Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat luni seara, intr-o sedinta cu program prelungit, incalcand regulile Parlamentului, modificarile controversate aduse de PSD, ALDE si UDMR Codului de procedura penala.

VEZI MAI JOS principalele amendamente votate aseara si cum ne afecteaza acestea

S-au inregistrat 175 de voturi ”pentru”, 78 de voturi ”impotriva” si o abtinere.

Actul normativ a fost discutat rapid, tot luni, in comisia condusa de Florin Iordache, si trimis, dupa ora 18:00, plenului Camerei. Opozitia a avut timp doar 2 ore pentru a citi peste 300 de pagini!

Pentru a putea fi adoptat rapid, conducerea Camerei Deputatilor a decis, ad hoc, sa schimbe si ziua de vot final, care potrivit Regulamentului, este miercurea, scrie G4Media.ro.

Sedinta de plen a Camerei Deputatilor a fost condusa cu mana forte de Gabriel Vlase, care a taiat in repetate randuri microfonul parlamentarilor Opozitiei, impiedicandu-i sa vorbeasca.

Toate amendamentele Opozitiei au fost respinse. Simulacru de dezbateri

In cadul dezbaterilor generale, liberalii au anuntat ca vor ataca la Curtea Constitutionala ”aceasta eroare” pe care a facut-o majoritatea PSD, ALDE, UDMR.

“Acest proiect de lege este o cardasie a infractorilor politici pentru ca ati scapat inclusiv infractiunile de coruptie, de evaziune fiscala”, a declarat deputata PNL Raluca Turcan.

”Aceste modificari ne vor crea o stare de nesiguranta de a merge ziua in amiaza mare pe strada”, a atras atentia si deputatul USR Stelian Ion.
“Nu ne putem salva pe rand, trebuie sa ne salvam toti odata! Sa vanam lupi si mistreti, nu cerbi. Pentru ca lupii nu-i poti agata pe pereti ca trofeu”, a explicat deputatul ALDE Varujan Vosganian necesitatea modificarilor aduse Codului de procedura penala.

”Ne-am saturat de abuzuri. Am spus asta in programul de guvernare, ca vrem sa punem capat abuzurilor. trebuie sa aducem odata si odata normalitatea in Romania”, a sustinut, la randul sau, si deputatul PSD Florin Iordache.

Parlamentarii USR si PMP au protestat impotriva modalitatii rapide de adoptare a modificarilor aduse Codului de procedura. Toti deputatii USR au purtat in timpul sedintei de plen tricouri cu mesajul ”Fara penali in functiile publice”, in vreme de deputatul PMP Robert Turcescu a insirat pe holul Camerei foile raportului de peste 300 de pagini elaborat de comisia condusa de Florin Iordache. Turcescu a filmat acest demers si l-a postat pe Facebook.

”Mizeria ordinara care se intampla este ca ne-au fost aduse in urma cu mai putin de 10 minute 315 pagini de modificari. Daca spuneti ca deputatii au putut sa studieze in ultimele 10 minute toate 315 pagini pe care le-am insirat aici, pe mocheta sau covorul din fata biroului domnului Dragnea, care, ca de obicei, nu binevoieste sa participe la lucrarile Camerei Deputatilor…”, a spus Turcescu.

Opozitia si asociatiile profesionale ale magistratilor au criticat dur modificarile aduse de PSD, ALDE si UDMR Codului de procedura penala, despre care au spus ca vor avea efecte devastatoare asupra anchetelor penale, eliminand o serie de instrumente legale indispensabile prin care organele de ancheta pot investiga infractiunile.

Modificarile controversate aduse Codului de procedura penala au fost adoptate miercurea trecuta de Senat cu 74 de voturi ”pentru” si 28 ”impotriva”. Senatorii au aprobat toate modificarile propuse in raportul Comisiei speciale pentru Legile Justitiei, condusa de Florin Iordache. Niciunul dintre amendamentele Opozitiei respinse in comisie nu a trecut in plen.

Printre noile prevederi se numara articole cu dedicatie pentru politicieni sau oameni influenti, precum Liviu Dragnea sau Dan Voiculescu, dar si amendamente prin care cei care comit fapte penale primesc noi instrumente in lupta cu justitia, fiind efectiv avantajati in fata anchetatorilor.
Sintagma ”suspiciune rezonabila” a fost inlocuita peste tot in lege cu sintagma ”indicii temeinice”, iar modalitatile si posibilitatile de realizare a interceptarilor au fost drastic restranse.

Convorbirile, comunicarile sau conversatiile interceptate si inregistrate, care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii nu pot fi folosite sau atasate la dosarul de urmarire penala.

De asemenea, probelele referitoare la alte infractiuni decat cea pentru care s-a emis mandatul nu vor avea nicio valoare, deoarece nu vor putea fi folosite in instanta.

Principalele amendamente si legile cu dedicatie pentru alesii Romaniei

  • revizuirea hotararilor judecatoresti definitive poate fi ceruta in cazul in care solutionarea cauzei nu este semnata sau redactata de catre judecatorul care a participat la proces
  • termenele pentru exercitarea cailor de atac declarate impotriva hotararilor pronuntate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi si pentru motivele prevazute de aceasta incep sa curga la data intrarii sale in vigoare.
  • pentru arestarea preventiva vor fi necesare probe sau indicii temeinice (ex: daca suspectul a savarsit o infractiune, a influentat martorii sau a incercat sa distruga probe)
  • instanta de apel nu mai poate sa dea o pedeapsa cu condamnare unei persoane care a fost achitata in prima instanta decat daca apar probe noi
  • dezvaluirile in timpul urmaririi penale referitoare la faptele si persoanele care fac obiectul procedurii sunt interzise, cu exceptia cazului in care se justifica interesul public "prevazut de lege"
  • convorbirile, comunicarile sau conversatiile interceptate si inregistrate, care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii, nu pot fi folosite sau atasate la dosarul de urmarire penala
  • durata urmaririi penale este redusa la un an. Daca procurorii nu reusesc in decurs de un an sa trimita in judecata persoana in cauza, atunci dosarul se claseaza automat
  • denunturile vor aduce reduceri de pedeapsa doar daca sunt facute in maximum 6 luni de la fapta
  • audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore
  • se elimina camera preliminara (prin modificari operate la Legea 304 pentru punere in acord)
  • se interzice orice comunicare din partea Parchetului privind calitatea de suspect a unor persoane precum si informatii din dosare in faza de urmarire penala si in camera preliminara.
  • ca sa nu mai ajunga in arest preventiv, au modificat art. 223 CPP, astfel incat cei suspectati de spalare de bani sau evaziune fiscala sa nu mai poata fi arestati decat in circumstante exceptionale. In aceasta logica, patronul Hexi Pharma, care a distribuit cu buna stiinta solutii diluate de dezinfectare in spitalele din Romania, nu constituia un pericol pentru societate si nu trebuia arestat preventiv.
  • ca sa intimideze martorii din procese, au modificat art. 92 din CPP care ii da dreptul inculpatului de a participa la audieri. Un lider de clan interlop sau un violator va putea participa la audierile victimelor sale.
  • ca sa nu mai fie prinsi in flagrant, au modificat articolul 307 din CPP, astfel incat Parchetul sa fie obligat sa informeze persoanele care sunt vizate intr-un dosar, imediat dupa ce au devenit suspecti. Fostul primar Sorin Oprescu nu ar fi fost niciodata prins cu mita. DNA devine motanul cu clopotei!
  • ca sa isi ascunda urmele, a fost modificat articolul 168 din CPP in cazul perchezitiilor informatice, eventualele probe care nu au legatura cu infractiunea pentru care a fost autorizata perchezitia nu vor putea fi folosite in alte cauze penale si pentru dovedirea altor fapte, iar copiile efectuate se distrug. Daca in calculatorul unui criminal procurorii gasesc clipuri cu pornografie infantila, aceasta proba nu poate fi folosita.

Modificari cu dedicatie:

  • Amendamentul pentru Liviu Dragnea: revizuirea hotararilor judecatoresti definitive poate fi ceruta in cazul in care solutionarea cauzei nu este semnata sau redactata de catre judecatorul care a participat la proces;
  • Amendamentul pentru Calin Popescu Tariceanu: instanta de apel nu mai poate sa dea o pedeapsa cu condamnare unei persoane care a fost achitata in prima instanta decat daca apar probe noi;
  • Amendamentul pentru Sova: pentru arestarea preventiva vor fi necesare probe sau indicii temeinice si nu doar suspiciuni rezonabile ca suspectul a savarsit o infractiune, a influentat martorii sau a incercat sa distruga probe;
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri