Radoslaw Kedzia, vicepresedinte Huawei pe regiunea CEEN, a venit in Romania in incercarea de a stabili intalniri cu inalti oficiali ai statului – de la premier, pana la sefii ANCOM sau Ministerului Telecomunicatiilor. Pana acum, insa, niciun raspuns de la ei. Tematica principala? Acuzatii privind brese in cybersecurity, desi nu exista dovezi concrete in acest sens. Romania este unul dintre putinele state care s-a pozitionat de partea SUA intr-un "scandal politic" complet nedorit de compania furnizoare de solutii IT&C.

Acuzatiile au pornit din SUA, aflat in „razboi” comercial cu China, si au fost preluate de unele state ale lumii – putine la numar; printre ele se numara si Romania, care, insa, nu a publicat nimic oficial in acest sens, informatiile ajungand doar in presa.

„In Polonia, de exemplu, am avut cel putin un document oficial publicat de Guvern, pe marginea caruia am putut discuta si, in final, a fost lamurit clar ca nu am fost in special targetati, ci s-a vorbit doar despre cresterea in general a securitatii IT. Multe dintre informatii sunt pure speculatii, si trebuie sa le demistificam. Suntem o companie deschisa, transparenta, globala”, puncteaza Kedzia.

Acuzatii „vagi si nedrepte”. Romania le-a preluat pe nemestecate

Acuzatiile din presa, considera oficialul companiei, „au fost vagi si nedrepte, fara dovezi. „De peste 20 de ani, echipamentele noastre functioneaza fara incidente. Cybersecurity este un subiect foarte fierbinte, insa din pacate a fost politizat de „razboiul” dintre SUA si China. Solutiile oferite de noi, inclusiv in Romania, catre toti operatorii telecom din piata, sunt cele mai sigure, de aceea acestia au incredere in noi”, subliniaza oficialul Huawei.

El se arata surprins de Romania, care a preluat „pe nemestecate” ceea ce a transmis Washington-ul, cu atat mai mult cu cat tari din regiune s-au pastrat neutre in acest sens. Bulgaria, Ungaria, Austria sau Germania, de exemplu, s-au pastrat complet neutre, la fel ca marea majoritate ale statelor din Europa. Mai mult, 28 dintre contractele 5G sunt semnate cu Huawei, in Europa. „Presiunea din exterior, dinspre SUA, exista”.

„Este ca si cum ai interzice masini ale unui brand sa mearga pe strazi, doar pentru ca sunt facute intr-o anumita tara (China, in situatia de fata), desi masinile sunt cel putin la fel de bune ca ale altor brand-uri”, spune, zambind, Kedzia.

Business-ul de retele nu este afectat de acest razboi comercial, insa reputatia Huawei este patata, fiind acuzati de lucruri pe care nu le-au facut.

„Am discutat si cu avocatii companiei, iar denigrarea si defaimarea unui singur jucator intr-o piata, izolarea lui, este ilegala. De aceea dorim sa discutam cu oficiali ai Guvernului roman"

In cazul in care Guvernul va decide sa ingradeasca capacitatea Huawei de a opera in Romania, Huawei nu exclude sa trimita in instanta Guvernul, pentru ca ar incalca multiple tratate internationale. "Nu credem insa ca se va ajunge la asa ceva, intrucat sunt oameni inteligenti in Guvernul Romaniei.

„Am fost atrasi intr-un scandal politic fara voia noastra”

Ca business, nu suntem loviti, insa reputatia noastra este patata, fiind acuzati de lucruri pe care nu le-am facut! Am discutat si cu companiile noastre de avocatura, pentru damage-ul adus business-ului nostru, dar deocamdata vrem doar sa clarificam. Discriminarea unor jucatori de pe piata este in afara legii.

„Am fost atrasi de tensiunile dintre SUA si China fara voia noastra, doar pentru ca suntem perceputi ca o companie chinezeasca. In realitate, suntem o companie globala, inclusiv romaneasca, care plateste taxe in aproape toate statele lumii. Mai mult, in SUA nici macar nu avem un business atat de mare”, spune oficialul companiei.

„Da, ne vom intalni cu oficiali din Romania, nu ascundem nimic si ne-am dori sa ne intalnim cu ei pentru a clarifica anumite situatii, dar si a primi sfaturi si a fi ghidati, daca este cazul. Consideram ca suntem o companie puternica in Romania. Am decis sa avem si cateva centre regionale, inclusiv in Romania, platim taxe de sute de milioane de euro anual, fiind un important contributor in Romania”.

Din pacate, desi Huawei a trimis inca de acum doua saptamani cereri de intalniri cu oficiali ai Guvernului, acestia nu au raspuns. De subliniat este ca Huawei plateste, in Romania, sute de milioane de euro la bugetul de stat.

In Romania, Huawei lucreaza cu toti operatorii, inclusiv in zonele wireless, mobile sau fix, dupa caz. In Romania, Huawei a lansat reteaua 5G alaturi de Vodafone.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri