CCR: Modificarile aduse Codurilor penale sunt neconstitutionale

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, luni, sesizarile formulate de USR, PNL si de presedintele Klaus Iohannis privind modificarile aduse de Parlament Codului penal si Codului de procedura penala, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR. Decizia a fost luata dupa sapte amanari.

Sursele citate au aratat ca Parlamentul nu si-a exercitat obligatia de a efectua toate corelarile textelor din Codurile penale cu deciziile Curtii Constitutionale.

Potrivit unor oficiali ai CCR, pe 11 iulie judecatorii constitutionali au reusit sa incheie dezbaterile pe aceste sesizari, insa au amanat luarea unei decizii. A fost a saptea oara cand a fost amanat acest caz.

Sesizarile se refera la Legea pentru modificarea si completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii 78/2000 pentru prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie, dar si la Legea pentru modificarea si completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara. Cele mai contestate modificari sunt cele referitoare la reducerea termenelor de prescriptie, abrogarea articolului referitor la neglijenta in serviciu, precum si scaderea pedepselor pentru abuzul in serviciu, scrie Digi24. Unele dintre modificarile controversate aduse codurilor au legatura si cu cazul de la Caracal.

Citeste si:
Camera Deputaților a votat introducerea în Codul penal a...
Camera Deputaților a votat în...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri