Incadrarea in tinta de deficit (3% din PIB) nu pare a fi realizabila avand in vedere felul in care arata principalii indicatori economici ai Romaniei si declaratiile specialistilor din piata. Ministrul Finantelor, Florin Citu, spera sa se incadreze intr-un deficit de aproximativ 3,5% ca urmare a mai multor masuri pregatite impreuna cu intreaga echipa ministeriala a Guvernului. Va prezentam mai jos cateva masuri vehiculate in spatiul public.

Inghetarea salariilor demnitarilor, interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat si o serie de concedieri in diverse administratii sunt masurile vehiculate de catre reprezentantii noului Guvern condus de PNL in ultimele zile.

“Stiti foarte bine ca in ceea ce priveste constructia bugetului, pentru anul acesta sau pentru anul viitor, se porneste de la un deficit de 4%. Exista un set de masuri pe care dorim sa le luam, legate de pensiile speciale, salariile demnitarilor si eliminarea acelui cumul de pensii la stat, o masura care nu isi are rostul. Toate reducerile de cheltuieli analizate vor duce deficitul la 3,5% din PIB in 2020”, a precizat Florin Citu, ministrul Finantelor, la postul de televiziune Realitatea Plus.

Interzicerea cumularii salariului cu pensia la stat

Cumularea salariului cu pensia la stat se afla pe lista beneficiilor care urmeaza sa fie eliminate de catre Guvernul condus de catre PNL. Ludovic Orban, prim-ministrul Romaniei, a facut o serie de precizari prin care motiveaza aceasta decizie: <

“Sunt de acord cu interzicerea cumulului salariului cu pensia. Nu e normal ca persoane care s-au pensionat si beneficiaza de pensie sa beneficieze si de un venit in sectorul public, vreau sa fim foarte clari, aici este vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat, si este vorba de foarte multi care s-au pensionat la 40 si ceva de ani din Politie sau din alte structuri si care, dupa ce s-au pensionat si au dobandit niste pensii, multe dintre ele peste media pensiilor, mai cumuleaza si venituri in sectorul public. Aici este vorba de a nu permite ca persoane care s-au pensionat sa poata sa cumuleze simultan pensia cu un venit din sistemul public. Daca vor sa lucreze in privat, nu avem absolut niciun fel de problema, de asemenea, daca vor sa isi continue activitatea, nici in privinta acestei chestiuni nu avem nicio problema, cu o singura conditie, sa aleaga venitul dobandit din salariu, daca vor sa lucreze", a spus premierul, intrebat daca este de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul in sistemul public, conform Agerpres.ro.

Orban a mentionat ca s-a perpetuat acest sistem care, din punctul sau de vedere, nu e normal.

"Eu cred ca administratia are nevoie de o modernizare, administratia are nevoie de oameni proaspeti, cu o alta viziune, care sa fie scoliti in sensul administratiei care se face la nivel european, in secolul 21 si, de asemenea, cred ca o persoana care lucreaza in serviciul public si in administratia publica trebuie sa primeasca un venit din activitatea pe care o desfasoara", a afirmat el.

Inghetarea salariilor demnitarilor

Inghetarea indemnizatiilor pentru cei care ocupa functii de demnitate publica este o alta masura pregatita de catre Guvernul Orban pentru ca acestea sa nu mai creasca atunci cand este majorat salariul minim.

"Stiti foarte bine ca veniturile, indemnizatiile celor care ocupa functii de demnitate publica sunt platite in raport cu salariul minim pe economie. Si ce decizie am luat? Se va majora salariul minim pe economie, sa nu creasca indemnizatiile celor care detin functii de demnitate publica", a declarat premierul, duminica, la Prefectura Ilfov.

El a adaugat ca pentru a pune in practica aceasta decizie exista doua variante: fie vor fi incluse in cuprinsul legii bugetului de stat anumite reglementari specifice pentru exercitiul bugetar, fie va fi emisa o ordonanta de urgenta "trenulet", care cuprinde diferite masuri ce sunt luate in perspectiva anului bugetar urmator.

Concedieri in randul mai multor structuri ale statului: Ministerul Dezvoltarii a depopulat Teleormanul

Optimizarea structurilor organizatorice ale ministerelor, pe care o parte dintre ele le considera "suprapopulate", este o alta masura prin care Guvernul Orban isi propune sa mai reduca din cheltuielile statului.

"Sa ne aducem aminte ca circula o gluma prin Parlament - Ministerul Dezvoltarii a depopulat Teleormanul. Toate structurile care au scheme umflate vor fi reorganizate, vor fi remodelate si lucrul acesta poate sa duca si la plecarea unor angajati din sistem, dar este normal. Ganditi-va ca de la 1 ianuarie 2017 au fost angajati in sistemul public peste 60.000 de angajati noi, ma refer la guvernarile PSD, dintre care foarte multi nu au parcurs etapele normale ale ocuparii unei functii publice, ci pur si simplu au fost bagati pe usa din dos, probabil cei mai multi pe baza de relatii de rubedenie, pe baza de carnet de partid la PSD sau pe baza altor tipuri de relatii mai degraba personale decat pe baza unor criterii serioase de angajare in sectorul public", a afirmat acesta, confoem Agerpres.

Premierul a mai afirmat ca este studiata foarte atent si politica detasarilor, dand ca exemplu Ministerul de Interne, unde sustine ca sunt peste 1.000 de angajati detasati in alte institutii.

"Daca Ministerul de Interne poate sa isi desfasoare activitatea fara cei detasati, sa ii plateasca pe cei detasati institutiile in care au fost detasati, nu Ministerul de Interne. (...) S-a practicat o alta politica ciudata: au fost detasati din sectorul privat in sectorul public, adica nu au parcurs o procedura de concurs, au fost detasati din privat in sectorul public si cred ca nu vom mai perpetua aceasta modalitate de a ocupa functii publice. Singura modalitate prin care un om poate sa ocupe o functie publica trebuie sa ramana concursul, iar concursul trebuie organizat in conditii de transparenta, de obiectivitate, pe baza unor proceduri corecte si facand cunoscute criteriile de selectie catre cei care vor sa participe la concurs. Orice om care lucreaza in sectorul public si care nu isi indeplineste atributiile pe care le are in fisa postului trebuie sa inteleaga ca s-a schimbat situatia in administratia publica. Evaluarea activitatii functionarilor se va face exclusiv pe baza de rezultate, pe baza de viteza de solutionare a problemelor", a incheiat el.

Anularea pensiilor speciale, o "gogoasa" umflata care trebuie sa dispara

Pensiile speciale, un subiect care a starnit o multime de polemici in randul opiniei publice, vor fi dezbatute marti, 10 decembrie de catre Comisia de munca a Camerei Deputatilor, PNL si USR avand doua proiecte legislative care urmaresc eliminarea acestora.

"Astazi, despre pensiile speciale! Va convine sa existe mai multe categorii de pensionari in Romania? Sunt convinsa ca nu. Iata de ce aceasta anomalie trebuie sa inceteze de urgenta si PNL va actiona in consecinta marti, in Comisia de munca de la Camera Deputatilor, cand se vor dezbate doua proiecte legislative, de la PNL si USR, privind anularea pensiilor speciale. La contributii egale trebuie sa existe pensii egale, cu exceptiile care exista in celelalte tari membre NATO si UE. Iar beneficiile vor fi enorme:
- stoparea starii de dezaprobare si nemultumire in randul majoritatii populatiei;
- eliminarea diferentelor foarte mari intre pensia media si cele care se impun a ramane pensii de serviciu;
- eliminarea dezechilibrelor majore la fondul de pensii;
- alinierea legislatiei nationale privind sistemul de pensii cu recomandarile UE", precizeaza Alina Gorghiu intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri