Senatorul PNL, Marcel Vela, a fost avizat favorabil marti in comisiile parlamentare de specialitate pentru a ocupa postul de ministru al Afacerilor Interne. El a primit 17 voturi ”pentru” si 10 voturi ”impotriva”.

In cadrul audierilor, Vela a declarat ca raportul privind evenimentele din 10 august 2018 trebuie desecretizat de urgenta deoarece faptul ca este tinut secret creeaza o stare de neincredere in randul populatiei, scrie G4Media.ro.

”Toti membrii comisiilor de aparare au avut la dispozitie raportul. Nu sunt secrete extraordinare. Nu pot sa spun ce e in raport, pot sa spun ce nu este. Faptul ca se tine secretizat, creeaza o stare de neincredere in populatie. Raportul trebuie desecretizat cat mai repede. Romanii trebuie sa aiba incredere ca in 10 august s-au intamplat lucruri corecte sau mai putin corecte. Jandarmeria trebuie reabilitata in ochii lumii, dupa 10 august jandarmeria este vazuta cu o pata pe ea”, a declarat Marcel Vela.

Intrebat care este pozitia sa referitoare la solicitarile multiple de demitere a lui Raed Arafat de la DSU, Vela a spus ca nu poate da un raspuns inainte de a se face o analiza la nivelul MAI.

Intrebari adresate de parlamentari ministrului propus al Afacerilor Interne:

  1. Care sunt meritele pentru care ati primit certificat de revolutionar si ce beneficii ati primit? La nivelul inspectoratelor judetene de politie exista o lipsa de personal, care este solutia la care v-ati gandit mai ales in context electoral?
  2. Parlamentarii au cerut desecretizarea raportului MAI privind evenimentele din 10 august 2018. Prin programul de guvernare v-ati luat angajamentul desecretizarii documentelor care ar putea sprijini ancheta. Cand veti face acest lucru? in cat timp de la investirea? Veti aplica acelasi principiu al transparentei si in cazul Colectiv? Considerati ca doar timpul de raspuns la apelurile 112 este un indicator suficient pentru eficienta sistemului?
  3. Sa ne precizati termenul de la care veti declansa examenele pentru ocuparea functiilor de conducere. Referitor la sistemul 112, veti declansa un mecanism de auditare a structurilor din MAI care se ocupa de acest sistem?
  4. Parlamentul a adoptat legea privind infiintarea registrului infractorilor sexuali. Ce veti face in calitate de ministru ca operationalizarea legii sa fie rapida si integrala?
  5. Tragedia de la Colectiv a fost un soc pentru intreaga societate pentru ca s-au vazut limitele sistemului de interventie. Aveti in vedere o evaluare a performantei IGSU?
  6. De ce din lipsa de masuri pe termen scurt lipseste combaterea coruptiei din cadrul MAI? Intentionati sa faceti ceva in legatura cu DGPI?
  7. Pe linia politicilor de resurse umane, ce veti face? Faceti acuze grave la Politie si Jandarmerie.
  8. (Serban Nicolae) Programul de guvernare pe sectiunea de Afaceri Interne contine fraze cel putin halucinante. Desecretizarea unor documente MAI referitoare la 10 august nu ar face decat sa impiedice ancheta.
  9. Ce veti face concret in privinta depolitizarii MAI, la ce sa se astepte cei din minister?
  10. O sa reinfiintati sectiile de politie de la sate?
  11. Care este pozitia dvs referitoare la solicitarile de demisie imediata a lui Raed Arafat?
  12. Cum o sa gasiti solutii pentru multiplicarea punctelor de intervetie aeriana a SMURD?
  13. Cunoasteti componenta celor doua comisii referitoare la ”alerta rapire copil”?

Raspunsuri Marcel Vela:

  1. Referitor la certificatul de revolutionar: Caransebesul a fost in primele 8 orase care s-a eliberat inainte de fuga lui Ceausescu. Eu am fost unul dintre organizatorii revolutiei din Caransebes, le-am vorbit cetatenilor de la balconul primariei in timp de Ceausescu era inca la putere. Nu am primit niciun beneficiu. Am luat certificatul ca sa-i arat nepoatei ca bunicul ei a fost un tanar rebel.
  2. Este prioritatea zero asigurarea unor alegeri corecte si transparente. Trebuie gasite rapid solutii pentru alegeri corecte, legale si transparente. Pe langa politia locala, sa se completeze toate dispozitivele de paza cu politia nationala si jandarmerie.
  3. Politia Rutiera: tin foarte mult la conduita politistilor din strada, o sa discut cu factorii responsabili ca pe viitor politistii sa-si respecte imaginea si prin limbaj si prin atitudine. Vreau sa facem din Politia Rutiera o forta de elita, respectata si iubita de romani
  4. Referitor la desecretizarea raportului despre 10 august: toti membrii comisiilor de aparare au avut la dispozitie raportul. Nu sunt secrete extraordinare. Nu pot sa spun ce e in raport, pot sa spun ce nu este. Faptul ca se tine secretizat, creeaza o stare de neincredere in populatie. Raportul trebuie desecretizat cat mai repede. Romanii trebuie sa aiba incredere ca in 10 august s-au intamplat lucruri corecte sau mai putin corecte. Jandarmeria trebuie reabilitata in ochii lumii, dupa 10 august jandarmeria este vazuta cu o pata pe ea. Impreuna trebuie sa gasim un cadru legislativ de indreptare a unor erori de management administrativ.
  5. Vizavi de dosarul de la Colectiv, cred ca este nevoie ca la nivelul MAI trebuie facuta o echipa, sa fie transparenta totala si sa se comunice exact ce s-a intamplat acolo
  6. Disfunctionalitatile de la sistemul 112: in prezent, eficienta se masoara doar luand in calcul timpul de raspuns. Nu este suficient
  7. Exista un deficit de personal in MAI. La IGPR – 8.446, la Politia de Fontiera 1.146, DGPI – 446, Jandarmerie – 2.615.
  8. Ne putem asuma ca procedura de achizitie pentru serverele Registrului agresorilor sexuali sa fie facuta pana in 2020. Masurile de extrema urgenta pentru a apara romanii trebuie sa le punem in aplicare urgent
  9. Referitor la SMURD si Raed Arafat: Cred ca se impune ca orice raspuns legat de acest subiect sa fie dat intr-un mod concret dupa ce se face o analiza la minister. Se va face o analiza la nivelul ministerului si veti lua act de concluziile referitoare la ce s-a intamplat la Colectiv
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri