Presedintele Klaus Iohannis ii transmite Vioricai Dancila ca trebuie sa vina in Parlament daca vrea sa isi completeze Guvernul cu ministri, acolo unde au expirat deja interimatele.

„Daca doamna Dancila nu intelege nici acum sensul deciziei Curtii Constitutionale, ii mai explic inca o data, in mod public: este fara echivoc faptul ca, pentru numirea unui ministru titular la educatie, premierul trebuie sa se prezinte in Parlament”, sustine Klaus Iohannis.

Dancila l-a propus pe ministrul Apararii, Gabriel Les, ca ministru interimar al Afacerilor Interne, pe vicepremierul Daniel Suciu ca ministru interimar al Justitiei, iar pe ministrul Cercetarii, Nicolae Hurduc, ca ministru interimar la Educatie.

Presedintele Klaus Iohannis le raspunde premierului Viorica Dancila si ministrului Sanatatii, dupa ce a fost acuzat ca din cauza ca nu a numit un ministru la Educatie, a fost intarziat examenul de rezidentiat.

"Insistenta cu care prim-ministrul Viorica Dancila refuza sa solicite acordul Parlamentului pentru un nou Guvern genereaza gravul blocaj in care se adancesc institutiile statului roman. Cu fiecare zi, se vad noi consecinte negative majore, ultimul exemplu fiind organizarea examenului de rezidentiat.

Prin recenta sa decizie, Curtea Constitutionala a statuat in mod clar ca, odata cu iesirea ALDE de la guvernare, Presedintele Romaniei poate numi ministri titulari numai cu aprobarea prealabila a Parlamentului. Nici nu era nevoie de o decizie a CCR pentru a se constata evidenta necesitatii de a respecta un articol din Constitutie. Daca ar fi actionat cu buna-credinta si ar fi dorit cu adevarat sa evite orice blocaje, doamna Dancila ar fi trebuit, asa cum i-am cerut, sa mearga in Parlament si sa obtina validarea pentru noul sau Guvern.

Daca doamna Dancila nu intelege nici acum sensul deciziei Curtii Constitutionale, ii mai explic inca o data, in mod public: este fara echivoc faptul ca, pentru numirea unui ministru titular la educatie, premierul trebuie sa se prezinte in Parlament.

Prin solicitarea adresata astazi, prim-ministrul practic imi cere sa incalc Legea fundamentala fortand instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educatiei Nationale, in conditiile in care pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat aceasta functie timp de 45 de zile, durata maxima permisa de articolul 107 din Constitutie. La acest moment, singura autoritate competenta sa se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului si activitatea Guvernului ramane Parlamentul, iar, din aceasta perspectiva, dezbaterea motiunii de cenzura reprezinta cadrul cel mai adecvat.

Anuntul de astazi al Ministrului Sanatatii arata incapacitatea actualei guvernari de a organiza admiterea la rezidentiat si de a gestiona resursa umana din sanatate, resursa vitala pentru buna functionare a sistemului. Lipsa de respect fata de absolventii de medicina si fata de profesia medicala in general, fata de pacient si fata de cetatean, este o caracteristica a Guvernului PSD.

Organizarea rezidentiatului ar fi trebuit sa se faca pe baza unei metodologii clare, iar Guvernul este cel care a intarziat nepermis de mult, ca in fiecare an, aprobarea acesteia. Mai mult, acest examen este ingreunat si intarziat suplimentar anual si de numeroasele etape birocratice.

Studentii au nevoie de predictibilitate si stabilitate si nu este normal ca pentru cel mai important examen din viata lor profesionala sa afle detalii cruciale, precum numarul de posturi disponibile sau data examenului, cu doar cateva saptamani inainte. Amanarea examenului de rezidentiat, o etapa esentiala care defineste parcursul profesional al oricarui student la medicina, constituie o dovada in plus a esecului Guvernului PSD. Aceasta situatie, care denota o delasare jenanta in raport cu o tema de o asemenea relevanta pentru sistemul de sanatate, arata dimensiunile dezastrului unui guvern lipsit de competenta si viziune.

In contextul in care foarte multi dintre absolventii programelor de medicina decid sa paraseasca tara, Romania are nevoie urgent de un nou guvern responsabil, care sa imbunatateasca rapid acest proces."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri