Trei judecatori din CSM, Andrea Chis, Mihai Balan si Bogdan Mateescu, se delimiteaza de comunicatul dat publicitatii, joi, de presedintele institutiei, Lia Savonea, in care aceasta o apara pe Dana Girbovan si il acuza pe Klaus Iohannis de ingerinte deosebit de grave in justitie dupa ce a respins numirea judecatorului in functia de ministru.

Din argumentele celor trei, obtinute de G4Media.ro, rezulta ca judecatorul Andrea Chis sustine ca un astfel de comunicat poate plasa CSM in contextul campaniei pentru prezidentiale, judecatorul Mihai Balan considera ca procedura de numire a ministrului este eminamente politica si nu are legatura independenta justitiei, iar judecatorul Bogdan Mateescu arhitectura constitutionala nu permite unui judecator in functie sa fie nominalizat ministru.

Potrivit surselor G4Media.ro, nici ministrul justitiei, Ana Birchall, membru de drept in CSM, nici judecatorul Cristina Tarcea, presedinta Inaltei Curti, membru de drept in CSM, nu au fost consultate in legatura cu comunicatul Liei Savonea.

Argumentele judecatorului Andrea Chis:

”Un fost judecator este cea mai potrivita persoana pentru a fi desemnata ministru al justitiei.

Indiferent, insa, de opinia noastra asupra calitatilor personale si profesionale ale unui coleg propus, in circumstantele date, un astfel de comunicat poate plasa institutia noastra in contextul campaniei electorale pentru prezidentiale, in care Presedintele si Primul Ministru, cele doua persoane implicate in numire, sunt candidati.

Acesta este motivul principal, pe care il consider suficient, pentru care ma opun unui astfel de comunicat in acest moment.

In masura in care nu sunteti de acord cu opinia mea, va rog sa mentionati ca decizia de a da comunicatul a fost luata cu majoritate.”

Argumentele judecatorului Mihai Balan:

”Nu sunt de acord cu emiterea acestui comunicat deoarece intreaga procedura de modificare a componentei Guvernului Romaniei este una eminamente politica si nu are nicio legatura cu independenta justitiei. Atat propunerea formulata de Primul Ministru, cat si decizia Presedintelui Romaniei sunt acte politice si, in calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu doresc sa fiu implicat in niciun fel in aceste actiuni.

In discursul Presedintelui nu exista nicio referire la independenta sau probitatea profesionala a dnei Girbovan care sa atraga o reactie de acest fel din partea CSM.

Dna Girbovan a participat la aceasta procedura nu in calitate de reprezentanta a Autoritatii judecatoresti ci de candidat propus de partidul de guvernamant.

In situatia in care se va emite acest comunicat, va rog sa mentionati ca a fost adoptat cu majoritate.”

Argumentele Judecatorului Bogdan Mateescu:

”Arhitectura constitutionala nici nu permite unui judecator in functie sa fie nominalizat ca ministru. Un judecator nu poate fi ministru, o spune explicit si CCR in decizia 45.

Referirile la un judecator-propunere de ministru- nu pot aduce atingere sistemului judiciar in ansamblu, autoritatii judecatoresti.

Respect alegerea colegei Girbovan, insa nu pot fi de acord cu acest comunicat”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri