Coșul de cumpărături scade treptat, în timp ce inflația nu dă semne de retragere prea curând. Indiferent de sursa venitului tău, regula pe care este bine să o aplici este cea a procentelor de 50%, 30% și 20%. Concret, 50% din venituri să fie pentru acoperirea nevoilor importante, 30% pentru dorințe care nu afectează supraviețuirea și 20% pentru economii și/sau investiții.

În ceea ce privește ultimele 20 de procente, modalitățile de a economisi sunt variate și diferite în funcție de stilul de viață și de venitul propriu-zis. Orice sumă, cât de mică, poate reprezenta un bun început, indiferent de metoda de economisire aleasă. Iată câteva variante prin intermediul cărora banii să rămână în buzunarul tău.

Împrumuturi cu dobândă redusă

În cazul in care consideri oportună împrumutarea unei sume de bani, în general, pentru nevoi personale, alege un credit fara dobanda. Este varianta cea mai economică pentru sume care să acopere anumite costuri ce depășesc venitul lunar, urmând ca returnarea să se facă într-o perioadă de timp calculată și în funcție de nevoile tale. Astfel, se va stabili suma totală pe care o poți împrumuta.

Acest tip de împrumut este realizat de instituții nebancare și întreaga procedură este mult mai rapidă decât în cazul unui credit ipotecar, de exemplu. În cazul unui astfel de împrumut nu vei mai plăti dobândă pentru primele 30 de zile, umând ca pe perioada următoare să achiți dobânda doar pentru suma folosită din linia de credit, ceea ce se transformă într-un avantaj major pe termen mediu.

Conturi de economii și de cumpărături

La fel ca în cazul regulii 50/30/20, conturile de economii și cumpărături sunt exact instrumentele prin intermediul cărora să poți realiza concret împărțirea banilor. Sumele de rulaj rămân în contul de cumpărături în ideea în care vei folosi cardul atașat contului chiar la achiziții mai mult sau mai puțin necesare sau la achitarea unor rate. Cei 20% destinați economiilor se vor duce într-un cont separat care nu va fi folosit pentru achizițiile obișnuite.

Când suma din acest cont este suficientă, apare momentul potrivit pentru a realiza o investiție, fie ea în acțiuni, imobiliare sau alte active cu potențial de creștere. Fără îndoială că această investiție trebuie făcută cu foarte multă documentare prealabilă, în totală cunoștință de cauză. Această investiție, în caz că nu funcționează, nu va afecta cursul normal al achizițiilor zilnice sau achitarea datoriilor restante.

Predictibilitate a bugetului

Veniturile și cheltuielile sunt noțiuni diferite și la capitolul predictibilitate. În timp ce venitul este de regulă cunoscut pe termen relativ mediu (dacă nu se schimbă raportul cu angajatorul), cheltuielile suferă modificări chiar și de la o lună la alta, deoarece scumpirile aplicabile populației se văd în suma finală rămasă după plata cheltuielilor necesare.

Pentru a se menține pe linia de plutire, cei mai mulți renunță la micile cheltuieli care nu sunt absolut necesare, pentru a putea acoperi majorările la utilități sau hrană. Pe lângă această practică, este bine să știi exact unde te situezi, iar dacă apare posibilitatea unei creșteri salariale, a unor alte facilități și orice alt sprijin posibil care să crească veniturile, să poți profita de el.

Propria afacere sau altă sursă de venit

Dincolo de faptul că este la modă această practică a propriei afaceri, lucrurile au două tăișuri în această direcție. Pe de o parte, este posibil să fie o adevărată revelație și să funcționeze din toate punctele de vedere. De partea cealaltă, este posibil să nu ți se potrivească profilul omului de business, care să ia decizii manageriale și care să tragă după el o întreagă firmă. Această firmă evident că trebuie să înceapă să facă suficient profit încât să știi sigur că poți renunța la jobul de la 8:00 la 17:00. De aceea, în caz că nu reușești să transformi o pasiune în business, mai ai varianta colaborărilor externe, cu terți, pentru o suplimentare a venitului care să îți aducă mare parte din confortul către care țintești.

Metodele de economisire sunt folosite indiferent de sumele la care se ridică veniturile încasate. Este un bun mod de a te asigura că, în anumite situații urgente sau neprevăzute, ai posibilitatea să apelezi la acei bani rapid. Se popularizează din ce în ce mai mult ideea mai multor surse de venit tocmai pentru că instabilitatea prețurilor este mai accentuată ca niciodată. Alege varianta de economisire care ți se potrivește cel mai bine și asigură-te că ești mereu la curent cu finanțele de care dispui.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri