Plenul Senatului a respins, miercuri, cu 33 de voturi "pentru" si 47 "impotriva", proiectul initiat de parlamentari USR privind alegerea primarilor in doua tururi.

In raportul comun de respingere a proiectului, intocmit de comisiile juridica si pentru administratie, se precizeaza ca, in conditiile in care alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale vor avea loc in luna iunie 2020, "semnalam incidenta in cauza a principiului stabilitatii legii electorale mentionat in cadrul Codului bunelor practici in materie electorala, potrivit caruia elementele fundamentale ale dreptului electoral si, in special, sistemul electoral propriu-zis, componenta comisiilor electorale si delimitarea circumscriptiilor electorale, nu ar trebui sa poata fi amendate cu mai putin de un an inainte de alegeri", scrie Agerpres.

Presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Serban Nicolae, a sustinut in plen ca termenul scurt ramas pana la alegerile locale ar crea o "bulversare" si ca, de fapt, "ca si in alte situatii, e vorba doar de un calcul politicianist, in care cei mai putin potenti la primul tur spera ca la turul II sa colecteze voturile negative impotriva contracandidatilor lor si asa sa-si motiveze reprezentativitatea sau necesitatea de a ocupa o functie politica".

Senatorul USR Florina Presada le-a cerut senatorilor sa voteze acest proiect pentru a da "un plus" de legitimitate primarilor alesi.

Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, a spus ca aceasta tema a modificarii legislatiei electorale, in momentul actual, este un "subiect inchis". "Nicio ordonanta de urgenta, niciun guvern nu poate interveni pe acest domeniu si in mod normal Parlamentul poate adopta o asemenea lege, dar in mod evident este supusa unor conditii de neconstitutionalitate".

Citeste si:
BREAKING: PSD respinge alegerea primarilor in doua tururi
BREAKING: PSD respinge...

Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Camera sesizata.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
TOATE proiectele majore ale USR, respinse