Guvernul Orban trebuie sa inteleaga ca, pentru a avea sanse de a castiga alegerile Parlamentare si locale din 2020, nu este suficient sa critice, sa arate cu degetul spre “gaurile lasate in buget de PSD” (care exista, fara indoiala), ci sa intreprinda si actiuni cu vizibilitate maxima pentru populatie.

1. Eliminarea pensiilor speciale

In niciun alt stat al Uniunii Europene nu exista un cumul atat de masiv de pensii speciale. Anomalia aceasta ar trebui rapid eliminata, eliberandu-se astfel si bugetul. De pensii speciale beneficiaza magistratii (peste 3.600 la numar), fosti membrii ai Corpului diplomatic si consular, fosti parlamentari si, mai nou, primarii. Cea mai mare pensie a fost de circa 12.000 de euro, platita catre un fost magistrat.

2. Eliminarea recursului compensatoriu

O lege adoptata si votata de PSD a dus la eliberarea inainte de ispasirea pedepselor a aproape 20.000 de detinuti intr-un termen extrem de scurt. Acest lucru a dus la o crestere puternica a criminalitatii in Romania, parte din cei eliberati recidivand. Multi dintre cei eliberati din inchisori pe baza recursului compensatoriu au fost condamnati pentru omoruri, violuri sau alte infractiuni violente.

3. Votul in doua tururi de scrutin pentru locale

Este unul dintre lucrurile promise de actualul Guvern Orban pentru a primi voturile USR la motiunea de cenzura. Mai mult, insa, este esential pentru exercitiul democratic ca votul pentru locale sa fie realizat in doua tururi, la fel ca la prezidentiale, mai ales ca in unele cazuri vorbim de bugete de miliarde de lei.

Asteptam de la Guvernul Orban sa faca tot posibilul pentru introducerea cat mai rapida a votului in doua tururi – fie prin Parlament, fie, daca se va lovi (previzibil) de opozitia PSD care controleaza mare parte din primariile din tara, prin asumarea raspunderii Guvernului sau organizarea unui "tur zero" in localitatile care depasesc 20-25.000 de locuitori.

4. “Repararea” OUG 114

OUG 114 a venit ca un ciocan peste economia tarii, lovind in mai toate verticalele economice – de la energie pana la banci. Florin Citu, actualul Ministru al Finantelor, promitea inainte de a primi aceasta functie ca va indrepta erorile economice si, mai mult, ca “nu va arata iertare” fata de “groparul economiei tarii”, Eugen Orlando Teodorovici.

5. Eliminarea anomaliei numita Sectia Speciala

Sectia Speciala de Investigare a Magistratilor, o alta “inventie” a PSD-ului, a fost si este aspru criticata de organismele internationale din Uniunea Europeana. Sectia Speciala poate fi (si a fost) folosita pentru a construi dosare false (casul Kovesi) si a intimida procurori incomozi puterii.

Sectia Speciala trebuie, deci, eliminata cat mai rapid.

6. Inasprirea legislatiei pentru cei care taie ilegal paduri

Este un subiect sensibil si extrem de important, neputand fi ignorat. Pe langa inasprirea legislatiei, PNL ar trebui sa repuna pe picioare aplicatia Inspectorul Padurii, lansata de Guvernul Ciolos, care poate fi folosita de orice cetatean pentru a semnala taieri ilegale de lemn. Asteptam, de asemenea, si primele anchete solide si eventual condamnari pe aceasta linie.

7. Educatie si Sanatate

Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana pe aceste doua segmente; nu se pot face multe in aceste domenii intr-un singur an, insa se pot construi cel putin capete de pod – inceperea constructiei de spitale regionale/locale, consolidare si modernizare, securizarea scolilor si construirea de noi institutii de invatamant.

Bineinteles, dupa Guvernele PSD, sunt foarte multe lucruri de adaugat si rezolvat - prioritara ar fi si reprezentarea mai solida in Parlament a diasporei, mai ales ca peste un an vor avea loc alegerile Parlamentare -, insa consider ca aceste sapte puncte, daca vor fi bine rezolvate, ar putea restarta Romania si plasa tara, iarasi, pe o panta ascendenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri