Este deja de notorietate la nivel national felul in care toti edilii Capitalei inteleg sa infrumuseteze si sa “imbunatateasca” viata cetatenilor – borduri peste borduri, la propriu, uneori intrerupte de borduri verticale. Afacerea “borduriada” a pornit inca de pe vremea cand primar era Adriean Videanu, in 2005. De atunci, bordurile din Bucuresti, dar si ce a mai ramas din spatiile verzi, s-au modificat si inlocuit de multiple ori.

In Sectorul 6, pe aproape toata intregimea bulevardului Iuliu Maniu, se lucreaza intens. Aproape toate bordurile de pe laturile bulevardului au fost scoase, cratere enorme strabat trotuarul, facand practic imposibila trecerea persoanelor cu deficiente de mers sau a parintilor cu carucioare.

Am chestionat Primaria Sectorului 6, condusa de Gabriel Mutu (PSD), pentru a afla cat costa aceste lucrari, de ce sunt necesare intr-o perioada in care Primaria Generala, condusa de Gabriela Firea (PSD), a anuntat ca a intrat in faliment, dar si de ce constructorii nu s-au gandit sa faciliteze trecerea tuturor oamenilor in timpul lucrarilor.

„Administratia Domeniului Public si Dezvoltare Urbana (ADPDU) Sector 6 a demarat lucrarile de amenajare peisagistica si urbanistica pe bulevardul Iuliu Maniu, lucrari ce presupun refacerea integrala a scuarului central, intre Piata Leul si Autostrada A1 (Bucuresti-Pitesti), prin suprainaltarea acestuia cu pamant vegetal si inlocuirea/completarea bordurilor degradate, montarea de rulou de gazon, sistem nou de irigatii si plantarea de material dendrologic intr-o forma unitara. Pentru punerea in valoare a noilor lucrari peisagistice, a fost instalat si un sistem de iluminat arhitectural. Precizam faptul ca NU se inlocuiesc toate bordurile existente, ci doar acelea aflate intr-o stare avansata de degradare”, a transmis primaria.

Mergand, insa, pe marginea drumului de la statia de metrou Lujerului pana la statia de metrou Politehnica, se poate observa foarte usor cum absolut toate bordurile au fost scoase, nu doar cele aflate „intr-o stare avansata de degradare”.

Mentionam ca pretul unei singure borduri costa peste 800 de lei.

„Suprainaltarea scuarului central de pe Bdul. Iuliu Maniu are ca scop protejarea spatiului verde impotriva soferilor care parcheaza pe suprafata nou-amenajata si, de asemenea, impotriva pietonilor care traverseaza strada neregulamentar. In plus, prin suprainaltarea scuarului central de pe Bdul. Iuliu Maniu, se limiteaza scurgerile de pamant pe carosabil in timpul ploilor, iar in timpul actiunilor de deszapezire substantele chimice utilizate nu mai ajung pe spatiul verde, pentru a-l deteriora”.



Din pacate, suprainaltarea scuarului central a dus la o problema neprevazuta de Primaria Sectorului 6. Aceea ca soferii care doresc sa intoarca de pe un sens de mers pe un altul pe Bd. Iuliu Maniu, din cauza inaltarii partii centrale au o vizibilitate extrem de redusa; astfel, ei trebuie sa intre mult mai mult cu botul masinii, riscand astfel accidente, spun soferi din zona.

Cine realizeaza toate aceste lucrari si cat costa: PNL a plecat din sector, aceleasi firme raman

Firmele abonate la contracte cu statul raman in continuare abonate, indiferent ce edili se perinda prin primarii.

Astfel, lucrarile de amenajare urbanistica si peisagistica de pe Bd. Iuliu Maniu sunt executate de doua asocieri de companii: asocierea dintre S.C. GECA IMPEX P.M. SRL, S.C. CRIS GARDEN SRL, S.C. GARDEN CENTER GRUP SRL, MBC CONSTRUCT PREST SRL si S.C. PERGOLA GRADINI DECORATIVE SRL, lider de asociere fiind S.C. GECA IMPEX P.M. SRL si asocierea dintre S.C. BERTONI CONSTRUCT SA si S.C. ALPENSIDE SRL, lider de asociere fiind S.C. BERTONI CONSTRUCT SA.

Valoarea estimata a lucrarilor de inlocuire/montare borduri este de 4.297.221 lei fara TVA, cu mentiunea ca se vor achita doar cantitatile efectiv montate.

Geca Impex SRL este o companie controlata de catre sotii Verona si Gelu Palamaru. Acesta din urma este inginer silvic si coleg de facultate cu vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, actual coleg de partid cu Rares Manescu. Gelu Palamaru a ocupat, pe vremea cand Gheorghe Flutur conducea Directia Silvica Suceava, functia de sef al Ocolului Silvic Comana. Ulterior, Gelu si Verona Palamaru au devenit nasii de cununie ai lui Gheorghe Flutur, iar firma Geca Impex SRL a devenit abonata la contractele cu statul, in special cu Primaria Sectorului 6



SC Garden Center Grup SRL, cu sediul in Ilfov, este controlata de catre omul de afaceri Ionut Olteanu, de asemenea un apropiat al fostului Partid Democrat Liberal. Societatea este implicata intr-un dosar penal instrumentat de procurorii anticoruptie.

O alta societate din consortiu, SC MBC Construct Prest SRL, este patronata de un anume Bogdan Malea, un apropiat al fostului edil Cristian Poteras.

SC Cris Garden SRL a participat, incepand cu anul 2007, la mai multe licitatii organizate de autoritatile publice locale din Bucuresti, dar nu numai, devenind, in scurt timp, detinatorul unui monopol in privinta afacerilor cu spatii verzi.

Cum explica primaria faptul ca cei cu dizabilitati sau cu carucioare nu mai pot circula?

Dupa cum se vede din fotografii, este practic imposibil sa treci de anumite zone, constructorul negandindu-se deloc ca pe parcursul lucrarilor sa puna mici poduri improvizate pentru persoane cu dizabilitati. Cu toate dovezile fotografice, primarul PSD spune ca nu este nicio problema si ca s-au luat masuri.

„Lucrarile de amenajare peisagistica si urbanistica pe Bd. Iuliu Maniu sunt in plina desfasurare, in zona platbandelor laterale si a trotuarelor pentru pietoni fiind create sute de noi locuri de parcare, amenajate atat in spic, cat si paralel cu axul drumului. Precizam faptul ca lucrarile se realizeaza pe segmente, tocmai pentru a preintampina eventualele mici perturbari ale traficului pietonal, care sunt, in general, de scurta durata”.

Totodata, Primaria Sectorul 6 spune ca pe centrul Bd. Iuliu Maniu vor fi plantati 669 de arbori Catalpa bignoniodes Nana cu inaltimea de 2-2,5 m, etapa programata a fi realizata in sezonul propice plantarilor arboricole, respectiv 15 noiembrie 2019 – 15 martie 2020.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri