Plenul Senatului a respins, miercuri, cu 33 de voturi "pentru" si 47 "impotriva", proiectul initiat de parlamentari USR privind alegerea primarilor in doua tururi.

In raportul comun de respingere a proiectului, intocmit de comisiile juridica si pentru administratie, se precizeaza ca, in conditiile in care alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale vor avea loc in luna iunie 2020, "semnalam incidenta in cauza a principiului stabilitatii legii electorale mentionat in cadrul Codului bunelor practici in materie electorala, potrivit caruia elementele fundamentale ale dreptului electoral si, in special, sistemul electoral propriu-zis, componenta comisiilor electorale si delimitarea circumscriptiilor electorale, nu ar trebui sa poata fi amendate cu mai putin de un an inainte de alegeri", scrie Agerpres.

Presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Serban Nicolae, a sustinut in plen ca termenul scurt ramas pana la alegerile locale ar crea o "bulversare" si ca, de fapt, "ca si in alte situatii, e vorba doar de un calcul politicianist, in care cei mai putin potenti la primul tur spera ca la turul II sa colecteze voturile negative impotriva contracandidatilor lor si asa sa-si motiveze reprezentativitatea sau necesitatea de a ocupa o functie politica".

Senatorul USR Florina Presada le-a cerut senatorilor sa voteze acest proiect pentru a da "un plus" de legitimitate primarilor alesi.

Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, a spus ca aceasta tema a modificarii legislatiei electorale, in momentul actual, este un "subiect inchis". "Nicio ordonanta de urgenta, niciun guvern nu poate interveni pe acest domeniu si in mod normal Parlamentul poate adopta o asemenea lege, dar in mod evident este supusa unor conditii de neconstitutionalitate".

Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Camera sesizata.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri