Ca in 1984: Daea "a umflat" recoltele. Comisia Europeana cere rectificari

Comisia Europeana a cerut in mod oficial Ministerului Agriculturii sa revizuiasca datele privind recoltele de porumb din 2017 si 2018, au declarat pentru G4Media.ro surse din executivul european. E vorba despre recoltele-record cu care s-au laudat constant ministrul Petre Daea si fostul sef al PSD, Liviu Dragnea. Miza corectitudinii acestor date e semnificativa: in 2018, cresterea productiei in agricultura (determinata in grad covarsitor de cresterea masiva a productiei raportate la porumb) a contat pentru 0,4 puncte din cresterea de 4,1% a economiei Romaniei.

Informatia despre cererile Comisiei Europene pentru revizuirea unor statistici agricole a fost publicata in premiera de jurnalistul Vlad Macovei pe portalul AgroIntel.ro.

Semne de intrebare legate de corectitudinea datelor comunciate de guvernul Romaniei cu privire la recoltele-record au aparut in momentul in care, potrivit datelor Institutului National de Statistica, recolta de porumb in 2018 a fost de 18,3 milioane tone, in crestere cu peste 4 milioane de tone fata de 2017, la o suprafata similara. Or, in 2017 productia crescuse deja cu alte aproape 4 milioane de tone fata de 2016 pe fondul unor conditii meteo favorabile.

Cu alte cuvinte, productia de porumb in Romania a crescut in doi ani cu 8 milioane de tone, adica o crestere de 70% a productiei. Si asta in conditiile unei usoare scaderi a suprafetei cultivate cu porumb din 2016 pana in 2018.

”Suntem in contact permanent cu toate Statele Membre UE privind datele de productie pentru a realiza statisticile legate de productia de cereale in UE. In cazul Romaniei, am cerut ca parte a acestui exercitiu de rutina sa revizuiasca datele privind productia de porumb pentru 2017 si 2018. Acuratetea, fiabilitatea si credibilitatea statisticilor sunt vitale pentru a asigura transparenta pietelor si a le permite operatorilor din piata unica sa ia deciziile corecte de investitii”, au declarat pentru G4Media.ro sursele citate.

Citeste si:
Idei de afaceri în agricultură: Care sunt cele mai profitabile...
Idei de afaceri în...

Intrebat intr-o conferinta de presa despre cererea Comisiei Europene, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a minimalizat importanta evenimentului. ”Noi primim tot timpul informatii de la Comisie si raspundem intotdeauna. Sunt corespondente uzuale, cu punere de acord pe fiecare domeniu in parte. Am vazut ca s-a interpretat ca nu sunt adevarate cifrele respective. Aiurea! E vorba despre o punere in acord pe sistemul informational pe care il au statele si pe care il are si UE. Am mai primit aceste cereri si privind alte domenii, e o procedura normala”.

In decembrie anul trecut, ministrul Petre Daea anunta triumfal recoltele-record de porumb intr-o emisiune dedicata la Antena 3: ”Sunt doi ani consecutivi cand am depaşit Franţa la producţia de porumb… O spun şi o voi repeta: nu se va mai da Romania jos de pe piedestal. Şi va spun şi de ce: pentru ca punem in mişcare sistemul de irigaţii, iar intr-un sistem de irigaţii cu suprafaţa activa de doua milioane, care se poate iriga, cu siguranţa va fi un milion de hectare cu porumb”.

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri