in Parlamentul European si deschide, astfel, lista Partidului Social Democrat (PSD). Pe primul l-a obtinut in anul 2007, cand s-au organizat pentru prima data alegeri europarlamentare in tara odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Politicianul a dat functia de deputat in Parlamentul Romaniei pentru o functie similara in Parlamentul European. Al doilea mandat a fost obtinut in anul 2009, cand s-au organizat alegeri in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar nu a fost dus pana la capat de Rovana Plumb, pentru ca a fost chemata in tara sa ocupe portofoliul de ministru al Mediului si Schimbarilor Climatice in Guvern.

Dan Nica candideaza, pe 26 mai, pentru al doilea mandat in Parlamentul European, dupa ce pe primul l-a obtinut in 2014. Situata pe un loc eligibil in lista PSD, pozitia a sasea, Maria Grapini poate obtine al doilea mandat in care sa reprezinte romanii la nivel european.

Victor Negrescu isi doreste al doilea mandat in Parlamentul European, dupa ce pe primul nu l-a dus la final, pentru ca a fost chemat in tara, in 2017, sa fie ministru al Afacerilor Externe. Negrescu a mai lucrat in Parlamentul European, fiind consilier al lui Titus Corlateanu, vicepresedintele Comisiei de Afaceri Juridice din forul legislativ.

Andi Cristea ar putea obtine al doilea mandat, dupa ce in 2014 a fost ales europarlamentar pe lista PSD-UNPR-PC. Cristea a fost si el asistent al lui Titus Corlateanu, deputat in PE.

Gabriela Zoana, director general adjunct la Registrul Comertului, a inlocuit-o pe Viorica Dancila in Parlamentul European, dupa ce sefa delegatiei PSD din legislativul european a fost numita premier al Romaniei, in 2018. Acum, Zoana candideaza pentru un mandat intreg.

Emilian Pavel ar putea continua activitatea la Bruxelles, dupa alegerile de duminica, 26 mai, dupa ce primul mandat a fost obtinut in 2014.

Claudiu Manda, Carmen Avram, Chris Terhes, Tudor Ciuhodaru, Dragos Benea, Natalia Intotero, Bianca Gavrilita si Doina Pana candideaza pentru prima data pentru acest post.

PNL

Siegfried Muresan, locul 3 pe lista PNL, va obtine al doilea mandat in PE, continuandu-si activitatea inceputa in 2014. Daniel Buda, membru al PE din 2014, isi doreste al doilea mandat.

Adina Valean este parlamentar european din 2007, iar in perioada 2014-2017 a fost vicepresedintele Parlamentului European. Valean vrea sa continue activitatea de 12 ani si candideaza la alegerile de pe 26 mai de pe locul 5 al PNL.

De pe pozitia noua, Cristian Busoi este propus pentru al patrulea mandat in Parlamentul European, dupa cel din perioadele 2007-2009, 2009-2013 si 2014-2019.

Marian-Jean Marinescu a fost ales la primele alegeri europarlamentare in 2007, apoi, succesiv, a obtinut mandate de eurodeputat pana in prezent.

Rares Bogdan, Mircea Hava, Vasile Blaga, Dan Motreanu si Gheorghe Falca candideaza pentru prima data pentru o functie in Parlamentul European.

ALDE

Norica Nicolai este deputat in Parlamentul European din 2009, iar la alegerile din 26 mai deschide lista ALDE pentru al treilea mandat.

Renate Weber a fost aleasa eurodeputat din partea Partidului National Liberal in 2007, 2009 si 2015, iar acum candideaza din partea ALDE pentru al patrulea mandat.

Ovidiu Silaghi vrea si el al treilea mandat in legislativul european, dupa cele din 2007 – 2009 si 2012 – 2016.

Daniel Barbu, Varujan Vosganian si Andrei Gerea candideaza pentru prima data la alegerile europarlamentare.

PRO Romania

Niciunul dintre candidatii Pro Romania la alegerile europarlamentare – Victor Ponta, Corina Cretu, Mihai Tudose sau Iurie Leanca - nu a mai fost deputat in Parlamentul European. Cretu a ocupat, insa, o functie in cadrul Comisiei Europene si anume cea de comisar regional.

Alianta 2020 USR PLUS

Dacian Ciolos, Cristian Ghinea, Dragos Pislaru, Clotilde Armand, Ioan Dragos Tudorache, Nicolae Stefanuta, Vlad Botos, Vlad Gheorghe, Naomi Reniut Ursoiu si Oana Toiu candideaza pentru prima data pentru functia de deputat in cadrul PE.

E drept ca o parte dintre candidati au detinut posturi in alte institutii ale Uniunii Europene: Dacian Ciolos a fost comisar european pentru agricultura, Dragos Tudorache a ocupat mai multe pozitii in cadrul Directiei Generale pentru Afaceri Interne si Migratie din Comisia Europeana, iar Nicolae Stefanuta reprezinta Parlamentul European la Washington si lucreza in PE din 2007, ca expert in comisiile de agricultura si buget. Ramona Strugariu este din 2015 consilier politic si sef de cabinet in Parlamentul European. Alin Mituta a detinut functii publice europene, lucrand pe rand la Consiliul Uniunii Europene, la Parlamentul European si la Comitetul Economic si Social European.

UDMR

Din lista UDMR, Iuliu Winkler candideaza pentru al treilea mandat, dupa cel indeplinit in perioada 2007-2012 si cel actual, 2014-2019. Vincze Lorant si Hegedus Csilla candideaza pentru prima data pentru un mandat de deputat in Parlamentul European.

Sursa foto: By Alexandros Michailidis | Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri