CCR a respins, luni, in integralitate, pe motive extrinseci, modificarile aduse de PSD, ALDE si UDMR celor doua Coduri penale, in primul rand pentru ca legiuitorii nu au facut deloc corelarile tehnice recomandate de judecatori, au explicat, pentru G4Media.ro, surse participante la dezbateri.

Unul dintre motivele pentru care a fost retrimis in Parlament Codul penal este articolul referitor la prescriptia faptei penale. In decizia de anul trecut, prin care au respins initial Codul penal, judecatorii constitutionali au explicat ca „intreruperea termenului de prescriptie, cu consecinta curgerii unui nou termen de prescriptie, nu poate fi raportata la persoana, ci la fapta, acesta din urma fiind criteriul care tine de natura prescriptiei.” Dar, in urma reexaminarii in Comisia Iordache, Parlamentul a preluat forma in vigoare a art. 155 alin. (2) din Codul Penal, ceea ce inseamna ca nu a fost respectata decizia CCR, scrie g4media.ro.

Un alt articol care nu a fost transpus in lege asa cum a decis Curtea este cel referitor la infractiunea de abuz in serviciu. In 2016, CCR a decis ca articolul referitor la abuzul in serviciu este partial neconstitutional, in masura in care prin sintagma „indeplineste in mod defectuos” din cuprinsul prevederii nu se intelege „indeplineste prin incalcarea legii”, adica a legislatiei primare – legi adoptate de Parlament sau ordonante adoptate de Guvern. Parlamentul nu a operat insa nicio modificare articolului 297 din Codul penal, lasandu-l in forma in care a fost declarat neconstitutional de CCR.

Iohannis: Decizia CCR sanctioneaza, pentru a doua oara, demersul legislativ al coalitiei PSD-ALDE

Presedintele Klaus Iohannis a transmis ca decizia CCR cu privire la Codurile penale "sanctioneaza, pentru a doua oara, demersul legislativ al coalitiei PSD-ALDE" si ca modificarile aduse legislatiei penale sunt "nocive si contrare" Constitutiei motiv pentru care Parlamentul trebuie sa le respinga in totalitate.

"Decizia pronuntata astazi de catre Curtea Constitutionala, prin care s-a constatat neconstitutionalitatea legilor de modificare si completare a Codului penal si a Codului de procedura penala, sanctioneaza, pentru a doua oara, demersul legislativ al coalitiei PSD-ALDE. Aceasta solutie arata, o data in plus, ca modificarile aduse legislatiei penale de catre coalitia de guvernare sunt nocive si contrare Legii fundamentale", a transmis Iohannis, printr-un comunicat de presa.

El sustine ca aceste modificari ale Codurilor penale au avut drept scop protejarea infractorilor, slabirea statului de drept si incurajarea fenomenului infractional si cere coalitiei PSD-ALDE sa abandoneze "pretinsa reforma din domeniul penal" si sa respinga in totalitate aceste modificari.

"Adoptate de Parlament in numai cateva saptamani, fara nicio fundamentare sau consultare cu sistemul judiciar si societatea civila, modificarile asupra legislatiei penale au avut un singur scop: protejarea infractorilor in detrimentul persoanelor vatamate, elaborarea unui intreg set de proceduri menite sa slabeasca statul si sa incurajeze fenomenul infractional. In acest context, in care cele doua legi au fost invalidate succesiv de catre Curtea Constitutionala, solicit coalitiei PSD-ALDE sa abandoneze pretinsa reforma in domeniul penal. Cer, de asemenea, Parlamentului sa respinga in totalitate modificarile aduse legislatiei penale si sa revina asupra schimbarilor toxice operate deja in legile justitiei, care s-au dovedit adevarate atentate la adresa sigurantei cetateanului", a mai precizat Iohannis.

Seful statului subliniaza ca adaptarea legislatiei la standardele statului de drept, inclusiv la jurisprudenta Curtii Constitutionale, trebuie sa se realizeze cu buna credinta, transparent si in urma evaluarii aprofundate a impactului interventiilor legislative preconizate.

Presedintele Iohannis atentioneaza majoritatea parlamentara PSD-ALDE ca respectarea votului cetatenilor dat la referendumul din 26 mai este obligatorie si ca in acest sens este imperativa transpunerea cat mai urgenta in legislatie a prevederilor Acordului Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei.

"Am initiat acest Acord tocmai pentru a consfinti vointa suverana exprimata de cetatenii romani la referendum, in sustinerea statului de drept si impotriva afectarii independentei sistemului judiciar. Chiar daca PSD si ALDE au refuzat semnarea documentului, acesta nu poate fi ignorat, iar prevederile sale trebuie duse la indeplinire de catre intreaga clasa politica", a transmis Klaus Iohannis.

Sursa foto: Pakhnyushchy / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri