Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a precizat in cadrul unei dezbateri ca proiectul de lege privind profesiile medicale va fi pus in dezbatere publica vineri, iar proiectul legii preventiei este aproape finalizat.

"Vom iesi pana vineri in transparenta decizionala cu Legea profesiilor medicale, care sper eu ca va incerca sa faca oarecare lumina vizavi de modul in care s-a discutat in ultima perioada de medici falsi, nefalsi si toate celelalte", a tinut sa precizeze ministrul Pintea, care a adaugat ca proiectul de lege a fost negociat cu toate asociatiile profesionale de mai mult timp.

"Draftul" Legii preventiei, aproape finalizat

In cadrul dezbaterii, Sorina Pintea a mai anuntat ca este aproape finalizat "draftul" Legii preventiei.

"Am finalizat oarecum draftul pentru Legea preventiei. Cu siguranta ar mai fi cam o luna de lucru, dar pentru a scurta oarecum timpul am propus echipei sa mergem o saptamana undeva, fara telefoane, fara interventii si sa stam de dimineata pana seara sa finalizam acest proiect important. Legea are ca principal scop asigurarea accesului universal si echitabil la servicii medicale sigure, eficace, eficiente, conforme cu nivelul progresului inregistrat de tehnica si stiintele medicale", a spus reprezentantul MS.

Ministrul a sustinut ca prin acest proiect de lege se creeaza premisele ca tot ce apare nou, inovativ in sanatate sa fie aplicat. "Bineinteles, in concordanta cu legislatia pe care o vom adapta, astfel incat sa permita accesul. Legea preventiei este construita pornind de la urmatoarele principii: echitatea in asigurarea accesului la servicii pentru fiecare persoana asigurata sau nu, solidaritatea, eficienta utilizarii fondurilor publice, abordarea centrata pe persoana de-a lungul vietii, reorganizarea institutionala cu cresterea capacitatilor de sanatate publica in termeni de infrastructura, resursa umana, tehnologia informatiei si sisteme informationale", a aratat ministrul.

INSP va fi reorganizat cat de curand

Sorina Pintea a mentionat ca proiectul prevede si "responsabilizarea" autoritatilor locale, a comunitatilor si a persoanelor privind dezvoltarea programelor de preventie si urmareste dezvoltarea de parteneriate intersectoriale si interinstitutionale pentru a prioritiza sanatatea in toate politicile.

"Monitorizarea, reglementarea si derularea acestor programe va fi facuta de catre INSP dupa ce va fi reorganizat si asta cat de curand. (...) Un capitol important este reprezentat de stabilirea structurilor responsabile si atributiilor acestora in corelare cu noile concepte de sanatate, plecand de la regandirea organizarii MS si a structurilor din subordine - DSP-urile si INSP, institutii care vor avea rolul de dezvoltare, implementare si monitorizare a noilor politici in sanatate publica si a preventiei", a mai declarat ministrul Sanatatii.

Sorina Pintea: "Trebuie sa comunicam"

Ministrul Sanatatii este de parere ca sistemul de sanatate este ca o echipa multidisciplinara, insa "daca nu comunicam – ne adunam si discutam despre problemele sistemului si ne plangem nu o sa putem face nimic".

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri