Partidul lui Dacian Ciolos, PLUS, a pregatit un program politic, realizat de un grup de lucru intern, care cuprinde masurile care trebuie luate in cazul in care partidul ajunge la guvernare. Conform documentului, PLUS vrea desfiintarea Sectiei Speciale, abrogarea OUG 114, o reforma constitutionala, reducerea numarului de parlamentari si modificarea modului de desemnare a judecatorilor CCR, noteaza Digi24.ro.

In documentul realizat de Comisia Nationala de Politici si Programe din PLUS este mentionat ca masurile sunt „punctul de plecare in pregatirea unei guvernari participative pentru perioada 2021 – 2024”.

Masurile propuse:

-reforma constitutionala care prevede doua modalitati noi de dizolvare a Parlamentului: 1) in cazul in care Parlamentul aproba referendumul de demitere a presedintului, iar la votul cetatenilor, referendumul este respins; 2) in situatia adoptarii unei motiuni de cenzura si ca urmare a consultarii liderilor grupurilor parlamentare.

Mai mult, PLUS propunere reducerea numarului de parlamentari, modificarea modului de desemnare a arbitrilor – CCR si Avocatul Poporului, vot uninominal in doua tururi pentru primari si presedinti de Consiliu Judetean si cresterea numarului de deputati si senatori pentru Diaspora.

-reforma administratiei: un guvern mai suplu, auditarea externa a tuturor agentiilor guvernamentale si a structurilor din subordinea si coordonarea administratiei publice centrale.

-reforma Justitiei: revenirea de urgenta asupra modificarilor votate de majoritatea PSD-ALDE cu privire la Codul Penal, Codul de Procedura Penala si Legile Justitiei, incluzand desfiintarea sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie si reforma modului de desemnare a conducerilor Parchetului General, DNA si DIICOT.

-Educatie: interventia de urgenta asupra tuturor scolilor care functioneaza in spatii neconforme din punct de vedere sanitar sau al sigurantei la incendiu si cutremur; suplimentarea fondurilor pentru asigurarea transportului in siguranta pentru toti elevii aflati la distanta de unitatile de invatamant.

-Sanatate: inventarierea urgenta a unitatilor medicale care functioneaza in conditii insalubre si demararea procedurilor de achizitii pentru renovarea lor; finalizarea celor 3 spitale regionale (Cluj, Iasi, Craiova) si pregatirea construirii unui spital regional in Bucuresti.

-Social: Realizarea registrului copiilor in situatie de risc; extinderea programului-pilot lansat in 2016, masa calda in scoli; demararea unui program de interes national pentru gravide si nou-nascuti.

-Mediu: reactivarea instrumentelor de prevenire si combatere a taierilor ilegale, actiuni de adaptare la schimbari climatice in orase: instalarea de suprafete absorbante a noxelor, sisteme publice de sanatate axate pe preventie.

-Energie: finalizarea gazoductului BRUA; interconectarea cu Republica Moldova; conexiunea BRUA cu Serbia; urgentarea proiectului AGRI primul proiect de transport al gazelor naturale lichefiate (GNL) al Romaniei

Abrogarea imediata a OUG 114/2018 si adoptarea de urgenta a unui nou act normativ pentru asigurarea predictibilitatii pentru atragerea de investitii si dezvoltarea sectorului energetic prin continuarea liberalizarii preturilor, cu protectia adecvata a consumatorilor casnici vulnerabili.

-Agricultura: controlul urgent al crizei pestei porcine; realizarea unui audit intern referitor la stadiul implementarii Programului National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii.

-Politica Fiscal-Bugetara: Adoptarea de politici fiscale care sa conduca la imbunatatirea semnificativa a colectarii impozitelor, in special reducerea gap-ului de TVA, prin: modernizarea legislatiei, administrare eficace; instituirea unui control strict al cheltuielilor bugetare; reforma ANAF; valorificarea superioara a activelor statului; maximizarea impactului fondurilor europene.

Sursa foto: Facebook Dacian Ciolos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri