În ultima perioadă, prețurile în toate domeniile au crescut foarte mult, iar primul gând care ne vine în minte nu este cum să economisim atunci când vine vorba despre construcții, ci cum să cumpărăm materiale de constructii în așa fel încât să amortizăm cheltuielile într-un timp cât mai scurt.

Cea mai ușoară metodă pentru a face asta, credem noi, este alegerea materialelor în așa fel încât să fie cât mai prietenoase din punct de vedere energetic. Auzim des conceptul de case pasive, care nu folosesc metode de încălzire convenționale și poate, fiind un subiect semi-necunoscut, nu îl vei aborda atunci când te vei apuca să construiești o nouă locuință pentru tine și familia ta sau pentru clienții tăi.

Cu toate acestea, există o mulțime de alte metode prin care să construiești case care să fie prietenoase cu bugetul atunci când vine vorba despre energie.

Pe câteva dintre acestea ți le prezentăm azi, ca să știi de unde poți să începi discuțiile cu specialiștii în domeniu în așa fel încât să vadă că ai făcut research, deci ești informat cât să poți face alegeri înțelepte.

Cum poți salva energie fiind atent la câteva aspecte cheie

Îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor este una dintre cele mai bune opțiuni pentru a salva bugete pe termen lung. Există mai multe metode prin care să faci asta, iar azi povestim despre câteva dintre ele pentru a avea o idee despre ce este vorba.

1. Izolarea termică este primul pas la care trebuie să te gândești atunci când vine vorba despre salvarea energiei și conservarea acesteia când este cazul.

Aceasta nu se folosește doar pentru pereți, cum majoritatea dintre noi tindem să credem, ci și pentru ferestre și acoperișuri.

Atunci când alegi ce tip de izolare termică folosești, trebuie să te gândești cum te va ajuta aceasta pe timp de iarnă pentru a reduce pierderile de căldură. Pe timp de vară este la fel de important să știi cum să minimizezi intrarea căldurii excesive în casă.

2. Sursele de energie regenerabilă sunt din ce în ce mai la modă și acest lucru poate doar să ne bucure. Chiar dacă nu o să ai de la început o casă pasivă, poți să ai elemente care să te aprope încet-încet de acest ideal.

Cea mai cunoscută sursă de energie regenerabilă sunt panourile solare, care te ajută atât la producerea de energie electrică, cât și termică.

3. Iluminarea eficientă este o altă metodă la îndemână de a economisi, fie că urmează să construiești o casă sau locuiești deja în una sau chiar într-un apartament.

Cea mai bună soluție este folosirea becurilor LED care au un consum redus și același efect ca cele clasice. Apoi, poți să folosești sisteme de iluminare inteligentă, care se adaptează în funcție de lumina naturală. Acestea pot să fie reglate și cu ajutorul unor aplicații de telefon și astfel vei mai economisi un pic.

4. Sistemele de încălzire care se adaptează în funcție de condițiile meteo din afară pot să te ajute, adaptându-se la ce este în jur. Cele mai eficiente din punct de vedere energetic sunt cele cu pompe de căldură.

Apoi, pentru interior, alege să folosești device-uri pe care poți să le programezi și de la distanță pentru a salva energie când ești plecat pentru o perioadă mai lungă de acasă.

5. Ai încredere în noutăți și alege să folosești materiale de construcții inovatoare, care te vor ajuta să consumi din ce în ce mai puțină energie pe termen lung.

Câteva dintre aceste materiale de ultimă generație sunt: betonul transparent, aerogel, plăcile fotovoltaice transparente, materialele din plastic reciclat, ciment fosfat și materialele termoizolante avansate.

Folosește-le pe acelea pe care ți le recomandă specialiștii și, pe termen lung, vei observa diferența.

A avea o casă eficientă din punct de vedere energetic nu mai este la fel de greu ca acum câțiva ani. Important este să alegi înțelept specialiștii cu care lucrezi și să ai încredere în sfaturile și experiența lor.

Apoi, mai este deosebit de important, să alegi materialele de construcție și finisajele de calitate, chiar dacă faci pe moment un efort financiar suplimentar. Acesta va fi recuperat în scurt timp, să fii sigur de asta.

Sursa foto: unimat.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri