Ambrozia s-a raspandit puternic in Bucuresti in ultimii trei ani, iar primarii din sectoare se pare ca nu iau masurile necesare pentru a elimina planta periculoasa pentru alergici. Datorita efectelor nocive ale ambroziei, un numar mare de parlamentari PNL au initiat legea de combatere a ambroziei – legea 62/2018. Conform legislatiei, responsabilitatea identificarii terenurilor infestate cu aceasta buruiana revine autoritatilor administratiei publice locale.

Conform normelor metodologice de implementare a legii, Primaria Sectorului 1, Dan Tudorache, ar fi trebuit:

  • Sa identifice si verifice terenurile infestate cu aceasta buruiana pana la data de 20 mai, urmand ca apoi sa intocmeasca un centralizator pana la data de 25 mai
  • Sa transmita somatii catre proprietarii, detinatorii de terenuri, administratorii domeniilor publice – pana la data de 5 iunie – astfel incat lucrarile de combatere sa efectuate pana la data de 30 iunie
  • Sa formeze o comisie mixta formata din specialisti, care sa efectueze controale pentru terenurile identificate:
  • Primul control: in perioada 1 – 15 iulie. Daca se constata nerespectarea combaterii ambroziei se emite un avertisment.
  • Al doilea control: 16-31 iulie, la terenurile celor contravenientilor sanctionati cu avertisment. Daca in continuare nu s-a taiat ambrozia pana la acea data, se vor da amenzi care ajung pâna la 5.000 RON pentru PF si 20.000 RON pentru PJ.

Ambrozia "facuta cadou" a fost recoltata chiar de pe un teren din Sectorul 1, cel "pastorit" de primarul PSD.

Dupa ce au constatat ca exista in continuare in Sectorul 1 cantitati semnificative de ambrozie, care afecteaza cetatenii, cei de la PNL Sector 1 au decis sa ia atitudine pe acest subiect. Astfel, in aceasta dimineata, o echipa formata din Sebastian Burduja, presedintele PNL Sector 1, Iuliana Cristina Grigorescu, consilier local PNL, si Daniel Chirvasa, consilier local PNL a depus la primaria Sectorului 1 o solicitare privind comunicarea masurilor adoptate de Primarie si institutiile din Subordine pentru aplicarea Legii nr. 62/2018, scrie Capital.

Cadoul pentru primarul PSD

Tot astazi, echipa PNL Sector 1 a lasat la cabinetul primarului Tudorache un cadou din partea cetatenilor sectorului – “un buchet proaspat de ambrozie”:

Citeste si:
Un primar PNL vrea sa interzica cortul pentru semnaturile USR
Un primar PNL vrea sa...

Având in vedere ca primarul PSD lipsea, buchetul a fost predat secretarei. Ambrozia a fost recoltata cu o seara inainte de pe un teren public, strada Alexandru Bratu din zona Sisesti a Sectorului 1, unde primaria avea obligatia sa intervina pentru a proteja sanatatea cetatenilor din comunitatea respectiva si nu numai. Este stiut faptul ca efectele ambroziei se simt si la câtiva kilometri departare. In adresa oficiala depusa la primarie, echipa PNL Sector 1 a solicitat informatii despre demersurile initiate in 2019 de primarie pentru punerea in aplicare a legislatiei cu privire la combaterea ambroziei, calendarul de actiuni intreprinse pâna in acest moment, registrul care cuprinde toate terenurile unde a fost depistata ambrozia pe teritoriul S1, respectarea termenelor, aplicarea sanctiunilor si demersurile intreprinse de primarie pentru drumurile sau terenurile publice.

“Pe langa demersurile oficiale, prin care am solicitat informatii privind masurile dispuse pe acest subiect, am facut si acest gest simbolic – un buchet de ambrozie pentru domnul primar – prin care vrem sa atragem atentia asupra importantei cu care trebuie tratat acest subiect. A fost un gest civic, decent, de bun simt si am apreciat dialogul civilizat cu angajatii primariei. Acum e timpul ca primarul PSD si echipa lui sa treaca la treaba. Siguranta si calitatea vietii cetatenilor trebuie sa fie preocupari permanente si constante ale oricarei administratii locale. PNL Sector 1 va continua demersurile pe acest subiect dar si monitorizarea aplicarii legislatiei in vigoare de catre Primaria Sectorului 1 si institutiile subordonate. Imediat ce vom primi informatiile solicitate in baza legii 544 de la primaria S1, le vom pune la dispozitia cetatenilor, pentru a face singuri o evaluare a actualei administratii. ”, a declarat Sebastian Burduja, presedintele PNL Sector 1.

Conform unor surse Capital.ro, Dan Tudorache ar vrea sa-i dea in judecata pe cei de la PNL pe motiv ca i-au adus o planta toxica in birou. Si totusi intregul sector este plin de asa ceva, cadou pentru cetatenii din partea primarului probabil.

Citeste si:
Citu acuza Ministerul de Finante ca a masluit datele bugetare
Citu acuza Ministerul de...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Promo Wall-Street

Citeste si
Cum vrea PNL sa dea jos guvernul Dancila si ce propune in loc?