Curtea Constitutionala (CCR) a amanat marti, pentru a treia oara, sesizarile USR, PNL si ale presedintelui Klaus Iohannis privind modificarile aduse de Parlament Codului penal si Codului de procedura penala, conform G4Media.

Potrivit acestora, pronuntarea a fost amanata pentru 26 iunie, dupa venirea noilor judecatori la CCR. ”Decizia a fost sa se ocupe completul reinnoit de aceasta speta. Cei care-si termina mandatul poate nu mai dau dovada de interes”, au explicat sursele citate.

Ultima amanare a avut loc martea trecuta, motivul fiind, potrivit unor surse din cadrul CCR, trimiterea cu intarziere a concluziilor de catre judecatorii raportori, astfel ca ceilalti membri ai Curtii nu au avut timp sa isi formeze o parere. Judecator raportor pe Codul penal este presedintele Curtii, Valer Dorneanu – care vizeaza reinnoirea mandatului de sef al CCR, la alegerile care vor avea loc luna viitoare, iar pe Codul de procedura penala este fostul sef al DNA, Daniel Morar.

Sursele consultate au mai explicat si faptul ca in sedinta de martea trecuta nici macar nu s-a intrat pe dezbaterea celor doua acte normative.

Concret, unul dintre motivele pentru care va fi retrimis in Parlament Codul penal este articolul referitor la prescriptia faptei penale, au explicat surse din cadrul CCR. In decizia de anul trecut prin care au respins initial Codul penal, judecatorii constitutionali au explicat ca „intreruperea termenului de prescriptie, cu consecinta curgerii unui nou termen de prescriptie, nu poate fi raportata la persoana, ci la fapta, acesta din urma fiind criteriul care tine de natura prescriptiei.”

Dar, in urma reexaminarii in Comisia Iordache, Parlamentul a preluat forma in vigoare a art. 155 alin. (2) din Codul Penal, ceea ce inseamna ca nu a fost respectata decizia CCR.

Pe 10 mai, presedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constitutionala modificarile aduse la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, facute pe repede inainte de Comisia Iordache si care au fost votate dupa doar doua saptamani de simulacru de dezbatere. Ambele legi ii fusesera transmise presedintelui pentru promulgare pe 2 mai.

Anterior, si PNL si USR au atacat modificarile aduse celor doua acte normative la Curtea Constitutionala.

Reamintim ca PSD si ALDE au introdus in Codurile penale modificari majore care ar echivala cu o amnistie mascata.

Sursa foto: AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri