Angajaţii din domeniul IT iau în calcul metode prin care să atenueze impactul financiar al modificărilor fiscale, peste 40% dintre angajaţi spunând că şi-ar schimba actualul job pentru un salariu mai mare, care să acopere noile taxe, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare online Bestjobs.

"Pe fondul ultimelor discuţii despre noile măsuri fiscale, angajaţii din domeniul IT iau în calcul metode prin care să atenueze impactul financiar al acestora, potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare online bestjobs. Astfel, mai mult de o treime dintre ei se bazează pe faptul că angajatorul va compensa scăderea salariului rezultată din impozitare, 21% plănuiesc să îşi deschidă SRL, în timp ce alţi 19% se gândesc să colaboreze cu angajatorul prin PFA, iar ceilalţi îşi asumă efectele acestor schimbări fiscale. Pentru candidaţii din IT, activând într-un domeniu care a crescut foarte mult în România ultimilor ani, salariul este foarte important, aşa cum reiese din sondajul bestjobs. Tocmai de aceea, peste 40% dintre angajaţi şi-ar schimba actualul job pentru un salariu mai mare, care să acopere noile taxe, 35% pentru proiecte provocatoare, în timp ce 21% vizează pachete de beneficii mai generoase. Alţi 4% îşi doresc doar o schimbare de mediu", se menţionează într-un comunicat al Bestjobs.

În România, la finalul anului 2022, cei care figurau ca salariaţi în domeniul informaţiilor şi comunicaţiilor reprezentau 3,4% din totalul populaţiei active în câmpul muncii, potrivit datelor INS. Pe lângă aceştia, mai sunt şi alţii care colaborează cu companii din IT în sistem de PFA sau microîntreprindere. Mulţi dintre aceştia ar urma să fie afectaţi de măsurile fiscale care sunt în dezbatere, după o perioadă foarte lungă în care au beneficiat de numeroase facilităţi, semnalează platforma de recrutare.

Pe bestjobs, sectorul IT atrage lunar, în medie, peste 100.000 de aplicări, în timp ce mulţi alţii sunt contactaţi direct de angajatori. 3 din 4 au în plan să-şi schimbe jobul pentru anul viitor, aşa cum reiese din răspunsurile la sondajul bestjobs.

Posibilitatea de a lucra doar de acasă este foarte importantă pentru aproape 60% dintre respondenţi, alături de flexibilitatea programului de lucru. Peste jumătate preferă să lucreze după propriul program, cu focus pe finalizarea task-urilor şi nu pe numărul de ore lucrate. Doar un sfert au declarat că se împacă mai bine cu un program fix, în timp ce 17% au spus că preferă să lucreze câteva ore dimineaţa şi câteva seara.

În topul beneficiilor preferate de această categorie de angajaţi, se numără acţiuni la companie acolo unde există posibilitatea (44%), asigurare de sănătate privată (31%), abonament la clinici medicale private (28%), contribuţii la pensii private (12%), asigurarea de viaţă privată (11%), al 13-lea salariu (10%) şi acordarea de prime şi bonusuri de performanţă (7%).

Întrebaţi care sunt cele mai realiste stereotipuri despre ei, IT-iştii respondenţi recunosc că adesea preferă ţinutele formate din hanorac sau tricou cu blugi şi sneakers, au hobby-uri care le accentuează latura de "tocilari", rezolvă orice cu un restart sau că sunt sunaţi de rudele mai în vârstă pentru a le oferi asistenţă în aflarea parolelor. Totodată, mulţi dintre ei au mărturisit că sunt fideli unui singur limbaj de programare, deşi cunosc mai multe.

Sondajul a fost realizat în perioada septembrie-octombrie 2023, pe un eşantion de 550 angajaţi în domeniul IT.

Bestjobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, care sprijină candidaţii în găsirea jobului potrivit, oferindu-le informaţii salariale actualizate constant, şi îi susţine pe angajatori în procesul de recrutare prin serviciul de tip agenţie - HIRE, care contribuie semnificativ la optimizarea costurilor şi la reducerea timpului de căutare. În orice moment, pe bestjobs sunt peste 35.000 de joburi şi 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri