„Singurii care votau la 9 dimineata. De fapt, a mai venit un cuplu dupa noi, iar el ne-a spus «sper ca n-ati votat cu PSD»”, este mesajul pe care l-am primit astazi de la cei mai buni prieteni ai mei, stabiliti in Olanda. Aceeasi oameni, la europarlamentarele din luna mai, statusera 7 ore la coada pentru a-si exprima doar DOUA VOTURI, din cele 9.321.088 inregistrate. Pentru ca au invatat acolo ca orice vot, contributie, actiune conteaza. Tot respectul pentru ei si sutele de mii de romani din diaspora care au stabilit o prezenta RECORD pentru alegerile prezidentiale din acest an.


„E, si ce mare lucru au facut? Daca au de toate acolo, sigur ca isi permit sa stea 7 ore la coada sau sa se trezeasca dimineata intr-o zi de weekend! Nu ca noi, care trebuie sa avem grija de copii, de familie, sa facem mancare si curatenie. SA SE ofere si in Romania conditiile de trai de acolo si apoi sa ni se ceara sa pierdem timpul cu votul lor. Si asa toti cei din politica sunt la fel”, este replica pe care multi dintre noi o gandim atunci cand auzim ca „hipsterii” astia "nepatrioti" din diaspora (vreo 375.000 la europarlamentare) nu au nimic mai bun de facut decat sa mearga la vot pentru alegerile din Romania.

Asta in timp ce noi, romanii adevarati, avem lucruri mult mai importante „de facut”: asteptam sa se construiasca autostrazi, sa se dea caldura si apa calda, sa se creasca salariile, sa se scada impozitele sau TVA-ul, sa se curete spitalele sau sa se reabiliteze scolile. Da, totul impersonal, neasumat de nimeni, departe de noi. Stiu ca pare dur si exagerat, dar asta suntem de 30 de ani: un popor lipsit de personalitate, de initiativa, de responsabilitate, de contributie, de actiune. Iar toate aceasta pasivitate se reflecta in tot ceea ce este astazi Romania, inclusiv in oamenii care ne conduc. Si realitatea putea fi chiar mai crunta daca nu eram trasi in fata de UE (aka "strainii care vor sa ne fure tara").

Si, cum toate dietele sau renuntatul la fumat incep de luni, de pe 1 sau din ianuarie, cred ca si acum, la 30 de ani de la Revolutie, este un moment bun sa incepem sa facem, sa nu mai asteptam sa se faca. Cum ar fi daca de maine, am incepe sa strangem noi gunoiul aruncat pe jos de altcineva, si sa nu mai asteptam sa se stranga? Sau sa conducem conform codului rutier, nu sa asteptam sa se fluidizeze traficul? Sau sa ne implicam atunci cand o persoana este injurata sau agresata pe strada, nu sa asteptam sa se intervina? Sau sa intram in politica si sa nu mai asteptam sa se curete clasa politica?

Sau, cel mai usor, dar extrem de important, sa mergem la VOT, nu sa asteptam sa se decida? Ori, si mai bine, sa vorbim cu cei din jurul nostru si sa le explicam de ce trebuie sa mearga la vot si cum pot face asta?

Chiar e simplu la aceste alegeri prezidentiale: daca va aflati in localitatea in care aveti domiciliul sau resedinta, votati la sectia la care sunteti arondat. Cel mai probabil, va ia maximum jumatate de ora (cu tot cu drumul pana la sectia de votare). Daca nu stiti care este sectia la care sunteti arondat, intrati pe site-ul registrulelectoral.ro, completati formularul si aflati care este sectia de votare. Lucrurile sunt la fel de simple si daca va aflati in alta localitate decat cea in care aveti domiciliul sau resedinta: puteti vota la orice sectie din localitatea in care va aflati.

P.S. Celor care vor spune ca la europarlamentare romanii au actionat, si-au luat viata in piept, au fost responsabili, am sa le raspund ca acolo a fost mai mult o reactiune, un vot impotriva cuiva (care acum se afla la Rahova), nu unul venit din responsabilitate, constiinta civica si implicare.

Sursa foto: Depositphotos.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri