A trecut si prima runda de alegeri, din 26 mai, care au fost despre orice, mai putin despre europarlamentare. Scena politica s-a redesenat. PSD a pierdut procente bune si a pierdut, pentru prima data dupa 1990, in fata unui singur partid (nu a unei aliante) – PNL. Alianta 2020 USR PLUS a suflat in ceafa PSD si probabil ar fi trecut pe locul 2 daca nu ar fi fost problemele cu votul in diaspora, ALDE nu a facut pragul. Si ca sa fie petrecerea completa, Dragnea e la inchisoare.

Excelent. Toata campania derulata sub sloganul “m*&e PSD” a avut un rezultat bun – poporul s-a trezit, tinerii au votat, partidul care a distrus tara a pierdut teren pe fondul prezentei istorice la vot, nu neaparat a pierderii de votanti proprii. Nici macar nu conteaza. Tot fosnetul din ultimii ani care au culminat pe o campanie electorala in care batalia s-a dat intre cine striga mai tare si cine arunca mai departe cu piatra in mocirla pesedista.

Sarbatoarea de duminica si luni a fost inlocuita cu murmur haotic in spatiul public si pe scena politica. De unde toti cantau prohodul PSD-ului dupa condamnarea liderului de partid, in mai putin de 24 de ore Dancila si-a recapatat glasul, si-a sters memoria din ultimii 2 ani si jumatate, a scos din vocabular refrenul cu statul paralel, s-a jurat ca nu mai rosteste amnistie sau gratiere si incearca sa reinventeze niste nume pe care memoria colectiva le ingropase adanc in uitare. Si spera, se roaga la toate divinitatile, sa ne multumim cu mazilirea lui Dragnea si sa uitam si noi foarte repede ca mai sunt si altii in partid care trebuie sa dispara. Poate secretul ei de pierdere a memoriei va functiona si la noi, cine stie...

Pe scurt, toata lumea se uita cu popocornul de rigoare spre ce se va intampla si deja se fac pariuri: se autodistruge sau reinventeaza PSD?

De partea cealalta, castigatorii alegerilor isi revendica de zor coronita. Unii au castigat pe cifre, altii pe evolutia spectaculoasa. O mare galceava despre cine, cum, unde merge, ce face, ce zice, daca e bine sau rau.

Alianta care isi revendica marele orase si un scor spectaculos si-a amintit subit ca duminica au fost totusi alegeri europarlamentare si ca nu au de ce sa guverneze, desi toata campania lor electorala s-a invartit in jurul raului facut de PSD si a salvarii pe care o vor aduce ei. Dar ca ar sustine un guvern de opozitie in Parlament, DOAR cu anumite conditii. PNL nu stiu exact ce face, n-am vazut vreo comunicare concreta, in afara de clasicele mesaje si intepaturi.

Teoretic si-a asumat o eventuala guvernare de opozitie, desi sansele ca motiunea de cenzura impotriva guvernului Dancila are sanse foarte mici sa treaca. Toti strategii din partid sau de pe canapea stiu ca e o idee foarte proasta, ca cine intra acum la guvernare pentru un an va iesi terfelit si deloc popular, in incercarea de a stopa dezastrul inceput de actuala coalitie.

Practic, aceasta a fost o declaratie destul de timida, intr-un sir de acuze, certuri, admonestari. Si atat. N-am vazut nimic concret, n-am auzit un plan care sa arate ca e mai mult decat dorinta de putere. Unde sunt toti eroii, toti salvatorii de acum cateva zile?

Imi vine in minte o expresie din popor pentru toti acestia care s-au jurat la mitinguri, emisiuni si in social media ca ne vor salva pe toti din mainile ciumei rosii, dar pacat ca e putin cam colorata pentru acest cadru.

Si am o veste proasta pentru certaretii si strategii politicii romanesti: s-a terminat petrecerea si e cazul sa terminati si cearta. Stim toti ca la joaca de-a “cine racneste mai tare” sunteti buni cu totii, dar e cazul sa ne aburiti si cu ceva mai concret.

Stiti ca in timp ce va certati pe coronita, Romania are FIX aceleasi probleme ca acum 1 saptamana sau 1 luna, da? Stiti ca nu s-a facut coada de romani care se intorc acasa, nici coada de investitori straini care sa arunce cu bani in Romania, da? Stiti ca nu s-au sterg nici datoriile dupa alegerile de duminica, nu s-au rezolvat probemele pentru ca Dragnea e la puscarie, da?

Sa ne intelegem, nu cred in Mesia salvatori, nu cred nici ca un guvern de opozitie are cum sa schimbe radical situatia peste noapte si nici nu ma astept sa se intample ceva miraculos.

As vrea totusi, ca simplu cetatean care a votat si duminica si la toate celelalte alegeri, sa vad mai mult decat galceava si zgomot de fond. Sa mimati ca va pasa de Romania mereu, nu doar cand vreti votul meu.

Pentru ca daca nu va treziti curand, vom continua sa plecam din tara. Si atunci nu veti pierde doar platitori de impozite si forta de munca, ci si votanti. Si nu o sa mai aveti pe cine sa mai salvati.

PS: Imaginea de sus este din Bucuresti, Capitala Romaniei. Doar zic.

Sursa foto: Gabriel Petrescu / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri